Uwzględnienie wielkości narzędzia w gCode.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Uwzględnienie wielkości narzędzia w gCode.
Witam, wałkuje forum od jakiegoś czasu i nie znalazłem odpowiedzi.
Pisząc program gCode, który ma wyfrezować otwór w kształcie kwadratu o wymiarach 100mm X 100mm, to aby wymiary się zgadzały należy uwzględnić promień użytego frezu definiując kolejne posuwy i ta zasada dotyczy programów do obsługi maszyny które nie mają wbudowanej tzw. narzędziowni.
Natomiast w przypadku np. mach'a można wywołać konkretne narzędzie z narzędziowni a długości posuwów zostaną obliczone automatycznie z uwzględnieniem promienia wybranego frezu.
Wnioskuję zatem, że w gCode nie ma możliwości zdefiniowania promienia frezu za pomocą jakiejś funkcji, można go jedynie uwzględnić pisząc program i odpowiednio wydłużając lub skracając posuwy tak aby otrzymać żądany wymiar.
Moje pytanie jest następujące:
Czy dobrze to sobie wywnioskowałem czy nie ?
Pisząc program gCode, który ma wyfrezować otwór w kształcie kwadratu o wymiarach 100mm X 100mm, to aby wymiary się zgadzały należy uwzględnić promień użytego frezu definiując kolejne posuwy i ta zasada dotyczy programów do obsługi maszyny które nie mają wbudowanej tzw. narzędziowni.
Natomiast w przypadku np. mach'a można wywołać konkretne narzędzie z narzędziowni a długości posuwów zostaną obliczone automatycznie z uwzględnieniem promienia wybranego frezu.
Wnioskuję zatem, że w gCode nie ma możliwości zdefiniowania promienia frezu za pomocą jakiejś funkcji, można go jedynie uwzględnić pisząc program i odpowiednio wydłużając lub skracając posuwy tak aby otrzymać żądany wymiar.
Moje pytanie jest następujące:
Czy dobrze to sobie wywnioskowałem czy nie ?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 00:36 przez sokon, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
Kompensacji czyli korekcji ?
Jeżeli tak to nie bardzo rozumiem - wyczytałem, że podczas G41 G42 używa się właśnie wspomnianej przeze mnie w pierwszym poście "narzędziowni"
Jeżeli tak to nie bardzo rozumiem - wyczytałem, że podczas G41 G42 używa się właśnie wspomnianej przeze mnie w pierwszym poście "narzędziowni"
Jak widać obróbka z zastosowaniem korekcji zdecydowanie różni się od tej bez korekcji, chociaż wykonuje tym samym narzędziem dokładnie ten sam kontur. Program jest dużo prostszy do napisania, a o wszystkie dziwne ruchy pośrednie martwi się maszyna.
Dodatkowo, jeśli frez zmieni wymiar na skutek zużycia, lub w ogóle wymienimy narzędzie na inne, to wystarczy wprowadzić nowy promień freza w rejestrze narzędziowym maszyny i kontur wykonywany przez program będzie miał dokładnie ten sam wymiar! Nawet jeśli zamiast freza 16 mm weźmiemy frez o średnicy 1 mm!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
To teraz ja nie wiem o co koledze chodzi, skoro jasne jest pojecie kompensacji i pracy z nią lub bez niej, to przykro mi, ale innych opcji nie ma.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Generalnie chodzi mi o istnienie funkcji definiującej promień lub średnicę frezu, np.
mamy G94 która ustala nam posuw na mm/min a następnie F która ustala nam ile tych mm ma zrobić i pytanie jest czy jest jakaś funkcja która w której definiuje się promień lub średnicę frezu czy ma ona wynikać z długości posuwów?
mamy G94 która ustala nam posuw na mm/min a następnie F która ustala nam ile tych mm ma zrobić i pytanie jest czy jest jakaś funkcja która w której definiuje się promień lub średnicę frezu czy ma ona wynikać z długości posuwów?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W Mach-u definiujemy narzędzie np.nr 1 (tools 1) o średnicy np 2 mm.
W G kode wywołujemy to narzędzie i po komendach G41 lub G42 Mach będzie wiedział jakiej średnicy jest frez.
Link 1
A to bardzo szybko znalezione w sieci:
"Ponieważ korekcja zmusza maszynę do szeregu bardzo dokładnych obliczeń, obowiązują pewne zasady jej stosowania. Jeśli nie będziemy się ich trzymać, komputer może po prostu zgłupieć, bo dostanie polecenia matematycznie sprzeczne.
Korekcję włączamy jedynie dla obróbki konturów. Nie ma ona zastosowania przy obróbce cyklami kieszeni prostokątnych, kołowych, rowków ani wierceń.
Pomiędzy włączeniem korekcji G41/G42 a jej odwołaniem G40 mają prawo pojawić się wyłącznie funkcje G00, G01, G02 lub G03. Zastosowanie jakichkolwiek innych funkcji może powodować nieprzewidziane zachowanie się maszyny - niekontrolowane ruchy.
Korekcję włączamy przy najeździe na pierwszy punkt konturu, a wyłączamy w linii wyjazdu z konturu.
Korekcję włączamy dla każdego narzędzia osobno. Odwołujemy najpóźniej przed wymianą narzędzia.
Funkcje włączania i odwołanie korekcji w zależności od systemu piszemy w osobnych liniach lub na końcu linii ruchu.
Pomiędzy włączeniem a odwołaniem korekcji musi następować co najmniej jedna linia ruchu.
W większości maszyn korekcja obowiązuje tylko w płaszczyźnie X-Y."
Google nie gryzie Link
W G kode wywołujemy to narzędzie i po komendach G41 lub G42 Mach będzie wiedział jakiej średnicy jest frez.
Link 1
A to bardzo szybko znalezione w sieci:
"Ponieważ korekcja zmusza maszynę do szeregu bardzo dokładnych obliczeń, obowiązują pewne zasady jej stosowania. Jeśli nie będziemy się ich trzymać, komputer może po prostu zgłupieć, bo dostanie polecenia matematycznie sprzeczne.
Korekcję włączamy jedynie dla obróbki konturów. Nie ma ona zastosowania przy obróbce cyklami kieszeni prostokątnych, kołowych, rowków ani wierceń.
Pomiędzy włączeniem korekcji G41/G42 a jej odwołaniem G40 mają prawo pojawić się wyłącznie funkcje G00, G01, G02 lub G03. Zastosowanie jakichkolwiek innych funkcji może powodować nieprzewidziane zachowanie się maszyny - niekontrolowane ruchy.
Korekcję włączamy przy najeździe na pierwszy punkt konturu, a wyłączamy w linii wyjazdu z konturu.
Korekcję włączamy dla każdego narzędzia osobno. Odwołujemy najpóźniej przed wymianą narzędzia.
Funkcje włączania i odwołanie korekcji w zależności od systemu piszemy w osobnych liniach lub na końcu linii ruchu.
Pomiędzy włączeniem a odwołaniem korekcji musi następować co najmniej jedna linia ruchu.
W większości maszyn korekcja obowiązuje tylko w płaszczyźnie X-Y."
Google nie gryzie Link
-
Kolego bateryjka ja to wiem i rozumiem - uwagi o google możesz sobie darować bo nic nie wnoszą do rozmowy a odpowiedzi na moje pytanie jak nie było tak nie ma. Czytając uważnie mój pierwszy post zauważysz pewnie, że napisałeś dokładnie to samo co ja tylko innymi słowami dodając kilka informacji.
Zamiast napisać:
"nie ma w gCode funkcji za pomocą której definiuje się wielkość frezu ale np. w Mach można wywołać narzędzie z narzędziowni i skorzystać z korekcji narzędzia - lub w przypadku braku takiej narzędziowni w programie, napisać gCode tak żeby same posuwy uwzględniały wielkość frezu"
To piszesz to samo co ja i jeszcze zarzucasz mi nie umiejętne posługiwanie się wyszukiwarką.
A jeżeli ktoś mi napiszę, że się mylę i jest taka funkcja to niech poda jej symbol literowy a potem liczbowy tak jak ma to miejsce w przypadku gCode'ów, np. G0, G1, G2, itd., itp.
Zamiast napisać:
"nie ma w gCode funkcji za pomocą której definiuje się wielkość frezu ale np. w Mach można wywołać narzędzie z narzędziowni i skorzystać z korekcji narzędzia - lub w przypadku braku takiej narzędziowni w programie, napisać gCode tak żeby same posuwy uwzględniały wielkość frezu"
To piszesz to samo co ja i jeszcze zarzucasz mi nie umiejętne posługiwanie się wyszukiwarką.
A jeżeli ktoś mi napiszę, że się mylę i jest taka funkcja to niech poda jej symbol literowy a potem liczbowy tak jak ma to miejsce w przypadku gCode'ów, np. G0, G1, G2, itd., itp.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Moze ja zmęczony jestem, nie czytam ze zrozumieniem, ale kolego sokon chyba sam sobie zaprzeczasz, albo nie wiesz o czym piszesz. Z tego co widze, to trzeba odejśc na chwilke od maszyny i zerknąć w instrukcje albo ksiazki, bo to jest sytuacja, w ktorej bawisz sie maszyna nie majac pojecia co robi i dlaczego.
Bez urazy, ale Twoje pytanie pokazuje, ze taka jest prawda.
Nie mowie, ze trzeba to wszystko znac od razu, tylko widac, ze przydala by sie najpierw teoria.
Bez urazy, ale Twoje pytanie pokazuje, ze taka jest prawda.
Nie mowie, ze trzeba to wszystko znac od razu, tylko widac, ze przydala by sie najpierw teoria.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
przy wejściu w kontur przy użyciu G41/42 uwzględniasz naddatek który musi być większy (w zależności od maszyny) o min. 0,01mm od promienia freza, wszystko na ten temat. sterownik musi mieć "miejsce" żeby przeliczyć korekcje freza.
PS
w maszynie nie masz narzędziowni tylko magazyn narzędzi, narzędziownia to takie miejsce gdzie sie np. dorabia narzędzia specjalistyczne i tam z reguły siedzi sobie jakiś facecik który (prócz jarania dwóch paczek fajek dziennie i wypijani 15 kaw) n......... ba maszynach od 200 lat i jak mu powiesz że chcesz to i to to on ci to wytoczy wyfrezuje i przeszlifuje na maszynach których nikt nie potrafi obsłużyć bo mają tyle lat co on sam.
PS
w maszynie nie masz narzędziowni tylko magazyn narzędzi, narzędziownia to takie miejsce gdzie sie np. dorabia narzędzia specjalistyczne i tam z reguły siedzi sobie jakiś facecik który (prócz jarania dwóch paczek fajek dziennie i wypijani 15 kaw) n......... ba maszynach od 200 lat i jak mu powiesz że chcesz to i to to on ci to wytoczy wyfrezuje i przeszlifuje na maszynach których nikt nie potrafi obsłużyć bo mają tyle lat co on sam.
ludzi nie ma, jedz drzem
-
Odgrzebię trochę temat
.
Kolego maz przepraszam za moje posty, teraz jak już się trochę obyłem z pisaniem gCode i liznąłem tematu (dość amatorsko) przeczytałem swojego posta to sam się zadziwiłem jakie człowiek pierdolety wypisuje jak się nie zna
. Oczywiście, że chodziło mi wtedy o wywołanie konkretnego narzędzia z magazynu narzędzi i kompensację lewo/prawostronną jego promienia 

Kolego maz przepraszam za moje posty, teraz jak już się trochę obyłem z pisaniem gCode i liznąłem tematu (dość amatorsko) przeczytałem swojego posta to sam się zadziwiłem jakie człowiek pierdolety wypisuje jak się nie zna

Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks