Witam
Prawdopodobnie mam uszkodzony sterownik silnika krokowego jak mogę określić że silnik jest sterownik jest uszkodzony? jakoś miernikiem coś mierząc?
Tak dla jasności
Przesyłam informacje na temat maszyny:
http://www.meble.pl/frezarka-glrnowrzec ... 29881.html
fotografie sterownika:
https://www.cnc.info.pl/topics12/pikocn ... t33090.htm
jaki sterownik zastosować w zamian skoro do tego sterownika idzie 75V zmienne a prąd silnika to 4A niestety nie mam dokładnego symbolu silnika.
np do takiego sterownika (by wystarczył na 3 napędy)
Sterownik silnika krokowego 6A-80V Mikro.krok CNC
http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 64306.html
Uszkodzony sterownik silnika krokowego? - jak sprawdzić
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Podczas obracania słychać coś w rodzaju chrupotania tak jak gdyby obracała się nie równo...przerywała ... na początku myślałem że coś dostało się do śruby i ją blokuje ale po czyszczeniu nie ustawało więc dla pewności zmieniłem sterownik i problem znikną.
(oczywiście śruba działa oki bo po przełączeniu na inny sterownik działa oki wtedy)
no i giną kroki...
Silnik wydaje się być oki ma normalną rezystancje...
(oczywiście śruba działa oki bo po przełączeniu na inny sterownik działa oki wtedy)
no i giną kroki...
Silnik wydaje się być oki ma normalną rezystancje...
-
- Kontakt:
Zasilacz będę musiał wymieniać jeśli podejmę decyzję o wymianie sterowników tylko zastanawiam się czy sporo mocy nie stracę jeśli podłączę. Np sterownik na napięcie 48Vstałe zamiast tego co miałem teraz 75 i jeszcze zmiennego niby prąd zostanie...
Myślałem jeszcze że w tym sterowniku to na wejściach optyczne elementy mogły paść... wcześniej miałem problem z tym że sterownik słabo się komunikował z PikoCNC bo sygnał był za szybki teraz ma równomierne wypełnienie poziomów.
Myślałem jeszcze że w tym sterowniku to na wejściach optyczne elementy mogły paść... wcześniej miałem problem z tym że sterownik słabo się komunikował z PikoCNC bo sygnał był za szybki teraz ma równomierne wypełnienie poziomów.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Kontakt:
niestety oscyloskopu nie mam a ina sprawa że nie wiem co dokładnie miałbym tam wypatrzyć 
Spróbuje jutro prze lutować z sprawnego i ocenić czy coś się zmieniło.
[ Dodano: 2012-02-14, 14:35 ]
No i się udało !!!
Uszkodzone czy zużyte były optotranzystory na wejściach co dziwne w jednym działającym sterowniku był jeszcze rezystor zamontowany pomiędzy bazę i emiter o wartości 56kohm więc i je dolutowałem na razie wszystko ładnie działa więc nic nie ruszam.
Dzięki za chęci.

Spróbuje jutro prze lutować z sprawnego i ocenić czy coś się zmieniło.
[ Dodano: 2012-02-14, 14:35 ]
No i się udało !!!
Uszkodzone czy zużyte były optotranzystory na wejściach co dziwne w jednym działającym sterowniku był jeszcze rezystor zamontowany pomiędzy bazę i emiter o wartości 56kohm więc i je dolutowałem na razie wszystko ładnie działa więc nic nie ruszam.
Dzięki za chęci.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi