Witam
Witam jestem nowy na forum i szukam porady odnośnie przyczyn uszkodzenia silnika hydraulicznego na systemie hydraulicznym służącym do wciągania lub opuszczania łodzi ratunkowej.
Ogólnie na silniku został wymieniony blok regulatora (Load control valve) i wciągnięcie nowej liny stalowej przebiegło bez problemów. Operację wciągarka góra-dół przebiegła bez problemów jednakże podczas testu obciążeniowego (opuszczanie 110% obciążenie w dół) wciągarka nagle stanęła i nie można było ruszyć ani w górę ani w dół.
Po demontażu silnika hydraulicznego stwierdziłem że silnik się nie kręci. Po rozebraniu stwierdziłem dość duże uszkodzenia części wewnętrznych silnika hydraulicznego. Załączone fotki uszkodzonych części.
Jednocześnie mam pytanie czy wystarczy wstawić nowy silnik aby wszystko działało czy trzeba więcej sprawdzić aby ponownie nie uszkodzić nowego silnika. Czy jest możliwość zwolnienia hamulca hydraulicznego zewnętrzną pompą ręczną
Załączony też jest schemat hydrauliczny.
Uszkodzenie silnika hydraulicznego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Uszkodzenie silnika hydraulicznego
- Załączniki
-
- Davit FFB HD40 Norsafe hydraulic system (1)-005.pdf
- (856.17 KiB) Pobrany 81 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Uszkodzenie silnika hydraulicznego
Skoro zmieliło układ tłoczny to polecam wyczyścić cały układ hydrauliczny bo opiłki, fragmenty mogą być w całym układzie. Co do ręcznego zwalniania hamulca to radziłbym nie ingerować w układ, ze schematu wynika, że luzuje się "automatycznie" kiedy narasta ciśnienie w układzie napędzającym silnik hydrauliczny. Przede wszystkim szukać przyczyny co doprowadziło do awarii.
-
Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie to mnie interesuje co doprowadziło do uszkodzenia silnika hydraulicznego. Czy wcześniejsze nie dokręcenie "relief valve" mogło mieć wpływ na to uszkodzenie. Gdyż przed właściwym uruchomieniem czyli testem obciążeniowym był wyciek spod tego zaworu i stwierdziłem że zawór mogłem odkręcić ręką. Nadmieniam że firma robiąca przegląd wymieniała Load Control Block i może coś schrzaniła w instalacji.
-
- Posty w temacie: 2
Sam fakt niedokręconego zaworu upustowego raczej nie był przyczyną uszkodzenia. Tłoczki mogły być już wyrobione z dużym luzem, silnik przeciążony, zanieczyszczony olej co spowodowało zacieranie się tłoczków w korpusie - to kilka przyczyn które mogły do tego doprowadzić. Ktoś rozkręcał silnik i weryfikował stan jego podzespołów wcześniej? Czy puki działał to nikt go nie ruszał?
-
Stocznia (Chińska) wykonała tylko OVER HAUL wciągarki i hamulca, silnik hydrauliczny nie był rozbierany w czasie "OVER HAUL"
Silnik został rozebrany po awarii wcześniej jego stan nie był znany.
Jednocześnie wymienione były wszystkie węże hydrauliczne i uzupełniony olej bo wymienione były też cylindry hydrauliczne i poziom oleju w zbiorniku był niski.
Przed awarią silnik "chodził" normalnie czyli góra dół oczywiście nie wiem jakie dźwięki wydawał bo nie by w zasięgu.
Silnik został rozebrany po awarii wcześniej jego stan nie był znany.
Jednocześnie wymienione były wszystkie węże hydrauliczne i uzupełniony olej bo wymienione były też cylindry hydrauliczne i poziom oleju w zbiorniku był niski.
Przed awarią silnik "chodził" normalnie czyli góra dół oczywiście nie wiem jakie dźwięki wydawał bo nie by w zasięgu.
-
- Posty w temacie: 1
Wygląda jak uszkodzony w wyniku przeciążenia i powstałych w związku z tym luzów mechanicznych. Przed wymianą na pewno należy przefiltrować cały układ osobna nerką. Po wymianie trzeba podłączyć system do pomiaru ciśnienia i ewentualnie przepływu, wyregulować zgodnie z nastawami wszystkie zawory i zaplombować albo oznaczyć tak aby w przyszłości nikt nie mógł zmienić nastaw ciśnienia zwykłym imbusem. Dodatkowo przydało by się przepuścić działający układ przez czujnik typu "Contamination Sensor", aby sprawdzić czy jest ok.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Podłączenie systemu do urządzeń mierzących ciśnienie i przepływ jest kluczowe. Te dane pozwolą na ocenę stanu układu po naprawie, weryfikację działania zaworów i ustawienie ich na właściwe wartości. Wyregulowanie wszystkich subway surfers zaworów i zaplombowanie lub oznaczenie nastaw jest świetnym pomysłem, aby zapobiec nieautoryzowanym zmianom, które mogłyby znowu prowadzić do przeciążenia systemu.