usuwanie farby z maszyny
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
usuwanie farby z maszyny
Witam,
myślę, że mogę to nazwać 'problemem z maszyną'. Chcę usunąć farę z frezarki, bo podczas przeróbki się trochę poobdzierała i w ogóle. Chciałbym, o ile to możliwe, uniknąć mechanicznego usuwania farby. Kiedyś w jakimś zakamarku forum była przy okazji jakiegoś tematu mowa o jakiejś chemii to usuwania farby z części maszyn. Niestety szukam tej informacji bezskutecznie. Może koledzy mają jakieś patenty na pozbycie się oryginalnej farby z chińskiej maszyny. Czym pomalować ją potem? Chcę uzyskać kolor biały.
Proszę o porady
myślę, że mogę to nazwać 'problemem z maszyną'. Chcę usunąć farę z frezarki, bo podczas przeróbki się trochę poobdzierała i w ogóle. Chciałbym, o ile to możliwe, uniknąć mechanicznego usuwania farby. Kiedyś w jakimś zakamarku forum była przy okazji jakiegoś tematu mowa o jakiejś chemii to usuwania farby z części maszyn. Niestety szukam tej informacji bezskutecznie. Może koledzy mają jakieś patenty na pozbycie się oryginalnej farby z chińskiej maszyny. Czym pomalować ją potem? Chcę uzyskać kolor biały.
Proszę o porady
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Idź do motoryzacyjnego kup sobie środek do usuwania farby/lakieru. Ja tym sobie radzę. Forma jakby spray - robi się piana i lakier schodzi.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja używałem środka o nazwie Scansol. Nawet nieźle sobie radzi. Środek jest w postaci żelu.
[ Dodano: 2010-09-09, 15:11 ]
A tu post na ten sam temat https://www.cnc.info.pl/topics80/usuwan ... 620,10.htm
[ Dodano: 2010-09-09, 15:11 ]
A tu post na ten sam temat https://www.cnc.info.pl/topics80/usuwan ... 620,10.htm
-
Scansol, remosol itd, Tak jak pisano wyżej, najlepszy bedzie żel. Zabieg pewnie trzeba będzie powtórzyć kilkakrotnie. Po nałożeniu żelu farba spuchnie i wtedy trzeba ją usunąć jakims skrobakiem, np szpachelką. Potem umyć i nakładać nowe powłoki lakiernicze.
Można też farbę opalić opalarką lub lutlampą. Też spuchnie i też trzeba skrobać. Nie wolno "upiec" opalanej farby, bo cakiem stwardnieje i trudniej ją będzie usunąć.
Można też farbę opalić opalarką lub lutlampą. Też spuchnie i też trzeba skrobać. Nie wolno "upiec" opalanej farby, bo cakiem stwardnieje i trudniej ją będzie usunąć.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Mam ten sam problem ale na pewno chce elementy wypiaskować, a to z wielu przyczyn:bogus105 pisze:Chcę usunąć farę z frezarki, bo podczas przeróbki się trochę poobdzierała i w ogóle
po pierwsze jest to metoda którą już dawniej stosowałem w mniejszej skali używając prostego pistoletu i efekty były bardzo dobre.
po drugie piaskowanie nie tylko usuwa farbę ale również wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia w tym doskonale zbiera wszelkiego rodzaju smary co w moim przypadku jest dość istotne bo muszę wyczyścić stary korpus od szlifierki którą przerabiam na frezarkę a jest cały tłusty . Próby z myjką pod ciśnieniem bardzo dużym bo aż 280bar dały efekt w postaci upapranej gęby w smarze i miernie usuniętego brudu.
Pamiętam jak piaskowałem elementy stalowe samochodu to po takiej operacji można malować od razu powierzchnia jest matowa sucha i czyściutka.
Jedyną wadą piaskowania jest to że matowi powierzchnie ale w przypadku lakierowania to jest zaletą.
Ponieważ mam do wyczyszczenia wspomniany korpus i w przyszłości jeszcze parę elementów chciałem się zapytać czy ktoś używał takiej piaskarki i jaką ma o niej opinię:
A przy okazji radzę piaskowac bo z tym żęlem to i tak kupa roboty z przewagą Kupy

Jest dobry w przypadku np. kiedy zależy nam na zachowaniu gładkiej powierzchni. Ja go używam gdy chce lakier zastąpić chromem , wtedy piaskowanie odpada bo zmatowi całą powierzchnie i wszysto trzeba szlifowac od początku na połysk.
Drugim przypadkiem są np drobne elementy
A trzecim to nie wyobrażam sobie piaskowania np futryny w domu więc wtedy trzeba sie pobawic i taki żel jest niezastąpiony.

- Załączniki
-
- Piaskarka Co o tym sądzicie???
- piaskarka.jpg (66.21 KiB) Przejrzano 2816 razy
-
- Resize of korpus1.JPG (73.87 KiB) Przejrzano 2809 razy
-
- z tego chce usunąć farbe i smar
- korpus0.JPG (60.61 KiB) Przejrzano 2852 razy
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
-
Była już na forum kilka razy poruszana piaskarki i za każdym razem ważnym wnioskiem jest to, ze piaskarka to dopiero połowa problemu bo drugi stanowi odpowiednia sprężarka. Znajomy kupił coś podobnego, ale miał wydajną sprężarkę i był zadowolony. Nie wiem jak z wydajnością pracy na tym sprzęcie.Kowal pisze:chciałem się zapytać czy ktoś używał takiej piaskarki i jaką ma o niej opinię
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 8
Jeśli maszyna to odlew to po piaskowaniu jest masakra - usuwa fabryczną szpachlę i potem nagle robi się róznica 1 cm do wyrównania. Druga rzecz to to że piasek dostanie się tam gdzie nie powinien. Jeśli ktoś ma cierpliwośc w szpachlowaniu i gładzeniu tego to polecam piaskowac. Można zobaczyc mój temat o FP800 i tam pokazane co piaskowałem. Użyłem najtańszego lakieru akrylowego i polecam - można to myc potem nawet rozpuszczlnikiem z syfu.
Kowal tej piaskarki nie kupuj - poszukaj jakiegoś krajowego drobnego producenta - cena nie będzie dużo wyższa.
Kowal tej piaskarki nie kupuj - poszukaj jakiegoś krajowego drobnego producenta - cena nie będzie dużo wyższa.
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
mam rozumieć że ten sprzęt sie nie nadaje ?Mariuszczs pisze:Kowal tej piaskarki nie kupuj - poszukaj jakiegoś krajowego drobnego producenta - cena nie będzie dużo wyższa.

Tak przy okazji czy ktos wie jak na tym forum dodaje sie zdjecia bo jest to chyba dziełem przypadku

A możę taka piaskarka będzie lepsza:
wiadro z piaskiem a zasysanie wytworzone podcisnisniem z pistoletu ,tylko wydaje mi sie ze ilosc piasku w takiej metodzie jest o wiele mniejsza od metody z zamkniiętym zbiornikiem w którym ciśnienie wypycha piach i w efekcie trzeba bedzie duzo pompowac powietrza.
[ Dodano: 2010-09-10, 08:07 ]
to drugie zdjęcie piaskarki
Sory ale nie zamieszcze tego zdjecia bo szlak mnie trafi z takim oprogramowaniem

- Załączniki
-
- pi1.jpg (59.04 KiB) Przejrzano 2817 razy
Miki