usuwanie chromu z felg

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 21 kwie 2014, 20:16

Nie chcę "uwłoczyć" twojemu profesjonalizmowi, ale takie bzdety pisz sobie w szkólce niedzielnej.
Pozdrawiam.

Tagi:

Autor tematu
luukas_ss
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 10

Post napisał: luukas_ss » 21 kwie 2014, 20:56

Panowie ale nie o to tu chodzi :evil: nie będziemy się kłócić kto jest jakim profesjonalistą w tej dziedzinie. Każdy wie co to jest za związek, jakie ma zastosowanie i jakie są skutki niewłaściwego użytkowania. Ze wszystkim trzeba zachować jakieś minimum ostrożności, a nawet z kobietom podczas okresu :razz: niewłaściwe użytkowanie może zagrażać życiu bądź zdrowiu. Nawet Jasiu to wie :mrgreen:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 21 kwie 2014, 21:24

ALZ: piszesz ze nie chcesz ale starasz sie :).
Bzdet na zaden temat nie napisalem. Za to ty radzisz ludziom zeby uzywali kwasu bez nawet wspomnienia o niebezpieczenstwie . Tak jak ci napisalem znscznie wiecej ludzi oglada to forum niz Tobie sie wydaje i jakas czesc z nich nie ma wogole pojecia co to za substancje. Dla mnie to sa BZDETY !

ALZ: ale zdaje sie ze Ty sam nie odpisales mi na moje pytanie czemu HCL jest grozniejszy niz inne ?
Czyzbys nie wiedzial ;) ??

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

chrom

Post napisał: wt » 21 kwie 2014, 23:25

Za najbardziej niebezpieczny uważam kwas fluorowy. Niebezpieczny bywa również kwas azotowy. Ale dlaczego za taki należy uznać kwas solny to chętnie się dowiem. Jeśli mamy nadkwasotę to mamy nadmiar kwasu solnego. Kwas siarkowy używany jest w akumulatorach, a kwas solny "przegotowany" do lutowania dachów. Wobec tego wiedza BHP musi być rozpowszechniona. Wracając do powłoki chromowej, jest ona bardzo twarda i bez jej usunięcia możemy sobie detal zniszczyć. Sposoby usuwania powłoki chromowej i niklowej opisane są w poradniku galwanotechnika. Podstawową wiedzę o przeprowadzeniu takiego zabiegu trzeba posiadać nie tylko z uwagi na bezpieczeństwo. Pozdrawiam

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 22 kwie 2014, 00:18

witam.
Panowie - jak to mawiał szwagier ( przed zakupem trunków ) " ustalmy pryncypia " :shock:
czym innym jest kwas stężony ( a właściwie - nie rozcieńczony ) czyli tzw. dymiący.
a czym innym jest roztwór jakiegoś kwasu.
a roztwory mogą być różne .
są i 98 % ( c2h5oh ) a bywają 4.5% ( piwo ) .
no i trzeba zastanowić się - co zrobimy z wykorzystanym kwasem ?
wlejemy do ścieku ?
i jeszcze - PAMIĘTAJ CHEMIKU MŁODY - WLEWAJ ZAWSZE KWAS DO WODY !
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
luukas_ss
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: luukas_ss » 22 kwie 2014, 12:30

Panowie HCL 33% poddał się :cry: pomalowałem pędzelkiem na próbę kółko do fotela aluminiowe pokryte takimi samymi warstwami chromu i miedzi i kompletnie nic gdzie było troszeczkę miedzi to utleniła się i nic więcej twardość powierzchni została taka sama. felge też przetarłem w jednym miejscu i nic :cry: dobrze że tylko kupiłem 0.5 litra a nie 5 :razz:
a coś takiego jak fosol?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 22 kwie 2014, 13:14

Kwas solny rozpusći ci tylko chrom, ale już miedzi i niklu nie ruszy. poza tym felgi są jeszcze malowane, a powłoki lakierniczej także kwas nie ruszy. Z felgami to dość trudny temat więc lepiej je oddać fachowcom. Poza tym kwasem technicznym o stężeniu ponad 30% takich rzeczy sie nie robi, uzywa się roztworów.

Autor tematu
luukas_ss
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: luukas_ss » 22 kwie 2014, 13:23

tak tylko próbowałem :razz: ale odpuszczam sobie dla 4 felg nie jet to warte kombinowania :cry: jeśli ktoś chce zajmować się tym to można sie pobawić, ale tak to szkoda czasu.
Tutaj dla celów edukacyjnych
Obrazek

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 22 kwie 2014, 21:06

Czlowieku oddaj te felgi do piaskowania albo kup sobie nowe.
Od tych kwasow trzymaj sie z daleka. Taka moja rada.
Pozdrawiam

Garry1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Garry1 » 29 kwie 2014, 11:31

Swego czasu rozmawiałem z chromiarzem o odciąganiu chromu. Wanna z roztworem wody i siarczanu amonu(? mówił że można spokojnie później to wylać pod drzewka jako nawóz:D ), najlepiej plastikowa, drewniana. Na dno blachy stalowe. Jeden biegun z prostownika do blach, drugi do przedmiotu(przedmiot zawieszony) z którego usuwamy. Prostownik 12-24V jak największy prąd. Nie wiem co do czego podłączyć, ale tak sie normalnie ściąga powłoki galwaniczne ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”