Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY
Problemy z ustawianiem narzędzi BOT/VDI hybrydowa głowica
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY
Witam,
na produkcji borykam się z problemem ustawiania narzędzi w głowicy BOT/VDI hybrydowej za pomocą botów.
3 partie tego samego detalu, te same parametry, program a 3 różne jakości powierzchni.
Zacząłem analizować temat i wychodzi na to, że aby w tej głowicy ustawić poprawnie wytaczak w oprawce typu bot trzeba się nieźle nagimnastykować.
Oprawka może krzywo się przykręcić nawet o 0.3mm wzdłuż osi Z!
Poza tym trzeba ustawić centerline w osi Y z osią wrzeciona.
Zamontować odpowiednio wytaczak w tulei redukcyjnej do bota.
Następnie w Bocie również odpowiednio zamontować..
Mamy wszystkie czujniki odpowiednie do pomiarów geometrii.
Przyznam się, że raczej nie ustawiane od nowości są trzpienie mimośrodowe pod te boty bo ktoś powiedział, że i tak trzeba będzie mierzyć i korygować wszystkie narzędzia w osi Y.
Takie wytaczaki:
S25T-PCLNR12
A32U-DCLNR 12
AH0810J SCLCR 06
AH0608H SCLCR 06
AH1012K SCLCR 06
AH1216M SCLCR 06
w każdym z nich borykam się z problemami drżenia i piszczenia.
1. Proszę o wskazówki co robić, aby dobrze i szybko montować tego typu narzędzia?
2. Może muszę toczyć na M4 lewymi nożami?
3. Próbowałem korygować Y o 0.4 mm +/- przy tych samych warunkach pracy - prawie nie było różnicy, próbować korekcję >0,5mm?
4. Próbowałem korygować parametry skrawania Vc i F. -50% +50% od zalecanych producenta. Różne kombinacje.
5. Próbowałem korygować głębokości od 2mm do 0,5mm na stronę skrawania. (do wykończenia stosuje zasadę płytka R0,4 = 0.4*1.2 na stronę ) ok?
Czasami wychodzi powierzchnia lusterko czasami podrgana..
Pozdrawiam i dzięki z góry za wszystkie wskazówki.
na produkcji borykam się z problemem ustawiania narzędzi w głowicy BOT/VDI hybrydowej za pomocą botów.
3 partie tego samego detalu, te same parametry, program a 3 różne jakości powierzchni.
Zacząłem analizować temat i wychodzi na to, że aby w tej głowicy ustawić poprawnie wytaczak w oprawce typu bot trzeba się nieźle nagimnastykować.
Oprawka może krzywo się przykręcić nawet o 0.3mm wzdłuż osi Z!
Poza tym trzeba ustawić centerline w osi Y z osią wrzeciona.
Zamontować odpowiednio wytaczak w tulei redukcyjnej do bota.
Następnie w Bocie również odpowiednio zamontować..
Mamy wszystkie czujniki odpowiednie do pomiarów geometrii.
Przyznam się, że raczej nie ustawiane od nowości są trzpienie mimośrodowe pod te boty bo ktoś powiedział, że i tak trzeba będzie mierzyć i korygować wszystkie narzędzia w osi Y.
Takie wytaczaki:
S25T-PCLNR12
A32U-DCLNR 12
AH0810J SCLCR 06
AH0608H SCLCR 06
AH1012K SCLCR 06
AH1216M SCLCR 06
w każdym z nich borykam się z problemami drżenia i piszczenia.
1. Proszę o wskazówki co robić, aby dobrze i szybko montować tego typu narzędzia?
2. Może muszę toczyć na M4 lewymi nożami?
3. Próbowałem korygować Y o 0.4 mm +/- przy tych samych warunkach pracy - prawie nie było różnicy, próbować korekcję >0,5mm?
4. Próbowałem korygować parametry skrawania Vc i F. -50% +50% od zalecanych producenta. Różne kombinacje.
5. Próbowałem korygować głębokości od 2mm do 0,5mm na stronę skrawania. (do wykończenia stosuje zasadę płytka R0,4 = 0.4*1.2 na stronę ) ok?
Czasami wychodzi powierzchnia lusterko czasami podrgana..
Pozdrawiam i dzięki z góry za wszystkie wskazówki.
ST-10Y-NGC
VF-3SS-NGC ze stołem TR200Y
Projektowanie procesów technologicznych w oparciu o Esprit CAM oraz SolidWorks.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Re: Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY
Witam,
2. Rodzaj oprawki
3. Długość oprawki, stosunek długości oprawki do jej "średnicy"
Look:
1. Promień naroża i łamacz wióra płytki skrawającej,w każdym z nich borykam się z problemami drżenia i piszczenia.
2. Rodzaj oprawki
3. Długość oprawki, stosunek długości oprawki do jej "średnicy"
Look:
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
A w tulejke ER nie da się założyć narzędzia?
Ostatnio też Miałem problemy z wytaczakiem do gwintów. Pod osią, nad osią, parametry większe czy mniejsze to i tak nóż się wydzieral jak szalony. Dałem go w ER i jest spokój.
A pytanie 2 jest głupie. Toczysz na płytkę bo inaczej wyrwiesz ostrze. Takie rzeczy to podstawa przecież
Ostatnio też Miałem problemy z wytaczakiem do gwintów. Pod osią, nad osią, parametry większe czy mniejsze to i tak nóż się wydzieral jak szalony. Dałem go w ER i jest spokój.
A pytanie 2 jest głupie. Toczysz na płytkę bo inaczej wyrwiesz ostrze. Takie rzeczy to podstawa przecież
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Pytanie 2 nie jest głupie ale i tak nic nie zmieni.
Jednakże cosmonet dobrze napisał.
Jednakże cosmonet dobrze napisał.
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
-
ryby007 pisze:Pytanie 2 nie jest głupie ale i tak nic nie zmieni.
mag999 pisze:A pytanie 2 jest głupie. Toczysz na płytkę bo inaczej wyrwiesz ostrze. Takie rzeczy to podstawa przecież
Wcale nie jest głupie. Mam prawe noże toczę ostrzem skierowanym w X+ (nie widzę płytki) i na M3. Mogę kupić nóż lewy kierować go w stronę X+ (widzieć płytkę) i toczyć na M4. U mnie ma to niejako znaczenie w wierceniu narzędziami z jedną płytką. Wtedy siły napierające na płytkę skierowane są "do dołu". Pytanie czy to ma znaczenie bo niby nie...?
Będę musiał to sprawdzić.
cosmonet - Dzięki za wskazówki,
Jeżeli chodzi o 2 to pytasz to rozumiem, że chodzi Ci o oprawkę do narzędzia.. BOT.
3. tutaj np S25T-PCLNR12 wysunięty na 60mm, wykończenie 0.7 na stronę VC120 F0.1. Płytka DCMT070204GK
Jest jakiś stosunek który jak przekroczymy to tylko wytaczaki z kompensacją drżenia nas uratują?

ST-10Y-NGC
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Z pewnych przyczyn sugeruję nie używać na Haas lewych noży.krayerster pisze: ↑02 kwie 2018, 21:03ryby007 pisze:Pytanie 2 nie jest głupie ale i tak nic nie zmieni.mag999 pisze:A pytanie 2 jest głupie. Toczysz na płytkę bo inaczej wyrwiesz ostrze. Takie rzeczy to podstawa przecież
Wcale nie jest głupie. Mam prawe noże toczę ostrzem skierowanym w X+ (nie widzę płytki) i na M3. Mogę kupić nóż lewy kierować go w stronę X+ (widzieć płytkę) i toczyć na M4. U mnie ma to niejako znaczenie w wierceniu narzędziami z jedną płytką. Wtedy siły napierające na płytkę skierowane są "do dołu". Pytanie czy to ma znaczenie bo niby nie...?
Będę musiał to sprawdzić. .....
Narzędzia Eco Cut testowałeś?Jest jakiś stosunek który jak przekroczymy to tylko wytaczaki z kompensacją drżenia nas uratują?![]()
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Można zwiększyć posuw na F0.2 i mniejszych obroty.3. tutaj np S25T-PCLNR12 wysunięty na 60mm, wykończenie 0.7 na stronę VC120 F0.1. Płytka DCMT070204GK
Poza tym Haas ma jeszcze pewną opcje darmową https://youtu.be/dXR2wDDFFm4
Czasami udało się to zgrać chociaż pewnie lepsze byłyby narzędzia z tłumikiem
W-T-C ®
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie.Jest jakiś stosunek który jak przekroczymy to tylko wytaczaki z kompensacją drżenia nas uratują?
"Pokombinuj" z parametrami toczenia. "Średnica" trzonka 25 mm, a wysunięty "tylko" na 60 mm i pojawiają się drgania. Coś jest nie tegies ... Zmniejsz obroty jak @ryby007 pisze.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
A takim ustawieniu nie powinno nic drgac. Daj parametry z opakowania płytek. Jeśli zmiana ustawienia w osi nie pomaga to trzeba zmienić mocowanie. Miałem podobnie i tulejka er32 pomogła. Na wytaczak 25 to trzeba by mieć er40. Można kupić oprawke z chwytem walcowym fi 40 na oprawki er40. Ustawiasz w osi i bedzie git
-
WZÓR pisze:Narzędzia Eco Cut testowałeś?
Tak, mam takie narzędzie Taegutec'a fi 16 w pierwszym poście właśnie pisałem, że muszę je zamontować ostrzem skierowanym w X- żeby DSka chciała wywiercić otwór....
ryby007 pisze:Można zwiększyć posuw na F0.2 i mniejszych obroty.
Poza tym Haas ma jeszcze pewną opcje darmową https://youtu.be/dXR2wDDFFm4
Czasami udało się to zgrać chociaż pewnie lepsze byłyby narzędzia z tłumikiem
Zwiększenie posuwu nie wchodzi w grę - ważna chropowatość powierzchni.
Parametry z pudełka zalecane Vc140m/min, f0.16 (0.08-0.20) niestety zmniejszenie Vc powoduje zwiększenie chropowatości nie ma jak u nas mawiają operatorzy (lusterka). SSV znam, osobiście stosuje - muszę operatorów przekonać do tego.
j/w PS - również uważam, że jest coś nie tak. Pracuję na Haasach nie od wczoraj i próbuje znaleźć przyczynę bo operatorzy zrzucaja winę na program i złe parametry a jak przychodzi co do czego i jest dziura w ziemi wtedy muszę problem rozwiązać sam. Nie rozumiem pracowałem na Haasach z 2000roku i wszystko było OK. Teraz nowa maszyna głowica Hybryda - na moje nie trafiona i same problemy.cosmonet pisze:Nie.
"Pokombinuj" z parametrami toczenia. "Średnica" trzonka 25 mm, a wysunięty "tylko" na 60 mm i pojawiają się drgania. Coś jest nie tegies ... Zmniejsz obroty jak @ryby007 pisze.
Spróbuję sprawdzić temat ERki, tyle, że nie mogę sobie wyobrazić jak ustawić dobrze ostrze wzdłuż osi X. Żeby kąt się zgarzał.
Pozdrawiam
ST-10Y-NGC