Ustawianie blatów i noży w wyrówniarko- grubościówce.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Ustawianie blatów i noży w wyrówniarko- grubościówce.
Witam, posiadam wyrówniarko grubościówkę REMA DYMC 8. Stała nie używana kilka lat, więc postanowiłem ją uruchomić. Na chwilę obecną zdemontowałem z niej noże, z zamiarem kupna nowych. Maszyna była dziadka, a on nie przykładał większej uwagi do ustawienia stołów i noży, więc jest mocno rozkalibrowana. Mam w związku z tym kilka pytań, otóż czy stół nadawczy i odbiorczy mają być w jednej linii, czy stół odbiorczy ma być wyżej? Domyślam się, że najpierw ustawiam porządnie stoły, a potem do nich noże. Na jakiej wysokości ustawić nóż?
Bardzo proszę o objaśnienie pokrótce jak to zrobić bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Bardzo proszę o objaśnienie pokrótce jak to zrobić bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
noże ustawia się w stosunku do wału, np takim przyrządem: http://allegro.pl/przyrzad-do-ustawiani ... 83272.html
Stół odbiorczy ma być wyżej o grubość jaką zbierają noże, tak w dużym skrócie.
Stół odbiorczy ma być wyżej o grubość jaką zbierają noże, tak w dużym skrócie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A ja zamiast wymyślnych przyrządów zawsze noże ustawiałem do poziomu nieruchomego blatu (odbiorczego), w ten sposób, że na tym blacie kładłem aluminiową poziomnicę (może być też inny równy przedmiot, listwa, itd) tak aby wystawała nad wałek. I do jej spodniej płaszczyzny ustawiałem noże, sprawdzając przez obracanie wałkiem czy lekko skrobią/dotykają jej powierzchnię.
Wtedy to co zostaje po nożu jest w jednej płaszczyźnie ze stołem odbiorczym, niezależnie od tego czy jest idealnie równoległy do wałka (choć powinien). Najpierw ustawiałem jedną stronę noży, potem przekładałem listwę(poziomnice) do ustawienia drugiego końca noży, i jeszcze raz sprawdzałem całość.
Proste i skuteczne.

Wtedy to co zostaje po nożu jest w jednej płaszczyźnie ze stołem odbiorczym, niezależnie od tego czy jest idealnie równoległy do wałka (choć powinien). Najpierw ustawiałem jedną stronę noży, potem przekładałem listwę(poziomnice) do ustawienia drugiego końca noży, i jeszcze raz sprawdzałem całość.
Proste i skuteczne.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Witam.
Posiadam ten sam model obrabiarki i miałem okazję widzieć jak to robią serwisanci z Remy. Wygląda to tak obydwa stoły są ustawiane równolegle do wału a stół podawczy (podniesiony max do góry) ma być w jednej płaszczyźnie ze stołem odbiorczym.Jeżeli ustawisz stół podawczy niżej odbiorczego to przy opuszczeniu stołu podawczego na max przekroczysz dopuszczalną grubość wióra dla tej obrabiarki. Noże ustawiali podobnie jak kolega RomanJ4 z tą różnicą że liniał kładli na obu częściach stołu (stół podawczy max w górze).Jestem w posiadaniu dtr-ki, jak kolega potrzebuje to proszę o adres imail.
Posiadam ten sam model obrabiarki i miałem okazję widzieć jak to robią serwisanci z Remy. Wygląda to tak obydwa stoły są ustawiane równolegle do wału a stół podawczy (podniesiony max do góry) ma być w jednej płaszczyźnie ze stołem odbiorczym.Jeżeli ustawisz stół podawczy niżej odbiorczego to przy opuszczeniu stołu podawczego na max przekroczysz dopuszczalną grubość wióra dla tej obrabiarki. Noże ustawiali podobnie jak kolega RomanJ4 z tą różnicą że liniał kładli na obu częściach stołu (stół podawczy max w górze).Jestem w posiadaniu dtr-ki, jak kolega potrzebuje to proszę o adres imail.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Roman J4 przedstawił dokładnie jak ustawia się noże. Trzeba dodać że nóż w najwyższym położeniu musi się równać ze stołem nieruchomym. Stół ruchomy to stół którym regulujemy grubość wióra.
W przypadku strugarek tzw. grubościówek, noże regulujemy s stosunku do wału i dolnego stołu.
O co chodzi z tym stołem. Po dłuższej pracy stół dolny ulega w pewnym stopniu zużyciu. Nie jest już jego płaszczyzna w idealnej odległości od położenia wału skrawającego. Tworzy się zazwyczaj między wałem a płaszczyzna stołu klin. By deski po obróbce trzymały idealny wymiar, noże ustawiamy w stosunku do stołu.
W przypadku strugarek tzw. grubościówek, noże regulujemy s stosunku do wału i dolnego stołu.
O co chodzi z tym stołem. Po dłuższej pracy stół dolny ulega w pewnym stopniu zużyciu. Nie jest już jego płaszczyzna w idealnej odległości od położenia wału skrawającego. Tworzy się zazwyczaj między wałem a płaszczyzna stołu klin. By deski po obróbce trzymały idealny wymiar, noże ustawiamy w stosunku do stołu.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Regulacja strugarko grubościówki
Witam mój problem polega na tym ze musze w swojej strugarko grubościówce wyregulowac dokładnie wszystko 
Pierwsze pytanie ile powinien wystawac nóż nad wałkiem?
Co pomoże mi ustawić stały stół.

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Kontakt:
Re: Regulacja strugarko grubościówki
Żeby określić ile ma wystawić nóż ponad wałkiem podaj średnicę walka ilość noży oraz różnice wysokości pomiędzy średnica wału a przednią listwą łamacza wióra.Colrlo pisze:Witam mój problem polega na tym ze musze w swojej strugarko grubościówce wyregulowac dokładnie wszystko