Uruchomienie CMS NC PF 102 OSAI 8600 agregat kątowy
Uruchomienie po zakupie nie sprawnego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Uruchomienie CMS NC PF 102 OSAI 8600 agregat kątowy
Witam wszystkich .
Stałem sie posiadaczem centrum SCM . Szczęśliwym czy nie okaże sie .
Zakupione ze skasowanym programem co miało nastąpić przez rozładowana baterie podtrzymania .
Brzmi sensownie . Na razie wierze w to .
Na razie jestem na etapie czyszczenia wnętrza klawiatury z pyłu . Przyciski w. Większości nie dzialaja . Zamierzam przemyć je alkoholem może pomoże .
Na razie będę próbował wpisać od nowa właściwe komendy i wgrać dane . W razie problemów będę pisał .
Teraz mam pytanie natury bardziej mechanicznej . Wraz z centum jest agregat kątowy do piłki która chciałbym używać do cięcia płyty na paski po osi X.
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji agregatu którego zdjęcia zamieszczam .
Proszę tez o informacje jak sprawdzić czy ten agregat pracuje prawidłowo .mogę powiedzieć ze obraca sie lekko ale wydaje mi sie ze jest delikatny luz wyczuwalny pod palcami przy zmianie kierunku obrotów . Może tak ma być ?
Czym i jak smarować . ?
Na jednym ze zdjęć jest pokazany otwór w którym znajduje sie smar barwy ciemnoszarej . Korek jest na gwincie . Bardzo proszę forumowiczów o pomoc .
Na co jeszcze zwrócić uwagę Przy takim agregacie ?
Dziękuje .
Krzysztof
Stałem sie posiadaczem centrum SCM . Szczęśliwym czy nie okaże sie .
Zakupione ze skasowanym programem co miało nastąpić przez rozładowana baterie podtrzymania .
Brzmi sensownie . Na razie wierze w to .
Na razie jestem na etapie czyszczenia wnętrza klawiatury z pyłu . Przyciski w. Większości nie dzialaja . Zamierzam przemyć je alkoholem może pomoże .
Na razie będę próbował wpisać od nowa właściwe komendy i wgrać dane . W razie problemów będę pisał .
Teraz mam pytanie natury bardziej mechanicznej . Wraz z centum jest agregat kątowy do piłki która chciałbym używać do cięcia płyty na paski po osi X.
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji agregatu którego zdjęcia zamieszczam .
Proszę tez o informacje jak sprawdzić czy ten agregat pracuje prawidłowo .mogę powiedzieć ze obraca sie lekko ale wydaje mi sie ze jest delikatny luz wyczuwalny pod palcami przy zmianie kierunku obrotów . Może tak ma być ?
Czym i jak smarować . ?
Na jednym ze zdjęć jest pokazany otwór w którym znajduje sie smar barwy ciemnoszarej . Korek jest na gwincie . Bardzo proszę forumowiczów o pomoc .
Na co jeszcze zwrócić uwagę Przy takim agregacie ?
Dziękuje .
Krzysztof
- Załączniki
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Uruchomienie CMS NC PF 102 OSAI 8600 agregat kątowy
Te gwinty są do przekładania wskazówki. Co do smaru, to trzeba by było określić kto ro wyprodukował i sprawdzić co zaleca, ale pewnie jakiś lepszy litowy. Nie ma tam żadnego logo przy skali?.
Luz może występować, to ma napędzać narzędzia, a nie precyzyjnie pozycjonować. Jak puścisz wysokie obroty i nie będzie słychać łożysk, ani nie będzie parzyć, to jest ok.
Luz może występować, to ma napędzać narzędzia, a nie precyzyjnie pozycjonować. Jak puścisz wysokie obroty i nie będzie słychać łożysk, ani nie będzie parzyć, to jest ok.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Pięknie dziękuje za odpowiedz . Producent agregatu ten sam jak i maszyny CMS .
Czy rzeczona wskazówka to uchwyt do piłki ? Czy może ten stróżek do mocowania agregatu ?
Dodane 3 minuty 24 sekundy:
Jak patrzyłem na te smary do agregatów go widziałem takie po 200-300 zł za 400g pisało ze do agregatów CNC
I jak go tam wpychać ? Jak sprawdzać czy jest go odpowiednio dużo ?
Czy rzeczona wskazówka to uchwyt do piłki ? Czy może ten stróżek do mocowania agregatu ?
Dodane 3 minuty 24 sekundy:
Jak patrzyłem na te smary do agregatów go widziałem takie po 200-300 zł za 400g pisało ze do agregatów CNC
I jak go tam wpychać ? Jak sprawdzać czy jest go odpowiednio dużo ?
-
Producent nie podaje informacji co do smarowania?
Nakładanie to nie problem. Skoro jest dziurka, to można tamtędy go wprowadzić.
Wskazówka, to ten trójkącik, dzięki któremu wiesz o jaki kąt masz obróconą końcówkę. W zależności od sposobu mocowania blokady korpusu może być wygodnie w różnych miejscach.
Nakładanie to nie problem. Skoro jest dziurka, to można tamtędy go wprowadzić.
Wskazówka, to ten trójkącik, dzięki któremu wiesz o jaki kąt masz obróconą końcówkę. W zależności od sposobu mocowania blokady korpusu może być wygodnie w różnych miejscach.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Wszystkie sa bardzo pomocne.
MAm teraz niestety wiekszy problem. Nie potrafie transmitowac danych do maszyny.
MAm pliki systemowe , mam program do transmisji , mam procedure do wklepywania , mam stary komp win 98 ! odpowiedni do tego starego cnc.
Zatrzymuje sie w momencie kiedy program wysyla dane do maszyny a maszyna nie reaguje.
Korzystam z kabla DB 25 - Db 25 lub DB9-DB25 polutowane jak instrukcja pokazuje 1-1,2-2,3-3,4-4,5-5,6-6,7-7, 20-20 to w przypadku DB25-Db25 . I nic utknołem.
Czy jest ktoś kto moze mi pomoc przy transmisji tych danych ? malo kto chce w ogole o tym rozmawiac b sprzet ma 30 lat !!!
z gory dzieki!!
Wszystkie sa bardzo pomocne.
MAm teraz niestety wiekszy problem. Nie potrafie transmitowac danych do maszyny.
MAm pliki systemowe , mam program do transmisji , mam procedure do wklepywania , mam stary komp win 98 ! odpowiedni do tego starego cnc.
Zatrzymuje sie w momencie kiedy program wysyla dane do maszyny a maszyna nie reaguje.
Korzystam z kabla DB 25 - Db 25 lub DB9-DB25 polutowane jak instrukcja pokazuje 1-1,2-2,3-3,4-4,5-5,6-6,7-7, 20-20 to w przypadku DB25-Db25 . I nic utknołem.
Czy jest ktoś kto moze mi pomoc przy transmisji tych danych ? malo kto chce w ogole o tym rozmawiac b sprzet ma 30 lat !!!
z gory dzieki!!
-
To nie jest jeszcze stare.
To połączenie kabli trochę dziwne, spróbuj standardowych kabli do RS-232, chyba że to nie RS-232 wtedy potrzebujesz jeszcze przejściówki.
Spróbuj pierwszego schematu kabla z tej stronki:
https://www.aggsoft.com/cnc-dnc/fadal-vmc.htm
To połączenie kabli trochę dziwne, spróbuj standardowych kabli do RS-232, chyba że to nie RS-232 wtedy potrzebujesz jeszcze przejściówki.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Dodane 8 minuty 40 sekundy:
Po tym jak kabel transmituje i moge już wysłać dane z komputera do maszyny . napotykam kolejny problem.
Kiedy wyslam dane maszyna nie odpowiada komunikatem ktorym powinna .
Komunikat akceptacji przyjecia danych (command executed) to wg. procedury FILMS 2 02 a niestety jest FILMS 3 30 taki komunikat.
Czy ktoś wie co ona mowi do mnie ? gdzie ja moge znalezc tłumaczenie tych komunikatow ? ktoś moze wie ?
Dzieki
Dodane 2 minuty 19 sekundy:
Dodane 2 minuty 27 sekundy:
Kto wie co moze oznaczac komunikat FILS 3 30 ??? Gdzie tego szukac >? ratujcie
Podejrzewam żę pamiec EPROM jest uszkodzona. To juz chyba graniczy z cudem ale czy ktos poza producentem moze mieć program do wgrania na te uklady z EPROM ??
Po tym jak kabel transmituje i moge już wysłać dane z komputera do maszyny . napotykam kolejny problem.
Kiedy wyslam dane maszyna nie odpowiada komunikatem ktorym powinna .
Komunikat akceptacji przyjecia danych (command executed) to wg. procedury FILMS 2 02 a niestety jest FILMS 3 30 taki komunikat.
Czy ktoś wie co ona mowi do mnie ? gdzie ja moge znalezc tłumaczenie tych komunikatow ? ktoś moze wie ?
Dzieki
Dodane 2 minuty 19 sekundy:
Urzylem pierwszego polaczenia i nic. potem drugiego i dzialllaaaa!!! dziekujeSteryd pisze: ↑22 lip 2023, 12:54To nie jest jeszcze stare.
Dodane 2 minuty 27 sekundy:
Kto wie co moze oznaczac komunikat FILS 3 30 ??? Gdzie tego szukac >? ratujcie
Podejrzewam żę pamiec EPROM jest uszkodzona. To juz chyba graniczy z cudem ale czy ktos poza producentem moze mieć program do wgrania na te uklady z EPROM ??
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Hej!
Krzysztofie - przeczytaj pod tym linkiem. Masz rozpisane połączenia i ustawienia transmisji dla AB8600.
Mam nadzieję, że niczego nie uwaliłeś - zwróć uwagę na ostatni post!
Pozdrawiam
Roman
https://en.industryarena.com/forum/need ... 67276.html
Krzysztofie - przeczytaj pod tym linkiem. Masz rozpisane połączenia i ustawienia transmisji dla AB8600.
Mam nadzieję, że niczego nie uwaliłeś - zwróć uwagę na ostatni post!
Pozdrawiam
Roman
https://en.industryarena.com/forum/need ... 67276.html
-
Czy jest szansa uzyskać programowanie EPROM-ów ?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Krakshutters - dlaczego sądzisz, że masz uwalone Epromy?
Podaj ich symbole i - jeśli możesz - zeskanuj schemat maszyny.
Ustawiłeś transmisję wg zaleceń? Jaki efekt?
Pozdrawiam
Roman
Podaj ich symbole i - jeśli możesz - zeskanuj schemat maszyny.
Ustawiłeś transmisję wg zaleceń? Jaki efekt?
Pozdrawiam
Roman