Zrobiłem schemat, wszystko jest podłączone w taki sposób. Zmieniłem zasilanie przekaźnika na 12v, podłączyłem go do zasilacza na szynie.
Sprawdziłem chyba wszystkie datasheety i jedynie tranzystor philipsa ma odwrotne wyprowadzenia kolektora i emitera. Można więc chyba przyjąć że:
1- kolektor
2- baza
3- emiter
Na obrazek naniosłem oznaczenia które są na tranzystorze, nie znalazłem do niego żadnego pdfa
Przy takim podłączeniu jak na schemacie dioda na przekaźniku ledwo co się świeci, zwarcie bazy (2) z emiterem (3) nic nie daje, przekaźnik się nie uruchamia.
Jak podłączyłem B i E tranzystora odwrotnie, to tranzystor reaguje nawet na pierdnięcie i uruchamia przekaźnik

Przyłożenie napięcia 0.2v od strony bazy powoduje uruchomienie. Problem w tym że już się nie wyłącza, chyba że znowu przyłoże napięcie. Podłączone pod optobob wogóle nie działa, albo się cały czas świeci albo nic się nie dzieje.
Czytałem na elektrodzie że kolektor może znajdować się na środkowym wyprowadzeniu a baza na 1 lub 3 - takich kombinacji jeszcze nie próbowałem.