Uruchamienie wrzeciona za pomocą przekaźnika SSR
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
Do trafa zastosuje normalny przekaźnik. Jest załączany za pomocą układu wolnego startu.
A możliwość uruchamiania oddzielnie trafa chce mieć ze względu na kolejność uruchamiania całego sterowania i możliwość odłączania gdy będę korzystał z samego komputera. Zasilanie PC i sterowania jest uruchamiane jednym 'heblem', przekaźnik do trafa uruchamiany jest stacyjką.
SSRy zastosuje do odkurzacza i wrzeciona, tam chyba bardziej się przydadzą.
A możliwość uruchamiania oddzielnie trafa chce mieć ze względu na kolejność uruchamiania całego sterowania i możliwość odłączania gdy będę korzystał z samego komputera. Zasilanie PC i sterowania jest uruchamiane jednym 'heblem', przekaźnik do trafa uruchamiany jest stacyjką.
SSRy zastosuje do odkurzacza i wrzeciona, tam chyba bardziej się przydadzą.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 8
Konieczne zabzpieczenie przeciwprzepięciowe(jeśli chcesz ,aby długo popracowały) i bezpieczniki ultraszybkie (drogie ,nie wszedzie można je kupić).
Jesli chodzi o buczenie ,to moja teza jest taka. Przekaznik wyłącza się przy każdym przejsciu przez zero,a załacza się przy napieciu ok 5-10V nastepnej połówki. . Przez ten krótki czas prąd nie płynie i może to jest przyczyną głosniejszego buczenia.
I jeszcze jedna uwaga- transformatory do sieci nalezy załączać w szczycie, a nie w zerze jak pisał jeden z kolegów -chyba że stosuje się układy soft startu.
Jesli chodzi o buczenie ,to moja teza jest taka. Przekaznik wyłącza się przy każdym przejsciu przez zero,a załacza się przy napieciu ok 5-10V nastepnej połówki. . Przez ten krótki czas prąd nie płynie i może to jest przyczyną głosniejszego buczenia.
I jeszcze jedna uwaga- transformatory do sieci nalezy załączać w szczycie, a nie w zerze jak pisał jeden z kolegów -chyba że stosuje się układy soft startu.
-
A jeżeli mają już wbudowany warystor? o bezpiecznikach czytałem, ultraszybkie znalazłem po niecałe 10zł, jeszcze tylko jakieś oprawy musze poszukać.zdzicho pisze:Konieczne zabzpieczenie przeciwprzepięciowe(jeśli chcesz ,aby długo popracowały) i bezpieczniki ultraszybkie (drogie ,nie wszedzie można je kupić).
Prawdopodobnie to będzie przyczyną, układ soft startu posiadam.zdzicho pisze:Jesli chodzi o buczenie ,to moja teza jest taka. Przekaznik wyłącza się przy każdym przejsciu przez zero,a załacza się przy napieciu ok 5-10V nastepnej połówki. . Przez ten krótki czas prąd nie płynie i może to jest przyczyną głosniejszego buczenia.
Zastosuje je do wrzeciona i odkurzacza, mam nadzieje że tam będą działały jak trzeba

-
To super:) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
[ Dodano: 2010-01-21, 22:06 ]
Mam kolejne pytanie, ponieważ nie mogę wysterować SSRa z płyty optobob. Chciałem wzmocnić sygnał przy pomocy tranzystora BC547 tak jak na załączonym schemacie ale bez efektu.
Gdy podłącze pod baze napięcie 5v z zasilacza to normalnie uruchamia przekaźnik, ale nie o to chodzi bo powinno się uruchamiać sygnałem z płyty. Podłączenie dwóch tranzystorów też nic nie dało, a SSR nie wymaga przecież wiele do uruchomienia. Może ktoś wie jaki tranzystor podłączyć?
[ Dodano: 2010-01-21, 22:06 ]
Mam kolejne pytanie, ponieważ nie mogę wysterować SSRa z płyty optobob. Chciałem wzmocnić sygnał przy pomocy tranzystora BC547 tak jak na załączonym schemacie ale bez efektu.
Gdy podłącze pod baze napięcie 5v z zasilacza to normalnie uruchamia przekaźnik, ale nie o to chodzi bo powinno się uruchamiać sygnałem z płyty. Podłączenie dwóch tranzystorów też nic nie dało, a SSR nie wymaga przecież wiele do uruchomienia. Może ktoś wie jaki tranzystor podłączyć?
- Załączniki
-
- schemat2.jpg (32.84 KiB) Przejrzano 982 razy