Uln2803 - sterownik.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Uln2803 - sterownik.
WITAM.
Jakiś czas temu otworzyłem temat o sterowniku na układzie Uln2803. Ponieważ w dziedzinie CNC jestem początkującym chciałbym wykonać układ do sterowania maszyna na Uln2803, dlatego że jest on prosty w wykonaniu i co najwazniejsze -tani. Ale chciałbym nim zasilić silniki mocniejsze niz przystosowane do tego układu. Na Uln można zasilić silniki prądem 0,5a maksymalnie, a ja chciałbym aby móc tym sterownikiem zasilić silniki do 1,5a. Czy jeśli dodam do tego układy Mosfety to będę mógł sterować silnikami ok 1,5 amperowymi ? A jeśli tak to jakich mosfetów użyć ??
Jakiś czas temu otworzyłem temat o sterowniku na układzie Uln2803. Ponieważ w dziedzinie CNC jestem początkującym chciałbym wykonać układ do sterowania maszyna na Uln2803, dlatego że jest on prosty w wykonaniu i co najwazniejsze -tani. Ale chciałbym nim zasilić silniki mocniejsze niz przystosowane do tego układu. Na Uln można zasilić silniki prądem 0,5a maksymalnie, a ja chciałbym aby móc tym sterownikiem zasilić silniki do 1,5a. Czy jeśli dodam do tego układy Mosfety to będę mógł sterować silnikami ok 1,5 amperowymi ? A jeśli tak to jakich mosfetów użyć ??
Kuba
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
ULN2069 netto 3,75.ULN2803 netto 1,8. Cena z www.semiconductors.com.pl
Jeśli natomiast wolisz MOSFETY, to czemu nie... Kwestia sterowania. Liczy się tylko szybkie rozładowanie bramki.
A poza tym - możesz sekcje ULN2803 łączyć równolegle. I po problemie. Powinno działać - układy sa na jednej strukturze, więc paramettry powinny mieć zbliżone.
Jeśli natomiast wolisz MOSFETY, to czemu nie... Kwestia sterowania. Liczy się tylko szybkie rozładowanie bramki.
A poza tym - możesz sekcje ULN2803 łączyć równolegle. I po problemie. Powinno działać - układy sa na jednej strukturze, więc paramettry powinny mieć zbliżone.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
Popatrz na rysunek (tu akurat ULN2064 - też może być) Tak trzeba podłączyć silnik. I będzie działać. Połączone są tylko emitery tranzystorów (i tak ma być) oraz diody (układ ma diody zabezpieczające na każdym z 4 niezależnie sterowanych wyjść) od strony zasilania.
Jeśli zaś chodzi o nalutowanie na siebie kilku ULN2803 - czemu nie? ale lepiej jednak łączyć kilka sekcji z jednego układu równolegle - są na tej samej strukturze i mają podobne parametry.
Jakubs13, nie mogę załączyć pliku. Coś nie działa. Spróbuję ci wysłać w prywatnej wiadomości
albo dodać później.
Jeśli zaś chodzi o nalutowanie na siebie kilku ULN2803 - czemu nie? ale lepiej jednak łączyć kilka sekcji z jednego układu równolegle - są na tej samej strukturze i mają podobne parametry.
Jakubs13, nie mogę załączyć pliku. Coś nie działa. Spróbuję ci wysłać w prywatnej wiadomości
albo dodać później.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Dzięki Marky za schemat. Nie rozumiem kilku rzeczy (ponieważ nie jestem super elektronikiem
, ale wszystkiego można się nauczyć ): Dlaczego na schemacie układ ULN2069 ma 14 wyprowadzeń (powinien mieć 16), 2 wyprowadzenia opuszczasz ?? Co symbolizują oznaczenia U_1, U_2, U_3 i U_4 ?? Ten schemacik co mi wysłałeś to jest przystosowany do sterowania unipolarnego czy bipolarnego ?? Bo zawsze mi mówili, że Uln steruje tylko unipolarne silniki. A na schemacie są zaznaczone tylko 4 wyprowadzenia silnika. Czy 2 pozostałe wyprowadzenia nigdzie się nie podłącza ?? Bo pod Uln2803 trzeba podłączyć 5 wyprowadzeń: 4 te co używa się do podłączania bipolarnego i 2 pozostałe (zazwyczaj środkowe) trzeba ze sobą połączyć. I wtedy z silnika z 6 wyprowadzeniami robi się silnik z 5 wyprowadzeniami i można podłączyć pod Uln2803. Czy potrafił byś Marky zaprojektować jakiś dobry(dobry uznacza działający
) schemat na tym ULN2069 ??

Kuba