Witam.
Chciałbym zapytać czy znacie jakieś sposoby na seryjne ukosowanie rur pod kątem 45 stopni i to z dwóch stron. Rury mają być wspawywane jako żebra. Muszę zaciąć prawie 2 000 rur aluminiowych o średnicy 20mmx2 tak, aby nachodziła na rurę 50mm każda z dwóch stron i zabawa z otwornicą czy z frezowaniem jest zbyt wolna, bo dochodzi jeszcze obrócenie rury + obrócenie wokół jej osi o 180. Myślałem o jakimś wykrojniku ale udało mi się znaleźć tylko do 90 stopni.
Może ktoś z forum chciałby się podjąć zaprojektowania i wykonania takiego wykrojnika, który w jednym uderzeniu zrobi zacięcie z dwóch stron po 45 stopni. Rura ma stałą długość 340mm.
Ukosowanie rur 45 stopni.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Ukośnica z piłą do al oraz zderzak na długość.W 1 operacji tniesz na długość pod zadanym kątem w 2-giej bazujesz na zderzaku ustawionym pod kątem i tniesz na gotowo . Szybciej na 2 piłach, bez odpadu. Pozostaje zgradować szczotką usuwając przy okazji tlenki.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2015, 08:48 przez h3nry, łącznie zmieniany 2 razy.
Tanio, szybko, solidnie !
*Do wyboru 2 opcje.
*Do wyboru 2 opcje.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Dziękuje Wam za odpowiedzi. W tym przypadku pociąłem rurki na pile cnc. co prawda trwało to długo bo piłą musiała jeździć +/- 45*, ale dała radę, ale jeżeli zamiast rurki 20mm była by 30 tu już nie dałoby się tego pospawać i pewnie trzeba by ciąć to na laserze.
Nie zmienia to faktu, że do następnego takiego zlecenia muszę wykombinować jakąś maszynkę, o której pewnie się rozpiszę w tym temacie
Nie zmienia to faktu, że do następnego takiego zlecenia muszę wykombinować jakąś maszynkę, o której pewnie się rozpiszę w tym temacie