Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC
Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC
Witam.
A pewnie - pewnie !
Mam w " tokarce " szpilkę M14 ( z żółtym końcem ) - odpowiednio dotartą.
Do tego nakrętka z " plastiku " i chodzi spoko.
Jak dla mnie - szpilka - albo kulowa .
Pzd.
A pewnie - pewnie !
Mam w " tokarce " szpilkę M14 ( z żółtym końcem ) - odpowiednio dotartą.
Do tego nakrętka z " plastiku " i chodzi spoko.
Jak dla mnie - szpilka - albo kulowa .
Pzd.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Zakładam, że panowie wiecie dlaczego się stosuje śruby trapezowe zamiast trójkątnych.
Dlatego dziwi mnie dyskusja na ten temat...
Owszem, jeśli projekt ma mocno ograniczony budżet to można zastosować pręty gwintowane, prowadnice meblowe lub konstrukcje robione z łożysk tocznych i konstrukcję ze sklejki czy płyty meblowej. Każde rozwiązanie ma wady i zalety, zależy jakie kryterium się przyjmie.
Natomiast argument, ze należy stosować pręty budowlane zamiast śrub trapezowych bo wyjdzie na to samo tylko taniej, jest całkowicie niemądry. To tak jakby powiedzieć, że albo się powinno jeździć mercedesem albo maluchem, nic pomiędzy. Bo przecież średniej klasy samochodem tak samo zajedziesz jak maluchem a jest droższy więc bez sensu.
Jednak zarówno śruba trapezowa jak i pręt gwintowany wymaga kasowania luzu.
Na śruby kulowe niestety nie każdy konstruktor może sobie pozwolić już za pierwszym podejściem.
Dlatego dziwi mnie dyskusja na ten temat...
Owszem, jeśli projekt ma mocno ograniczony budżet to można zastosować pręty gwintowane, prowadnice meblowe lub konstrukcje robione z łożysk tocznych i konstrukcję ze sklejki czy płyty meblowej. Każde rozwiązanie ma wady i zalety, zależy jakie kryterium się przyjmie.
Natomiast argument, ze należy stosować pręty budowlane zamiast śrub trapezowych bo wyjdzie na to samo tylko taniej, jest całkowicie niemądry. To tak jakby powiedzieć, że albo się powinno jeździć mercedesem albo maluchem, nic pomiędzy. Bo przecież średniej klasy samochodem tak samo zajedziesz jak maluchem a jest droższy więc bez sensu.
Jednak zarówno śruba trapezowa jak i pręt gwintowany wymaga kasowania luzu.
Na śruby kulowe niestety nie każdy konstruktor może sobie pozwolić już za pierwszym podejściem.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Mogę Ci jutro pokazać zdjęcia śruby trapezowej która jest mercedesem . Te co możesz kupić to przy niej gokarty

-
- Posty w temacie: 3
Hej.
No właśnie - dlaczego gwint trapezowy ?
Te walcowane z metra naprawdę nie są najlepsze.
Ani materiał ani geometria nie jest najlepsza.
Jeżeli chodzi o trwałość to zależy od kilku czynników.
Materiał śruby i nakrętki , powierzchnia na której pracuje gwint , itp.
Jak mam nakrętkę z plastiku o długości 60mm to popracuje dłużej niż taka z brązu długości 30mm.
No i śruby kulowe już takie strasznie drogie nie są.
Pzd.
No właśnie - dlaczego gwint trapezowy ?
Te walcowane z metra naprawdę nie są najlepsze.
Ani materiał ani geometria nie jest najlepsza.
Jeżeli chodzi o trwałość to zależy od kilku czynników.
Materiał śruby i nakrętki , powierzchnia na której pracuje gwint , itp.
Jak mam nakrętkę z plastiku o długości 60mm to popracuje dłużej niż taka z brązu długości 30mm.
No i śruby kulowe już takie strasznie drogie nie są.
Pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Kontakt:
Przede wszystkim sprawność śruby trapezowej jest większa od śruby z gwintem trójkątnym.
Kiedyś, ktoś mądry zastosował w maszynach śrubę trapezową (jak jeszcze nie było śrub kulowych) a teraz wszyscy (no prawie wszyscy) bez zastanowienia powielają. Przy budowie amatorskiej maszyny i tak nikt tego nie liczy tylko szuka inspiracji lub kopiuje gotowe rozwiązania (tak samo jak z kasowaniem luzu poprzez sprężynę pomiędzy nakrętkami, nikt się nie zastanawia tylko wszyscy małpują). Jak ktoś się doczyta, że kulowa jest najlepsza i budżet mu na to pozwala, zakupi kulową. Jak się przestraszy ceny, poszpera i stwierdzi że większość ma trapezowe to pewnie są dobre. I tak to się kręci. Dokładności śrub trapezowych są podawane w notach katalogowych, każdy kupuje na jaką go stać/jaką potrzebuje. Nie można twierdzić, że trapezowa nie ma sensu bo i tak wychodzi na to samo jak pręt gwintowany z marketu. Czy ktoś widział kiedyś deklarowaną dokładność na półce w markecie?
Twierdzicie, że śruby trapezowe z metra wcale dokładne nie są a jednocześnie pada stwierdzenie
"No i śruby kulowe już takie strasznie drogie nie są."
A te "nie drogie" śruby kulowe są niby lepsze pod względem dokładności? Jak kupować śrubę kulową to porządną, a taka kosztuje. Kupowanie tanich chińskich śrub to loteria pod względem dokładności i luzu. A jeśli chodzi o trwałość to też mam pewne podejrzenia.
Kiedyś, ktoś mądry zastosował w maszynach śrubę trapezową (jak jeszcze nie było śrub kulowych) a teraz wszyscy (no prawie wszyscy) bez zastanowienia powielają. Przy budowie amatorskiej maszyny i tak nikt tego nie liczy tylko szuka inspiracji lub kopiuje gotowe rozwiązania (tak samo jak z kasowaniem luzu poprzez sprężynę pomiędzy nakrętkami, nikt się nie zastanawia tylko wszyscy małpują). Jak ktoś się doczyta, że kulowa jest najlepsza i budżet mu na to pozwala, zakupi kulową. Jak się przestraszy ceny, poszpera i stwierdzi że większość ma trapezowe to pewnie są dobre. I tak to się kręci. Dokładności śrub trapezowych są podawane w notach katalogowych, każdy kupuje na jaką go stać/jaką potrzebuje. Nie można twierdzić, że trapezowa nie ma sensu bo i tak wychodzi na to samo jak pręt gwintowany z marketu. Czy ktoś widział kiedyś deklarowaną dokładność na półce w markecie?
Twierdzicie, że śruby trapezowe z metra wcale dokładne nie są a jednocześnie pada stwierdzenie
"No i śruby kulowe już takie strasznie drogie nie są."
A te "nie drogie" śruby kulowe są niby lepsze pod względem dokładności? Jak kupować śrubę kulową to porządną, a taka kosztuje. Kupowanie tanich chińskich śrub to loteria pod względem dokładności i luzu. A jeśli chodzi o trwałość to też mam pewne podejrzenia.
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Pytanie pomocnicze - ile takich kupiłeś i po jakim czasie wyleciały ?drzasiek90 pisze: ↑30 gru 2017, 19:37Kupowanie tanich chińskich śrub to loteria pod względem dokładności i luzu. A jeśli chodzi o trwałość to też mam pewne podejrzenia.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Tak na szybko:
Śruba trapezowa Tr16x4 500mm: 10zł
Nakrętka z brązu 40zł 2szt(Żeby zrobić kasowanie): 80zł
Zlecenie tokarzowi obróbkę końców pod łożyska ca. 40zł
suma: 130zł
Śruba kulowa 1605 500mm w chinach z przesyłką 35$ =121zł
w PL około 180zł
(cena: allegro/aliexpress)
Śruba trapezowa Tr16x4 500mm: 10zł
Nakrętka z brązu 40zł 2szt(Żeby zrobić kasowanie): 80zł
Zlecenie tokarzowi obróbkę końców pod łożyska ca. 40zł
suma: 130zł
Śruba kulowa 1605 500mm w chinach z przesyłką 35$ =121zł
w PL około 180zł
(cena: allegro/aliexpress)
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Mam dwie maszyny. Jedna to frezarka a druga to jakiś taki ploter czy frezarka lub coś koło tego.
W pierwszej chińczyki kulowe już chyba 4 rok się kręcą, działa. Nie robię z tym nic - tfu, tfu.
W tej drugiej miałem od początki szpilki budowlane i nakrętki samoróbki z brązu potem stal. Od początku kombinacje z kasowaniem luzu za pomocą sprężyny plus blokowanie nakrętek po napięciu. Od początku tylko problemy, może robiłem coś źle, powielałem błędy... Jakiś czas temu nakrętki zrobiłem sobie z poliamidu. Zwykły wałek przewiercony i nagwintowany o długości 50mm. Żadnych patentów na kasowanie luzu, problemy zniknęły
, przepracowało trochę godzin ( 100-150 ) i jest OK. Jak się zużyją to zrobię nowe.
W pierwszej chińczyki kulowe już chyba 4 rok się kręcą, działa. Nie robię z tym nic - tfu, tfu.
W tej drugiej miałem od początki szpilki budowlane i nakrętki samoróbki z brązu potem stal. Od początku kombinacje z kasowaniem luzu za pomocą sprężyny plus blokowanie nakrętek po napięciu. Od początku tylko problemy, może robiłem coś źle, powielałem błędy... Jakiś czas temu nakrętki zrobiłem sobie z poliamidu. Zwykły wałek przewiercony i nagwintowany o długości 50mm. Żadnych patentów na kasowanie luzu, problemy zniknęły

-
- Kontakt:
Ja tutaj nie jestem zwolennikiem śrub trapezowych a przeciwnikiem kulowych.
Gdyby moja maszyna więcej na siebie pracowała to wymieniłbym na kulowe. Ale przy takiej ilości pracy jaką ja wykonuje, szkoda pieniędzy i zachodu na przeróbkę. Bo to nie tylko kupić śrubę, zamontować i jest.
Damian-str - porównuj ceny polskie do polskich, lub chińskie do chińskich.
Ja mam następujący układ:
-Śruba trapezowa Tr10x2 L=500 - 3 PLN
-Nakrętka trapezowa stalowa sześciokątna do blokowania na łożyskach 2 szt = 7.5PLN x 2 = 15PLN
-Nakrętka trapezowa Tr10x2 brąz 2 szt = 18 PLN x 2 = 36 PLN
Nie wykonywałem toczenia, śruba kontrowana również nakrętką trapezową, wchodzi w łożysko 10mm, napędzane sprzęgłem na wał 10mm.
Razem 54 PLN
W przyrównaniu do 180 to póki co 333% drożej.
Natomiast gdybym teraz budował frezarkę, zastosowałbym śruby kulowe, ale nie wiem czy najtańsze.
Gdyby moja maszyna więcej na siebie pracowała to wymieniłbym na kulowe. Ale przy takiej ilości pracy jaką ja wykonuje, szkoda pieniędzy i zachodu na przeróbkę. Bo to nie tylko kupić śrubę, zamontować i jest.
Damian-str - porównuj ceny polskie do polskich, lub chińskie do chińskich.
Ja mam następujący układ:
-Śruba trapezowa Tr10x2 L=500 - 3 PLN
-Nakrętka trapezowa stalowa sześciokątna do blokowania na łożyskach 2 szt = 7.5PLN x 2 = 15PLN
-Nakrętka trapezowa Tr10x2 brąz 2 szt = 18 PLN x 2 = 36 PLN
Nie wykonywałem toczenia, śruba kontrowana również nakrętką trapezową, wchodzi w łożysko 10mm, napędzane sprzęgłem na wał 10mm.
Razem 54 PLN
W przyrównaniu do 180 to póki co 333% drożej.
Natomiast gdybym teraz budował frezarkę, zastosowałbym śruby kulowe, ale nie wiem czy najtańsze.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Bicie piany... Każda chińska będzie lepsza od Twojego "systemu" nawet jeśli kulowa z czasem złapie luz nawrotny 3 -5 setek. Puść płaskorzeźbę niech pracują 3 osie jednocześnie i pokaż efekt niezawodności. Przy okazji pochwal się jakie silniki i sterowniki tyrają by tym wszystkim pokręcić. Przy trapezowej jak mocno nie przewymiarujesz silnika to przed każdą obróbką będziesz się modlił czy zrobi robotę do końca. W mojej 1 maszynie miałem szpilkę, w 2 trapezową, w 3 toczną chińską, w 4 szlifowaną toczną NSK, w 5 mam toczne Hiwina. Jak chcesz Januszować i zaoszczędzić pozorne 333% to spoko, próbuj... Zrozumiesz jak zepsujesz kawał materiału bo coś się zakleszczy podczas pracy. Nie wspomnę że śruba trapezowa przy wyższych obrotach łatwiej niż kulowa wpada w rezonans... a 10x2 to już w ogóle... Chyba że masz mnóstwo wolnego czasu i puszczasz obróbkę w żółwim tempie szlifując materiał zamiast go skrawać.
Z jednej strony chcesz być "innowacyjny" i jak rozumiem chciałeś się pochwalić swoim rozwiązaniem - ok nie ma sprawy, jedni to pochwala drudzy zganią.
Z drugiej zaś masz maszynę którą ogranicza kiepski napęd i mimo to nie chcesz iść do przodu wymieniając na coś dużo sprawniejszego...
Ale skoro napęd skleciłeś na tr 10x2 i wydałeś łącznie 54zł to śmiem twierdzić że rama nie jest wysokich lotów więc takie zestawienie wydaje się być słuszne. Powodzenia w dalszym rozwoju
Z jednej strony chcesz być "innowacyjny" i jak rozumiem chciałeś się pochwalić swoim rozwiązaniem - ok nie ma sprawy, jedni to pochwala drudzy zganią.
Z drugiej zaś masz maszynę którą ogranicza kiepski napęd i mimo to nie chcesz iść do przodu wymieniając na coś dużo sprawniejszego...
Ale skoro napęd skleciłeś na tr 10x2 i wydałeś łącznie 54zł to śmiem twierdzić że rama nie jest wysokich lotów więc takie zestawienie wydaje się być słuszne. Powodzenia w dalszym rozwoju