Uchwyt wiertarski mk2 / Futerko
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Uchwyt wiertarski mk2 / Futerko
Przeszukałem forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.
A mianowicie.
Jaki uchwyt polecacie do wiertarki stołowej?
Stożek mam mk2. Jaki jest lepszy uchwyt: samozaciskowy czy na kluczyk? Interesuje mnie uchwyt już lepszej jakości, bardziej precyzyjny.
Jeśli macie jakieś namiary to proszę o linki.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
T.
A mianowicie.
Jaki uchwyt polecacie do wiertarki stołowej?
Stożek mam mk2. Jaki jest lepszy uchwyt: samozaciskowy czy na kluczyk? Interesuje mnie uchwyt już lepszej jakości, bardziej precyzyjny.
Jeśli macie jakieś namiary to proszę o linki.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
T.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jeśli chodzi o precyzje i wygodę pracy to ja bym brał samozaciskowy z wyższej półki np. Bison .
Te na B16 zakres do 16mm kosztuje 160zł ale masz narzędzie precyzyjne wysokiej jakości.
Ponieważ trochę uchwytów mam to kiedyś (po kilku piwach) zaczęliśmy się zastanawiać który najmocniej trzyma
Braliśmy daw uchwyty zaciskaliśmy na stalowym gładkim wałku fi12 , jeden uchwyt zablokowany na sztywno, drugi osadzony na trzpieniu gdzie można było się zapiąć kluczem. No i rozpoczęły się igrzyska
Kluczykowce (pomimo że rohm'y ) odpuściły, na końcu zostały dwa- samozaciskowy Jango i samozaciskowy Hilti. Skutek: pręt zaczął się skręcać, gdy parę razy pociągnąłem tak z większa siłą Jango zaczął bardzo delikatnie puszczać. Po zdjęciu uchwytów okazało się że na powierzchniowo utwardzanym pręcie Hilti zostawił 3 głębokie odgniecenia (tak z 0,2mm)
Konstrukcja uchwytów bardzo zbliżona- wygrał Hilti bo wykonany z trochę lepszych materiałów (twardszych) i lepsza konstrukcje szczek.
Pozdrawiam Marek

Te na B16 zakres do 16mm kosztuje 160zł ale masz narzędzie precyzyjne wysokiej jakości.
Ponieważ trochę uchwytów mam to kiedyś (po kilku piwach) zaczęliśmy się zastanawiać który najmocniej trzyma

Braliśmy daw uchwyty zaciskaliśmy na stalowym gładkim wałku fi12 , jeden uchwyt zablokowany na sztywno, drugi osadzony na trzpieniu gdzie można było się zapiąć kluczem. No i rozpoczęły się igrzyska

Kluczykowce (pomimo że rohm'y ) odpuściły, na końcu zostały dwa- samozaciskowy Jango i samozaciskowy Hilti. Skutek: pręt zaczął się skręcać, gdy parę razy pociągnąłem tak z większa siłą Jango zaczął bardzo delikatnie puszczać. Po zdjęciu uchwytów okazało się że na powierzchniowo utwardzanym pręcie Hilti zostawił 3 głębokie odgniecenia (tak z 0,2mm)

Konstrukcja uchwytów bardzo zbliżona- wygrał Hilti bo wykonany z trochę lepszych materiałów (twardszych) i lepsza konstrukcje szczek.
Pozdrawiam Marek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
O uchwytach wiertarskich Bison pisałem tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics80/uchwyt ... t59222.htm
https://www.cnc.info.pl/topics80/uchwyt ... t59222.htm
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Tutaj:
http://darmet.co/uchwyt-wiertarski-samo ... asa-detail
Tylko tak jak pisałem na stożek skrócony B16, cena ta sama.
http://darmet.co/uchwyt-wiertarski-samo ... asa-detail
Tylko tak jak pisałem na stożek skrócony B16, cena ta sama.
-
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 2
Z ty się do końca zgodzić nie mogę bo mam dwa uchwyty chińskie i nic dokładnością od trzeciego Jango nie odbiegają. Mają dodatkowo tę zaletę że już fabrycznie miały otwory pod klucz hakowy. Jest to o tyle ważne że uchwyt samozaciskowy potrafi w trakcie pracy tak się zacisnąć na wiertle że go ręką nie odkręcisz. W Jango musiałem te otwory dorobić. Więc i klucz sobie dokup.tomek_skocz pisze:Chińczyki ładnie wyglądają na półce, nic poza tym.
mlekocccp Nie piszesz do do jakiej maszyny ten uchwyt. Weź pod uwagę że będzie on współpracował z trzpieniem skróconym i MK. Jeśli one będą miały bicie to i najlepszy uchwyt ich nie zniweluje.