Uchwyt trójszczękowy do frezarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Uchwyt trójszczękowy do frezarki
Witam
Koledzy może orientujecie się gdzie dostanę uchwyty trójszczękowe do mocowania elementu podczas obróbki na frezarce?
Przynoszą mi coraz więcej różnego typu wałków do obróbki...a zabawa z poziomicą i ustawianiem poziomu zaczyna mnie już męczyc.
Chciałbym żeby uchwyt mozna było zamocowac do szczęk imadła, które mam już osadzone na stole DMG /blat ~515x600/. Wałki do średnicy max 100mm.
Szukałem na google ale nie ma konkretów,
Dziekuję i pozdrawiam
Koledzy może orientujecie się gdzie dostanę uchwyty trójszczękowe do mocowania elementu podczas obróbki na frezarce?
Przynoszą mi coraz więcej różnego typu wałków do obróbki...a zabawa z poziomicą i ustawianiem poziomu zaczyna mnie już męczyc.
Chciałbym żeby uchwyt mozna było zamocowac do szczęk imadła, które mam już osadzone na stole DMG /blat ~515x600/. Wałki do średnicy max 100mm.
Szukałem na google ale nie ma konkretów,
Dziekuję i pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Po co mocować uchwyt do imadła
Po prostu zrzuć imadło i zamocuj dowolny uchwyt tokarski bezpośrednio do stołu, nie tracisz sztywności przy każdym kolejnym stopniu mocowania - mniejsza skłonność do drgań itd. Do kompletu warto sobie kupić czujnik zegarowy uchylny +-0,4mm do złapania osi uchwytu + dorobić uchwyt do czujnika.
Uchwyt tokarski możesz kupić produkcji np Bison Bial z Białegostoku - dobra "średnia" półka - lub dowolny inny jeżeli masz jakieś podwyższone wymagania. Potrzebny ci będzie "goły" uchwyt tokarski bez żadnych zabieraków itd.

Uchwyt tokarski możesz kupić produkcji np Bison Bial z Białegostoku - dobra "średnia" półka - lub dowolny inny jeżeli masz jakieś podwyższone wymagania. Potrzebny ci będzie "goły" uchwyt tokarski bez żadnych zabieraków itd.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Uchwyt trójszczękowy do frezarki
...... kto to robi?senso pisze:... Chciałbym żeby uchwyt mozna było zamocowac do szczęk imadła,....

Kup sobie uchwyt tokarski , wyfrezuj i przeszlifuj płytę ....... skręć do kupy i gotowe.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
na dość grubej płycie dociągając do prowadnic imadła, nie podkładek może by nie drżało,WZÓR pisze: Mocowanie w ten sposób (na szlifowanych podkładach) to kiepski pomysł , gdyż będzie drżało w trakcie obróbki.
szczególnie że ma imadła 60 kg bizona to pewnie z 6 ton zacisku ...
choć nie ma jak mocować do stołu, ustawienie imadła czy uchwytu to nie aż ta dużo czasu

Pozdrawiam Michał
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Koledzy ja się oczywiście z Wami zgadzam.
Tylko, że kiedy przygotowuję jedną rzecz, nagle przynosza mi "mega" pilną sprawę np ze złamaną śrubą od wału, kolega toczy nową śrube a ja muszę przefrezowa łeb pod klucz nasadowy, różnego typu podcięcia, części przegubu itp.
Zdejmowanie jednego z imdadeł, zabawa z przeczyszczeniem rowków teowych w stole itp. gdzie frezowanie zajmie mi kilka-kilkanaście minut dla mnie oznacza spore opóźnienia i zaległości...co dla moich szefów jest nie do przyjęcia hehe.
Dlatego zrobię jak radzicie, uchwyt tokarski, dorobię do niego mocowanie, zrobię tak żebym mógł osadzi go w imadle i bezpośrednio na stole.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Tylko, że kiedy przygotowuję jedną rzecz, nagle przynosza mi "mega" pilną sprawę np ze złamaną śrubą od wału, kolega toczy nową śrube a ja muszę przefrezowa łeb pod klucz nasadowy, różnego typu podcięcia, części przegubu itp.
Zdejmowanie jednego z imdadeł, zabawa z przeczyszczeniem rowków teowych w stole itp. gdzie frezowanie zajmie mi kilka-kilkanaście minut dla mnie oznacza spore opóźnienia i zaległości...co dla moich szefów jest nie do przyjęcia hehe.
Dlatego zrobię jak radzicie, uchwyt tokarski, dorobię do niego mocowanie, zrobię tak żebym mógł osadzi go w imadle i bezpośrednio na stole.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tak naprawdę, jedynie druga frezarka załatwi problem. Widziałem kiedyś patent z kostką od dłutownicy zamiast stołu, ale to dosyć radykalne rozwiązanie i dziwnie wygląda. Można wykonać płytę pośrednią mocowaną "na stałe" do stołu i do tej płyty mocować na zmianę imadło (zapewne posiada kamienie ustalające) lub płytę z uchwytem. Odpada zabawa z rowkami teowymi itp.senso pisze:Zdejmowanie jednego z imdadeł, zabawa z przeczyszczeniem rowków teowych w stole itp.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Na takie szybkie jednorazowe akcje w niektórych przypadkach sprawdzają się tez pryzmy . Mamy tez zrobione wkładki do imadła do mocowania różnych uchwytów tokarskich . Na warsztacie mamy kilka uchwytów luzem ale uzywaja ich rowniez na tokarkach wiec takie przykrecanie i odkrecanie od blachy bylo by troche upierdliwe . Takie wkładki to po prostu dwa plaskowniki z wyfrezowanymi gniazdami o promieniu danego uchwytu .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek