Uchwyt czteroszczękowy samocentrujący, zastosowanie.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 wrz 2015, 20:06

rc36 pisze: ale zauważ że jeśli jedna ze szczęk zużyje się trochę bardziej niż pozostałe to frez w trakcie ostrzenia może się ruszać.
A Świstakowi skończą się papierki :) Próbowałem pokazać ze uchwyt czteroszczękowy jest lepszy do detali czy powierzchni juz obrobionych.

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 25 wrz 2015, 21:32

rc36 pisze:
aOglądałem ostatnio uchwyt tokarski, czteroszczękowy samocentrujący i mam wątpliwości co do jakiegokolwiek zastosowania, ponieważ jaki materiał by nie zapiąć w taki uchwyt to i tak będzie się kiwał. Co innego uchwyt czteroszczękowy z niezależna regulacją szczęk, taki uchwyt ma jak najbardziej rację bytu
To przyjmując argumentacje kolegi uchwyty sześcioszczękowe, czy wręcz ośmioszczękowe byłyby do niczego nieprzydatne, a stosuje się je np do ostrzenia np wierteł krętych, lub innych narzędzi z walcowym chwytem.
Obrazek Obrazek
kamar pisze:Próbowałem pokazać ze uchwyt czteroszczękowy jest lepszy do detali czy powierzchni już obrobionych
tu kolega kamar ma rację, trzymają pewniej, na przykład wiertła kręte gdzie 3 szczęki nie obejmowałyby w sposób dostatecznie pewny spiralnych kanałów wiórowych, jak to widać wyżej.
A minimalne zużycie jednej szczęki równoważą luzy które ma każdy uchwyt..
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, 21:35 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 25 wrz 2015, 21:33

rc36 pisze:
adam Fx pisze:Zwykle do toczenia kwadratów lub prostokątów (podkłada się wtedy płytki)
Jak miałbym podkładać blaszki pod szczęki to bez porównania wolę uchwyt z niezależnymi szczękami.
To jak to robisz że w uchwycie z niezależnymi szczękami po zmianie detalu nie ucieka wymiar? Bo moje doświadczenie mówi iż po każdym mocowaniu trzeba coś poprawić. Np mam kostkę z otworem na środku > zakładam w planszajbe >ustawiam do otworu na czujnik odkręcam szt. luzując 2 szczęki dwóch pozostałych nie ruszam > zakładam kostkę ponownie> mierzę otwór i zawsze jest trochę przesunięty nawet parę dych.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: rc36 » 25 wrz 2015, 21:53

Nie zawsze w kostce jest otwór więc problem centrowania zawsze nie występuje, ale do prawie idealnie obrobionych detali uchwyt cztero szczękowy samocentrujący może być lepszy.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rdarek » 26 wrz 2015, 11:02

A może to kolegów usatysfakcjonuje dwa w jednym :mrgreen: Uchwyty kombinowane -Bison mają trzy i cztero szczękowe.

To co mi wyjaśniono w telegraficznym skrócie:
1. Cztero szczękowy samocentrujący do kwadratów i wałków nie umocujesz prętów sześciokątnych
2. trzy szczękowy do wałków i prętów sześciokątnych nie umocujesz kwadratu
3. uchwyt z niezależnymi szczękami do różnych kształtów i mimośrodów

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 26 wrz 2015, 11:31

rdarek pisze: 1. Cztero szczękowy samocentrujący do kwadratów i wałków nie umocujesz prętów sześciokątnych
2. trzy szczękowy do wałków i prętów sześciokątnych nie umocujesz kwadratu
3. uchwyt z niezależnymi szczękami do różnych kształtów i mimośrodów
Dokładnie tak. Od x lat mam w tokarce na stałe 4 szczękowego bisona. Jak dla mnie same zalety. Okrągłe trzyma idealnie. Często trafia się kwadrat czy prostokąt więc problemu nie ma. Sześciokątów praktycznie nie obrabiam, więc 3 szczękowy nowy od lat leży i nawet go raz nie założyłem.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 26 wrz 2015, 12:33

rdarek pisze:A może to kolegów usatysfakcjonuje dwa w jednym :mrgreen: Uchwyty kombinowane -Bison
Owszem choć możliwości manipulacyjnych kombinowane mają spore, to jednak nie zawsze mogą zastąpić klasyczne.
Np nadają się do obrabiania serii jednakowych detali o nietypowych kształtach, bo oprócz samocentrowania przydatnego w do szybkiego mocowania bez konieczności każdorazowego centrowania detalu, można szczęki ustawić do indywidualnego jego kształtu.
Ale do obrobki pojedynczych detali różnych kształtów i tak trzeba je indywidualnie centrować, więc tu przewagi żadnej nad typowymi z ustawianymi szczękami z ich zastosowania nie będzie (a cena większa).
Poza tym trzymanie kwadratowej czy prostokątnej kostki o mocno przesuniętej osi obrotu nawet ustawianymi szczękami ułatwiającymi centrowanie, nadal za pewne nie jest. (podobnie jak 6-kąta czterema)
pozdrawiam,
Roman

steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: steff.k » 27 wrz 2015, 15:04

Na filmiku poniżej gość zaleca uchwyt czteroszczękowy jako bardziej uniwersalny. Bo można nim złapać detal którego przekrój to :
- koło,
- kwadrat
- sześciokąt ;-)

Uchwyt czteroszczękowy i sześciokąt

Polecam kanał tego gościa na YT dla początkujących. Ja oglądam całość po raz kolejny :wink:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 27 wrz 2015, 16:09

steff.k pisze:- sześciokąt ;-)
Oczywiście można wpisać kwadrat (czyli uchwyt czteroszczękowy) w sześciokąt(zielony kwadrat), tyle, że szczęki będą trzymać krawędziami, co nie zawsze jest pozytywne...

Obrazek (rysunek odręczny)

Ale będzie, ma kolega rację...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”