A Świstakowi skończą się papierkirc36 pisze: ale zauważ że jeśli jedna ze szczęk zużyje się trochę bardziej niż pozostałe to frez w trakcie ostrzenia może się ruszać.

To przyjmując argumentacje kolegi uchwyty sześcioszczękowe, czy wręcz ośmioszczękowe byłyby do niczego nieprzydatne, a stosuje się je np do ostrzenia np wierteł krętych, lub innych narzędzi z walcowym chwytem.rc36 pisze:
aOglądałem ostatnio uchwyt tokarski, czteroszczękowy samocentrujący i mam wątpliwości co do jakiegokolwiek zastosowania, ponieważ jaki materiał by nie zapiąć w taki uchwyt to i tak będzie się kiwał. Co innego uchwyt czteroszczękowy z niezależna regulacją szczęk, taki uchwyt ma jak najbardziej rację bytu
tu kolega kamar ma rację, trzymają pewniej, na przykład wiertła kręte gdzie 3 szczęki nie obejmowałyby w sposób dostatecznie pewny spiralnych kanałów wiórowych, jak to widać wyżej.kamar pisze:Próbowałem pokazać ze uchwyt czteroszczękowy jest lepszy do detali czy powierzchni już obrobionych
To jak to robisz że w uchwycie z niezależnymi szczękami po zmianie detalu nie ucieka wymiar? Bo moje doświadczenie mówi iż po każdym mocowaniu trzeba coś poprawić. Np mam kostkę z otworem na środku > zakładam w planszajbe >ustawiam do otworu na czujnik odkręcam szt. luzując 2 szczęki dwóch pozostałych nie ruszam > zakładam kostkę ponownie> mierzę otwór i zawsze jest trochę przesunięty nawet parę dych.rc36 pisze:Jak miałbym podkładać blaszki pod szczęki to bez porównania wolę uchwyt z niezależnymi szczękami.adam Fx pisze:Zwykle do toczenia kwadratów lub prostokątów (podkłada się wtedy płytki)
Dokładnie tak. Od x lat mam w tokarce na stałe 4 szczękowego bisona. Jak dla mnie same zalety. Okrągłe trzyma idealnie. Często trafia się kwadrat czy prostokąt więc problemu nie ma. Sześciokątów praktycznie nie obrabiam, więc 3 szczękowy nowy od lat leży i nawet go raz nie założyłem.rdarek pisze: 1. Cztero szczękowy samocentrujący do kwadratów i wałków nie umocujesz prętów sześciokątnych
2. trzy szczękowy do wałków i prętów sześciokątnych nie umocujesz kwadratu
3. uchwyt z niezależnymi szczękami do różnych kształtów i mimośrodów
Owszem choć możliwości manipulacyjnych kombinowane mają spore, to jednak nie zawsze mogą zastąpić klasyczne.rdarek pisze:A może to kolegów usatysfakcjonuje dwa w jednymUchwyty kombinowane -Bison