Ubuntu 12.04 oraz linuxCNC.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
titleDe
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Ubuntu 12.04 oraz linuxCNC.

Post napisał: titleDe » 29 cze 2013, 13:14

Mam problemy z instalowaniem czegokolwiek innego na wersji Ubuntu 10.04,
Na stronie producenta nie ma informacji na temat oprogramowania CNC pod nowszy system.
Do tej pory instalowałem linuxCNC po wcześniejszym wypaleniu obrazu iso na płycie lecz to rozwiązanie uniemożliwia mi instalowanie innych programów ponieważ nie ma już repozytoriów na tą wersję i wersja 10.04 nie jest już wspierana.
Tu moje pytanie jak zainstalować linuxCNC na Ubuntu 12.04?
Czy ta wersja działa prawdłowo z rzyczywistą maszyną?

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Ubuntu 12.04 oraz linuxCNC.

Post napisał: tuxcnc » 29 cze 2013, 14:41

titleDe pisze:Mam problemy z instalowaniem czegokolwiek innego na wersji Ubuntu 10.04
A po jasną cholerę chcesz instalować "cokolwiek innego" ?
Sterownik maszyny ma sterować maszyną, poprawnym działaniem jest wywalenie wszystkiego co nie jest do tego potrzebne, a nie doinstalowanie śmieci.
Ja to nawet używam na maszynie systemu który opisałem w wątku https://www.cnc.info.pl/topics54/instal ... t42469.htm , ale nikogo do tak spartańskiego interfejsu nie namawiam.

Zrób sobie drugą partycję i tam zainstaluj 12.04 oraz potrzebne programy, a najlepiej kup sobie do tego celu drugi komputer.

Żeby zaspokoić twoją ciekawość, powiem Ci że instalowałem LinuxCNC na Ubuntu 12.04.
Nawet na wersji 64-bit.
Problem jest zasadniczo taki, że trzeba sobie skompilować odpowiedni kernel, potem skompilować LinuxCNC, a jeszcze potem zaczynają się problemy.
Goły LinuxCNC w podstawowej funkcjonalności daje się uruchomić dość łatwo, ale jego rozbudowa jest drogą przez mękę i prowadzi czasem donikąd.
Po prostu prekompilowanych dla 10.04 modułów nie daje się ani uruchomić, ani skompilować ich ze źródeł, bo są albo zupełnie inne biblioteki, albo przynajmniej są niekompatybilne wstecz.
Podsumowując, to nie ma sensu.

Jak już się uparłeś zaśmiecić sobie system, to lepiej spróbuj skompilować programy na których Ci zależy.
Jeżeli chodzi Ci o Qcad, to jest on na własnościowej licencji, więc polecam LibreCAD, czyli dokładnie to samo, tylko nowsze i na licencji GPL.
Źródła i opis instalacji mojej wersji LibreCAD masz TUTAJ .
Możesz też ściągnąć źródła najnowszej wersji i spróbować skompilować.
FreeCAD i HeeksCAD też ładnie chodzą na 10.04, są prekompilowane pakiety, HeeksCAD trzeba pobrać ze strony autora, a dla FreeCAD dodać repozytorium do apta.

.

[ Dodano: 2013-06-29, 20:10 ]
Niestety wersja 2.0 LibreCAD nie chce się kompilować na standardowym gcc z Ubuntu 10.04.
Pewnie by się dało coś wykombinować, tylko nie wiem jeszcze czy warto.
Jak zainstaluję na 12.04, to zobaczę co tam nowego.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”