Typy przekładni ślimakowych
Czy listwa zębata z kołem skośnym jest typem przekładni ślimakowej?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Typy przekładni ślimakowych
Dzień dobry,
poszukuje informacji, czy teoretycznie listwa zębata z kołem zębatym napędowym z zębami skośnymi jest typem przekładni ślimakowej?
Jest to potrzebne do spełnienia warunków opisanych w dokumentacji przetargowej.
Pozdrawiam Forumowiczów.
Krzysztof
poszukuje informacji, czy teoretycznie listwa zębata z kołem zębatym napędowym z zębami skośnymi jest typem przekładni ślimakowej?
Jest to potrzebne do spełnienia warunków opisanych w dokumentacji przetargowej.
Pozdrawiam Forumowiczów.
Krzysztof
Wdzięczny
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Typy przekładni ślimakowych
Nie sądzę żeby można to było tak nazwać. Przekładnia ślimakowa ma prostopadłe osie i daje ruch obrotowy. To o czym piszesz to po prostu odmiana przekładni zębatej liniowej (zębatka z kołem).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie jest. To jest przekladnia zmieniająca ruch obrotowy na translacyjny i na odwrót. Przekładnia slimakowa zamienia ruch obrotowy na obrotowy tylko osie obracajacych się elementów sa zwichrowane.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
przekładnia ślimakowa składa się z ślimaka i ślimacznicy. Teoretycznie listwa może być uważana za wycinek ślimacznicy o nieskończonej średnicy, tylko że wówczas pomiędzy osią ślimaka, a tą "ślimacznicą" musi zostać zachowany kąt 90 stopni. Baaaardzo mocno naciągnięte, moim zdaniem nie przejdzie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Dodam jeszcze definicję z książki "Przekładnie ślimakowe" Sabiniaka dla poparcia tych informacji:
Za przekładnię ślimakową uważa się zębatą przekładnię o osiach wichrowatych, w której kąt między osiami współpracujących kół zębatych jest wartością stałą i wynosi 90°.
Za przekładnię ślimakową uważa się zębatą przekładnię o osiach wichrowatych, w której kąt między osiami współpracujących kół zębatych jest wartością stałą i wynosi 90°.
-
- Kontakt:
Jeśli oś ślimaka będzie równoległa do listwy, to można by to naciągnąć. Ale jest prostopadła.