Tworzenie własnych narzędzi
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Tworzenie własnych narzędzi
Wiadomo że standardowy kreator narzędzi nie stworzy każdego narzędzia np. głowic sandvika i tutaj mam pytanie czy jak mam model głowicy (zapisany w *.stp) to czy mogę go wyeksportować do tabeli narzędzi tak aby nx mógł korzystać z niego jak z normalnego narzędzia?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Mi udało się takie narzędzia stworzyć - tylko dość okrężną drogą (nie wiem czy można jakoś prościej).
W modelu narzędzia (w module kreator obrabiarek) zdefiniowałem węzły mocowania narzędzia i punkty charakterystyczne narzędzia (TRACK POINTy).
To narzędzie wrzuciłem do folderu graphics
(...)\MACH\resource\library\tool\
Potem w pliku tool_database.dat dodałem i opisałem narzędzie (ważne w której grupie się je umieści, bo NX nie pozwoli np frezować wiertłem albo sondą pomiarową).
Trzeba trochę posiedzieć nad tym plikiem, bo parametrów do opisania jest sporo.
Potem można spokojnie pobierać to narzędzie z biblioteki.No i po każdej zmianie w tych plikach systemowych, trzeba ponownie uruchomić NXa.
A wie ktoś jak stworzyć sobie folder w tej bibliotece? Tak, żeby obok frezów, noży, wierteł itd. mieć jeszcze katalog 'MOJE'?
W modelu narzędzia (w module kreator obrabiarek) zdefiniowałem węzły mocowania narzędzia i punkty charakterystyczne narzędzia (TRACK POINTy).
Potem w pliku tool_database.dat dodałem i opisałem narzędzie (ważne w której grupie się je umieści, bo NX nie pozwoli np frezować wiertłem albo sondą pomiarową).
Potem można spokojnie pobierać to narzędzie z biblioteki.No i po każdej zmianie w tych plikach systemowych, trzeba ponownie uruchomić NXa.
A wie ktoś jak stworzyć sobie folder w tej bibliotece? Tak, żeby obok frezów, noży, wierteł itd. mieć jeszcze katalog 'MOJE'?
-
Mam pytanko do kolegi . Zrobilem sobie jako model wrzeciono (z racji ze nie mam licencji na symulacje obrabiarki) i chciaem twoim sposobem pobierac sobie je z biblioteki jako narzedzie a raczej jako oprawke , moglbys krok po kroku wyjasnic jak to zrobicMagneto86 pisze:Mi udało się takie narzędzia stworzyć - tylko dość okrężną drogą (nie wiem czy można jakoś prościej).

-
W katalogu:
Program Files\UGS\MACH\resource\library\tool\metric
znajdują się dwa pliki:
1.tool_database.dat
2.holder_database.dat
W pierwszym definujesz narzedzie np:
DATA | KULA_D0.4_R0.2 | 02 | 3 | 01 | 1 | R216.42-00430-AE04G | TMC0_00001 | High Speed Steel | 1 | 0 | 0 | 100 | Parallel 20 | 0.40000 | 2 | 0.40000 | | 3 | 0.40000 | 0.00000 | 0.20000 | 0.00000 | 1.0 | HLD001_00004 |
pogrubiony text to twój holder który definiujesz w pliku nr 2
DATA | HLD001_00004 | 2 | 1 | 32.00000 | 90.00000 | 0.00000 | 0.00000
o tej samej nazwie zrób plik prt ze swoim wrzecionem i powinno działać
zamieśc go w katalogu tool/graphics
ten sposob wymaga cierpliwości natomiast można to obejsc z pod nx`a
exportując narzędzi i oprawkę funkcją exportuj
i na to samo się sprowadza
Program Files\UGS\MACH\resource\library\tool\metric
znajdują się dwa pliki:
1.tool_database.dat
2.holder_database.dat
W pierwszym definujesz narzedzie np:
DATA | KULA_D0.4_R0.2 | 02 | 3 | 01 | 1 | R216.42-00430-AE04G | TMC0_00001 | High Speed Steel | 1 | 0 | 0 | 100 | Parallel 20 | 0.40000 | 2 | 0.40000 | | 3 | 0.40000 | 0.00000 | 0.20000 | 0.00000 | 1.0 | HLD001_00004 |
pogrubiony text to twój holder który definiujesz w pliku nr 2
DATA | HLD001_00004 | 2 | 1 | 32.00000 | 90.00000 | 0.00000 | 0.00000
o tej samej nazwie zrób plik prt ze swoim wrzecionem i powinno działać
zamieśc go w katalogu tool/graphics
ten sposob wymaga cierpliwości natomiast można to obejsc z pod nx`a
exportując narzędzi i oprawkę funkcją exportuj

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nie potrafię znaleźć nic na ten temat, a nie chcę tworzyć nowego tematu, więc pytam tutaj.
Czy można usunąć wprowadzone wcześniej narzędzie z biblioteki? Zdefiniowanie narzędzia to nie problem, natomiast nie mogę nigdzie znaleźć w jaki sposób zarządzać biblioteką i usunąć istniejące narzędzie (żeby nie było śmietnika). Jak to zrobić najlepiej z poziomu programu?
Czy można usunąć wprowadzone wcześniej narzędzie z biblioteki? Zdefiniowanie narzędzia to nie problem, natomiast nie mogę nigdzie znaleźć w jaki sposób zarządzać biblioteką i usunąć istniejące narzędzie (żeby nie było śmietnika). Jak to zrobić najlepiej z poziomu programu?