Tutorial Narzędziowy- jak uzywac narzędzi pomiarowych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
O i dziekuję pięknie za wytłumaczenie tematu "triki &tiki" z zastosowaniem suwmiarki... nawet sprawdziłem jak to jest no i nie powiem ...wymiary sie zgadzaja ......
Przyznałem punkcik za pomoc ...
[ Dodano: 2008-12-09, 12:32 ]
Dla innych co nie wiedza bo ja do czasu też nie wiedziałem jak poprawnie np. wywiercic otwór w okragłym wałku na jego owalnej powierzchni..
Odpowiedzią jest na to pryzma ślusarska jak na zdjeciu..umieszcza sie w tym zagłebieniu "wałeczek" i mozna wiercic ..Oczywiscie podstawa na której leży pryzma musi byc prostopadła wzgledem osi wiertła .
Ponizej zdjęcia
Przyznałem punkcik za pomoc ...
[ Dodano: 2008-12-09, 12:32 ]
Dla innych co nie wiedza bo ja do czasu też nie wiedziałem jak poprawnie np. wywiercic otwór w okragłym wałku na jego owalnej powierzchni..
Odpowiedzią jest na to pryzma ślusarska jak na zdjeciu..umieszcza sie w tym zagłebieniu "wałeczek" i mozna wiercic ..Oczywiscie podstawa na której leży pryzma musi byc prostopadła wzgledem osi wiertła .
Ponizej zdjęcia
- Załączniki
-
- pryzma ślusarska.jpeg (13.55 KiB) Przejrzano 15884 razy
-
- pryzma ślusarska 2.jpg (13.11 KiB) Przejrzano 15884 razy
-
- pryzma ślusarska 3.jpeg (11.4 KiB) Przejrzano 15884 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Pryzma z pierwszego obrazka - mam parkę takich (produkcji Proxxon), ładnie zbierają kurz... Do wiercenia może i się nadają ale do frezowania trzymają zbyt słabo a łuk zaciskający jest upierdliwie wysoki i ciągle wchodzi w drogę. Pryzma z obrazków 2 i 3 wygląda nieco praktyczniej - łatwiej dorobić własne "niskoprofilowe zamkniecie". Z drugiej strony pierwsza pryzma jest raczej przeznaczona do pomiarów i trasowania a nie do mocowanie podczas obróbki (w katalogach sklepów internetowych do znalezienia w kategorii "narzędzia pomiarowe")- jak w końcu kupię płytę do trasowania może znowu będą użyteczne 
Do wiercenia w wałkach polecam imadło z pryzmatycznymi szczękami i - jeśli wiercisz na stole koordynacyjnym - takim "tasterem krawędzi" coby w środek trafić.
Pozdrawiam
GRG

Do wiercenia w wałkach polecam imadło z pryzmatycznymi szczękami i - jeśli wiercisz na stole koordynacyjnym - takim "tasterem krawędzi" coby w środek trafić.
Pozdrawiam
GRG
- Załączniki
-
- taster.jpg (11.93 KiB) Przejrzano 15845 razy
-
- Posty w temacie: 3
akurat jest normalny sposob na mierzenie wysokosci itp. w kazdej instrukcji obslugi suwmiarki jest jeszcze kilka innych przykladow, ale komu sie chce czytac prawda? co do mierzenia rury poprzez pomiar z zewnatrz i scianki, gdy kupujemy rury to akurat te dane sa podawane a nie srednica wewnetrzna...grg12 pisze: Czerwona kreska - "gorne czolo", niebieska - "dolne czolo" - niestety, niewiele z niego widac, niegdzie nie udalo mi sie znalezc zdjecia suwmiarki "od tylu". W kazdym razie w przyzwoitej suwmiarce jest prosty fragment ktory przy zamknietej sowmiarce dokkladnie sie zgrywa z "gornym czolem". Na zamieszczonym przez ciebie rysunku "suwmiarka z opisem" ten element jest zaokraglony i w tym zastosowaniu bezuzyteczny.
GRG
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
gdy nie kupujemy rury to mierzymy ja tak jak chcemy, kolega pytal o to dlaczego ten pan zmierzyl akurat w ten sposob wiec odpowiedzialem. prawdopodobnie czesto ma do czynienia z wymiarami handlowymi.KAPaGo pisze:A co bedzie gdy nie kupujemy rury I nie znamy jej srednicy ?.........a suwmiarka w sklepie była bez instrukcji obsługi ...bo i tak sie zdarza ...
Uważam że koledzy powyżej dali dobre przykłady i jak ktos jest nie obeznany z uzywaniem powyzszych narzędzi to zapewne te informacje mu sie przydadzą....
co do suwmiarki, jesli mamy internet a do pudelka nie wlozyli nam tego kawalka kartki to zawsze mamy google, prawda? wystarczy wpisac slowa: suwmiarka instrukcja obslugi i po paru sekundach mamy np to:
http://www.yato.pl/files/YT-7201_instr_kgfarg9erh.pdf
dalej mi sie szukac nie chce...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Zapodaje kolejny przyrząd tym razem "ŚRODKOWNIK" i tu przyznam sie że nie umiem z niego korzystac ...
[ Dodano: 2008-12-11, 17:04 ]
I kolejny ale za to jaki bo aż elektroniczny..... "KĄTOWNIK " ten jest troszkę taki inny od tych popularnych które większosc zapewne zna....
[ Dodano: 2008-12-11, 17:20 ]
A to poniżej to zapewne niezbedne PŁYTKI POMIAROWE dla tokarza ,ślusarza ,czy frezera
które zapewne służą jako wzorce pomiarowe...
[ Dodano: 2008-12-11, 17:04 ]
I kolejny ale za to jaki bo aż elektroniczny..... "KĄTOWNIK " ten jest troszkę taki inny od tych popularnych które większosc zapewne zna....
[ Dodano: 2008-12-11, 17:20 ]
A to poniżej to zapewne niezbedne PŁYTKI POMIAROWE dla tokarza ,ślusarza ,czy frezera
które zapewne służą jako wzorce pomiarowe...
- Załączniki
-
- płytki pomiarowe.jpg (43.1 KiB) Przejrzano 4271 razy
-
- płytki pomiarowe 2.jpg (16.27 KiB) Przejrzano 4260 razy
-
- katomierz elektroniczny.jpg (16.52 KiB) Przejrzano 4276 razy
-
- srodkownik1.jpg (6.82 KiB) Przejrzano 15807 razy
-
- Posty w temacie: 4
Dzięki za link - niestety przy mojej suwmiarce takiej "rozszerzonej" instrukcji nie było. Fakt - na google nie szukałem, po prostu nie wpadłem że jest czego szukać. Z drugiej strony - przy wskazniku zegarowym (podobny do tego na zdjęciu na zdjęciu ) instrukcji też nie było, w google też nic sensownego nie znalazłem a bardzo chciałem widzieć jak przestawić igłe w inna pozycje... (odpowiedź - siłąDraco pisze: co do suwmiarki, jesli mamy internet a do pudelka nie wlozyli nam tego kawalka kartki to zawsze mamy google, prawda? wystarczy wpisac slowa: suwmiarka instrukcja obslugi i po paru sekundach mamy np to:
http://www.yato.pl/files/YT-7201_instr_kgfarg9erh.pdf
dalej mi sie szukac nie chce...

A zeby za bardzo nie zbaczać z "wątku przewodniego" - wskaźnik zegarowy (za zachodnią granicą nazywany też "pupitast") bardzo się przydaje do ustawiania imadła na stole krzyżowym, centrowania otworów przed obróbką, kontrolowania "bicia" na osi i wielu innych rzeczy.
"Środkownik" używa się jak na obrazku - kreska wzdłuż zaznaczonej na czerwono krawędzi, obrócić wałek o jakieś 90 stopni, kolejna kreska - na skrzyżowaniu kresek jest środek wałka (czasami warto zaznaczyć więcej linii - jeśli nie przecinają się w jednym miejscu - użytkownik jest pijany, wałek nierówno ucięty albo nie-okrągły - mniej więcej w tej kolejności

Pozdrawiam
Grg
Pozdrawiam
GRG
- Załączniki
-
- srdk.jpg (5.58 KiB) Przejrzano 15775 razy
-
- pupitast.jpg (8.28 KiB) Przejrzano 15778 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Chciałbym pokazać dość ciekawy a jednocześnie prosty przyrząd pomiarowy. Jest to lupa pomiarowa. Występują różne modyfikacje tego przyrządu zaopatrzone w różne płytki z różnymi skalami lub siatkami do pomiaru długości, gwintów, kątów, promieni, otworów, współrzędnych itp. Wystarczy pogoglować a znajdzie się wiele przykładów. Ja pogoglowałem na giełdzie i znalazłem taką za 35 zł. Wiele razy się przydała. Lupa przedstawiona na zdjęciu ma dokładność 0,1 mm, zakres pomiarowy 25 mm i możliwość ustawiania ostrości.
- Załączniki
-
- lupa pomiarowa 2.PNG (106.64 KiB) Przejrzano 15770 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Odgrzebię temat. Wstyd się przyzanć, ale jak odczytać / interpretować noniusz calowy?
Konkretnie - chciałem zmierzyć gwint w butli ciśnieniowej, aby dokupić odpowiednie nakrętki i poległem ....
Suwmiarka ma złapany gwint wewn (nakrętki), a przymiar wysuniętą odpowiednią blaszkę
Jaki to gwint? Ile cali wskazuje suwmiarka?

Poniżej suwmiarka ma złapany gwint zewn (butli)

Konkretnie - chciałem zmierzyć gwint w butli ciśnieniowej, aby dokupić odpowiednie nakrętki i poległem ....
Suwmiarka ma złapany gwint wewn (nakrętki), a przymiar wysuniętą odpowiednią blaszkę
Jaki to gwint? Ile cali wskazuje suwmiarka?

Poniżej suwmiarka ma złapany gwint zewn (butli)

-
gelorad, na grzebieniu masz napisana podzialke, jesli dobrze widzie jest tam 14 7/18 zwoi na cal? a srednice odczytujesz normalnie w mm i idziesz do tabel ze srednicami gwintu no i sprawdzasz do jakiego srednica wewnetrzna pasuje. jesli tabele masz w calach to przeliczasz mm na cale i rowniez odczytujesz.