Witam,
Dumam sobie właśnie nad ploterem do plazmy, chciałbym bramę zrobić wzdłuż dłuższej krawędzi i po porównaniu masy bramy zrobionej ze stali vs aluminium, aluminium wygrywa (zależy mi na dobrej dynamice). Brama będzie miała 2,4 m długości, na górze i na dole wałek stalowy miejscowo podparty fi 20 mm (kawałek podpory co 20-30 cm) co powinno całość trochę usztywnić, rdzeń bramy miał by stanowić aluminiowy profil konstrukcyjny 45x90 mm. O sztywność góra dół się nie boje ale boję się trochę że przy nawrotach belka będzie się skręcała i odkształcała (przy pracy na środku pola roboczego). Wpadłem na pomysł aby czymś zalać ten profil aluminiowy. W autach (nie jest to popularne ale bywa stosowane) Japończycy zalewają dla usztywnienia profile zamknięte niskoprężną pianą poliuretanową nawet chyba któreś M3 ma tak w serii. Macie pomysł co można by wykorzystać ?
Pozdrawiam
EDIT znalazłem jakiś przykład:
Kolejne co mi przychodzi do głowy to żywica z jakimś lekkim wypełniaczem. Może mikrosfery?
Tuning aluminiowych profili konstrukcyjnych
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Piana poliuretanowa niewiele tu usztywni. Prędzej żywica poliestrowa lub epoksydowa...
Zatem jak ma być lekko to żywica spieniona. Tak na szybko znalazłem np coś takiego: http://www.surfpol.pl/kompozyty/zywice/ ... jalne.html (pkt. 3)
Najlżejszym i najtańszym wypełniaczem żywic jest pusta przestrzeńDOHC pisze:żywica z jakimś lekkim wypełniaczem. Może mikrosfery?

Zatem jak ma być lekko to żywica spieniona. Tak na szybko znalazłem np coś takiego: http://www.surfpol.pl/kompozyty/zywice/ ... jalne.html (pkt. 3)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Nie, profili nie mam jeszcze ale będę miał źródło które w instrukcji ma prędkości cięcia ~10m/min i chciałbym to wykorzystać. Nie chcę przeszarżować z masą bramy bo potem trzeba będzie dołożyć do napędów. Właśnie olśniło mnie i zamontuje profil w poziomie więc ugięcie góra dół nie ma znaczenia bo i tak będzie THC
, da mi to niższe-lżejsze boki.
Ta piana z żywicy też fajna tylko nie bardzo mi potrzeba tyle tego co w minimalnej sprzedawanej ilości.
Pozdrawiam

Ta piana z żywicy też fajna tylko nie bardzo mi potrzeba tyle tego co w minimalnej sprzedawanej ilości.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak czytam sobie post i pomyślałem, aczkolwiek zupełnie nie wiem czy zdało by to egzamin, jakby żywicę zmieszać z granulatem (kulkami) styropianu? Toż to prawie lekkie jak powietrze.
Kulki luzem można kupić z systemu ocieplania domów granulatem styropianowym.
Tylko jest jedna niewiadoma, nie wiem czy żywica nie "zje" styropianu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Wypełniacz musi być niestety twardy, mikrosfery by się chyba sprawdziły ale ja odpuszczam temat, gra chyba nie warta świeczki.Duszczyk_K pisze:Tak czytam sobie post i pomyślałem, aczkolwiek zupełnie nie wiem czy zdało by to egzamin, jakby żywicę zmieszać z granulatem (kulkami) styropianu? Toż to prawie lekkie jak powietrze.
Pozdrawiam