TUM-25A problem z gwintowaniem- ROZWIĄZANY
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 19
TUM-25A problem z gwintowaniem- ROZWIĄZANY
Witam wszystkich, od jakieś czasu została mi w spadku tokarnia jak w temacie. Postanowiłem się pouczyć skoro juz jest. Podstawowe rzeczy nie stanowiły specjalnie problemu. Problem się zaczął kiedy chciałem spróbować nacinania gwintów. Znalazłem na forum krótką instrukcję co i jak i niewiele mi wychodzi tzn. mimo ustawień wszystkich możliwych wychodzi bardzo drobny gwint. Wygląda to tak jakby posuw za wolno "jechał".
Potrzebuję na rurce z kwasa zrobić gwint o skoku 1,5. Ustawiam ( tak mi sie wydaję ) wszystko w/g tabeli tzn. przełożenie rodzaju gwintu B (gwint metryczny i modułowy) przełożenie 1:2 i ustawienie przekładni podstawowej na 63.
Niby wszystko jak powinno a gwint wychodzi bardzo drobny. Czy możecie mi pomóc. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania aby ułatwić w zrozumieniu mojej wypowiedzi.
Dziękuje[/b]
Potrzebuję na rurce z kwasa zrobić gwint o skoku 1,5. Ustawiam ( tak mi sie wydaję ) wszystko w/g tabeli tzn. przełożenie rodzaju gwintu B (gwint metryczny i modułowy) przełożenie 1:2 i ustawienie przekładni podstawowej na 63.
Niby wszystko jak powinno a gwint wychodzi bardzo drobny. Czy możecie mi pomóc. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania aby ułatwić w zrozumieniu mojej wypowiedzi.
Dziękuje[/b]
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 21:16 przez Barjavel, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Akurat w tej chwili nie mam pod ręka DTR do tej tokarki bo się kseruje. Pozostaje jeszcze gitara: czy tam ktoś wcześniej nie poprzestawiał kół? I jeszcze jedno: dźwignie do ustawiania posuwu lub gwintu ustawia się poprzez wciśnięcie lub wysunięcie osi. Może tu źle ustawiasz?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2