Tulejka zaciskowa ER11 8 mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Tulejka zaciskowa ER11 8 mm
Czy ktoś z was używa tulejki zaciskowa ER11 do wrzeciona ale 8 mm !
Standartowe tulejki występują tylko do 7 mm.
Czy są jakieś ograniczenia ? frez 8mm prawdopodobnie nie wejdzie w całości do tulejki przedłużającej w wrzecionie CNC ,
gdyż otwór jest mniejszy niż 8 mm.
Czyli trzeba używać bardzo krótkich frezów w tulejce zaciskowej 8 mm i dobrze mocować aby nie wypadł i nie bił przy wysokich obrotach.
Standartowe tulejki występują tylko do 7 mm.
Czy są jakieś ograniczenia ? frez 8mm prawdopodobnie nie wejdzie w całości do tulejki przedłużającej w wrzecionie CNC ,
gdyż otwór jest mniejszy niż 8 mm.
Czyli trzeba używać bardzo krótkich frezów w tulejce zaciskowej 8 mm i dobrze mocować aby nie wypadł i nie bił przy wysokich obrotach.
-
Re: Tulejka zaciskowa ER11 8 mm
Dzieki za polecenie sprzedawcy

ER 11 standart 1-7 mm
Dopiero ER 16 ma tulejkę 8mm i większe ( chodzi zapewne o dobre dopasowanie i zaciśniecie freza )
W ER 11 może 8 mm jest robiona kosztem mniejszych - cienszych ścianek do zaciskania.
Frez na głebokość w wrzecionie 800 W napewno nie wejdzie - pozostaje zacisnąć freza tylko w tulejce.
Chinczy również z jakiegoś powodu nie produkuje lub bardzo rzadko można spotkać na EBAY lub Aliexpres na allegro sporadycznie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Tak, z tego co kiedyś pytałem to właśnie są cieńsze ścianki w takiej tulejce i jest krótsza. Nie wiem jak to się sprawdza, ale wygląda rozsądnie tj. firma zajmuje się produkcją takich rzeczy, więc jeśli mają to w ofercie to będzie działać. Z tego co widziałem te tulejki oversize nie występują w wersji super precyzyjnej, ale do chińczyka 800w to nawet nie ma co myśleć o tym.
-
Występują tylko tulejka kosztuje prawie 100 zł +przesyłkaFTW pisze: ↑06 sty 2019, 11:28Tak, z tego co kiedyś pytałem to właśnie są cieńsze ścianki w takiej tulejce i jest krótsza. Nie wiem jak to się sprawdza, ale wygląda rozsądnie tj. firma zajmuje się produkcją takich rzeczy, więc jeśli mają to w ofercie to będzie działać. Z tego co widziałem te tulejki oversize nie występują w wersji super precyzyjnej, ale do chińczyka 800w to nawet nie ma co myśleć o tym.
Za niższą kwotę kupiłem 10 tulejek 1-7 mm + 10 nakrętek u chińczyka
Zresztą kupiłem u nas dodatkowo również 8 tulejek z 8 nakrętkami za trochę więcej bo za nim przyjdzie od chińczyka to minąć może z 2 miesiące a maszyna narazie stoi bo chińczyk pomylił i w zestawie z frezarką dał 2 tuleje nietypowe a najcześciej używa się tych calowych a nie 5mm i chyba 3 mmm do których nie pasują frezy.
-
No to za taką tez zapłacisz koło 50-60 zł.milostrzygiel pisze: ↑06 sty 2019, 13:05Występują tylko tulejka kosztuje prawie 100 zł +przesyłkaFTW pisze: ↑06 sty 2019, 11:28Tak, z tego co kiedyś pytałem to właśnie są cieńsze ścianki w takiej tulejce i jest krótsza. Nie wiem jak to się sprawdza, ale wygląda rozsądnie tj. firma zajmuje się produkcją takich rzeczy, więc jeśli mają to w ofercie to będzie działać. Z tego co widziałem te tulejki oversize nie występują w wersji super precyzyjnej, ale do chińczyka 800w to nawet nie ma co myśleć o tym.
Za niższą kwotę kupiłem 10 tulejek 1-7 mm + 10 nakrętek u chińczyka
Zresztą kupiłem u nas dodatkowo również 8 tulejek z 8 nakrętkami za trochę więcej bo za nim przyjdzie od chińczyka to minąć może z 2 miesiące a maszyna narazie stoi bo chińczyk pomylił i w zestawie z frezarką dał 2 tuleje nietypowe a najcześciej używa się tych calowych a nie 5mm i chyba 3 mmm do których nie pasują frezy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
https://alle....pl/tulejka-zaciskowa-er11-precyzyjna-8mm-cnc-tuleja-i7756415850.html?reco_id=fb551404-11aa-11e9-a6ff-246e9680cca8&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product&

Dodane 11 minuty 26 sekundy:
Jako, że tulejka 8mm jest krótsza a jej oprawka ma otwór gdzie wejdzie maksimum ø7mm, w który chwyt frezu ø8mm i tak nie wejdzie(co widać na zdjęciach) by pewniej go zamocować, to można chwyt ósemki skrócić do takiej długości by wystawał z tulei tylko na niezbędną długość. Co uczyni go sztywniejszym, będzie to bezpieczniej i dla frezu , i operatora...
Ich denke man kann es hier ganz gut sehen, das sind 6, 7 und 8mm Zangen (von links nach rechts). http://www.rc-network.de/forum/showthre ... ndel/page9 (http://www.rc-network.de/forum/showthre ... ue-Spindel)
Dodane 11 minuty 26 sekundy:
Jako, że tulejka 8mm jest krótsza a jej oprawka ma otwór gdzie wejdzie maksimum ø7mm, w który chwyt frezu ø8mm i tak nie wejdzie(co widać na zdjęciach) by pewniej go zamocować, to można chwyt ósemki skrócić do takiej długości by wystawał z tulei tylko na niezbędną długość. Co uczyni go sztywniejszym, będzie to bezpieczniej i dla frezu , i operatora...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Czy w tulejkę 8 mm wejdzie frez 8 mm i się go zaciśnie ?
Czy trzeba tulejkę 8 mm obciąc ? ale ona się rozleci ?
Czy musi być jeszcze specjalne wykonanie tulejki 8 mm żeby ją obciąć ?
A może wszystkie tulejki 8 mm są tak zrobione że wchodzi frez 8 mm i można go zacisnąć ale nie można go wsadzić zbyt głeboko ?
A może tą specjalną tulejkę 8 mm trzeba dalej przerabiać ?
Trochę bez sensu kupić Tulejkę 8 mm do której i tak nie wejdzie frez 8 mm lub trzeba ją dalej przerabiać aby prawidłowo zacisnąć
Myślałem że powyższe zdjęcia mi rozjaśnią a mam większy mętlik w głowie
Niestety nikt nigdzie na miejscu nie ma tulejki 8 mm żeby sprawdził jak jest z frezem 8 mm ( pytanie czy wogóle komuś się bedzie chciało sprawdzać )
A może nakrętkę trzeba przerobić ?
Czy trzeba tulejkę 8 mm obciąc ? ale ona się rozleci ?
Czy musi być jeszcze specjalne wykonanie tulejki 8 mm żeby ją obciąć ?
A może wszystkie tulejki 8 mm są tak zrobione że wchodzi frez 8 mm i można go zacisnąć ale nie można go wsadzić zbyt głeboko ?
A może tą specjalną tulejkę 8 mm trzeba dalej przerabiać ?
Trochę bez sensu kupić Tulejkę 8 mm do której i tak nie wejdzie frez 8 mm lub trzeba ją dalej przerabiać aby prawidłowo zacisnąć
Myślałem że powyższe zdjęcia mi rozjaśnią a mam większy mętlik w głowie

Niestety nikt nigdzie na miejscu nie ma tulejki 8 mm żeby sprawdził jak jest z frezem 8 mm ( pytanie czy wogóle komuś się bedzie chciało sprawdzać )
A może nakrętkę trzeba przerobić ?
-
- Posty w temacie: 2
milostrzygiel pisze:A może wszystkie tulejki 8 mm są tak zrobione że wchodzi frez 8 mm i można go zacisnąć ale nie można go wsadzić zbyt głeboko ?
Właśnie tak, ale: wszystkie tulejki ER11 8mm "oversized" są tak zrobione że wchodzi frez 8mm i można go zacisnąć, ale nie można go wsadzić zbyt głęboko.
Stąd rada od RomanJ4 używania krótkich/skróconych frezów w tulejkach oversized (dokładnie opisał dlaczego).
I nic nie trzeba przerabiać (jeszcze tego by brakowało

Natomiast, co jest ważne: nie wolno włożyć i zacisnąć w tulejce ER chwytu narzędzia o wymiarze WIĘKSZYM od nominalnego - istnieje ryzyko (pewność?), że popękają przednie mostki tulejki.
Z niechlubnej

Typowy zakres chwytania tulejek ER.. wynosi 1mm od nominału, ale tylko W DÓŁ, ewentualnie z wyjątkiem małych rozmiarów (1÷2,5mm), gdzie zakres chwytania może wynosić tylko 0,5mm ze względu na stosunkowo masywną konstrukcję zacisków do małych średnic i związaną z tym ich większą sztywność albo mniejszą sprężystość.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
Nie mówisz o tulejkach a o gnieździe we wrzecionie/oprawce. Tulejka jest przecież przelotowa. Logiczne, że im większe gniazdo ER, tym dalej można wsadzić freza do środka, co bywa bardzo przydatne szczególnie dla większych średnic.pavyan pisze: ↑06 sty 2019, 16:04milostrzygiel pisze:A może wszystkie tulejki 8 mm są tak zrobione że wchodzi frez 8 mm i można go zacisnąć ale nie można go wsadzić zbyt głeboko ?
Właśnie tak, ale: wszystkie tulejki ER11 8mm "oversized" są tak zrobione że wchodzi frez 8mm i można go zacisnąć, ale nie można go wsadzić zbyt głęboko.
Nie widzę tez nic na przeszkodzie, żeby kupić frez fi8 w odmianie krótkie, który będzie miał z 40-50mm długości zamiast standardowego 60-70.