Jest to moja pierwsza wizyta w charakterze nowego usera tego zacnego forum, a więc proszę o wyrozumiałość. na imię mam Robert i stałem się szczęśliwym posiadaczem frezarki cnc powiedzmy homemade.
Jako że posiadam frezarkę górno wrzecionową MAKITA RT0700CX2J, to postanowiłem ją wykorzystać. Będę obrabiał cienkie aluminium (1-2mm) i próbował wiercić, frezować jakieś płytki pcb do zabawy w moim hobby. Może wytrzyma i zda egzamin.
Oczywiście dopiero zaczynam i zgłębiam tajniki różnych programów i obsługę maszyny. Dzisiaj splanowałem stół, a w zasadzie powierzchnię z płyty mdf 22mm do jakiegoś pierwszego pcb dla prób. I tu moja wiedza się kończy, jeśli chodzi o skompletowanie narzędzi. W związku z tym proszę Was o pomoc, a żebym nie błądził, jak dziecko we mgle

Do w/w frezarki posiadam dwie tulejki zaciskowe: 6 i 8mm. Korzystam z 8mm i takich kilka frezów do drewna posiadam. I teraz mam problem. Chcę zakupić frez-frezy do grawerowania V bit lub dowolne inne frezy, którymi będę mógł frezować ścieżki na płytce pcb. V bit mają średnicę 3.175mm (1/8"). Jak przekombinować najlepiej i najprościej, a żebym mógł umieścić taki frez w moim uchwycie od Makity. Dalej, gdybym zechciał następnie powiercić pcb wiertłem z węglika powiedzmy 0,8 lub 1mm z trzpieniem 3mm, to również nie mogę.
Oczywiście szukałem na stronie makity, w necie, jak to rozwiązać, ale nie natrafiłem. Może ktoś zechce mnie naprowadzić na właściwe tory i pomoże. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Robert.