Tuleja/łożysko ?

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Autor tematu
Ostasz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Tuleja/łożysko ?

Post napisał: Ostasz » 14 lip 2011, 16:31

Witam jestem nowy i nie ukrywam że zielony :mrgreen: planuje zrobić slide do kamery (małe obciążenie, ruch wzdłużny) już drugi, lecz przed przystąpieniem do pracy wolę się dopytać co i jak, jako że pierwszy nie jest zbyt udany :evil: planuję zrobić go standardowo na wałkach prowadzących i to jak najtaniej ale dobrze. Jedyny mankament jest to że musi on pracować jak najciszej, i tu pytanie co zastosować: tuleja ślizgowa/łożysko ślizgowe czy (łożyska liniowe) i z jakich materiałów, jeżeli chodzi o "ślizgowe:" to na pewno ma być samo smarujące, myślałem nad PTFE (teflon) jako że jest on używany w większości sliderów, znalazłem też łożysko z polimeru firmu igus (ponoć naprawdę dobra firma) ale są też inne możliwości jak np. brąz lecz wydaje mi się że będzie bardziej hałasować, a więc co radzicie dla jak najcichszej pracy ? Dodatkowo zastanawiam się z jakiego materiału zamawiać wałek stal czy aluminium (bez względu na ciężar)

pozdrawiam

Grafika 2D, 3D na zlecenie www.ostaszewski-portfolio.pl

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 14 lip 2011, 18:22

witam.
co jakiś czas pojawia się ktoś od takich szyn :lol:
jak potrzebujesz naprawdę cichej pracy to z pewnością tulejki .
wałki są ciężkie - ale równe .
jak cię stać to igus będzie ok - jak nie to teflon
z drugiej strony - jak kupisz gotowe tulejki to wałek musi być o określonym wymiarze .
tulejki można dorobić do wałka - prościej niż wałek do tulejek .
silnik - raczej DC - krokowy daje dźwięk .
zrobiłem kilka takich szyn - ale na łożyskach ( rolkach ) i nie zauważyłem jakiś strasznych odgłosów .
jak ma się to poruszać wolno - to raczej śruba - jak szybko - pasek .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Ostasz

Post napisał: Ostasz » 14 lip 2011, 19:25

jeżeli chodzi o igusa to nie chce puki co całej szyny kupić, a jedynie łożyska, które oferują
i jakbym miał wybierać:
to polimer http://www.igus.pl/wpck/default.aspx?pa ... n_r_rjm_01
czy też teflon http://www.akcesoria.cnc.info.pl/tuleje ... e_tup1.htm
to które ? :roll:

wałek i łożyska chce kupić na 12mm, tylko zastanawiam się czy jest różnica chodzenie takich łożysk na wałkach stalowych hartowanych a aluminiowych anodowanych ?
Wolał bym aluminiowe jako że łatwiej je obrabiać, bo chciałbym nawiercić i nagwintować frezarką otwory tak bym mógł je przymocować do aluminiowego profilu (coś na wzór tych szyn od igusa, jako że ich szyny są drogie) a ze stalowymi to bym się nawet w to nie bawił z tego powodu że są hartowane, ale wtedy zrobił bym to tak

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 14 lip 2011, 19:42

witam.
nie miałem styczności z produktami firmy igus - więc głosu na ten temat nie zabieram .
kol. robili na tych podzespołach to i owo - więc będą wiedzieć - i pewnie wieczorkiem koś się zgłosi .
mnie jakoś nie pasują tulejki po alu - ale pewnie dlatego że jestem starej daty mechanikiem :lol:
przesuw - pasek czy śruba ?
silnik krokowy ? - będą dźwięki :lol:
no i jakie długie przesuwanie ? - te fi12 to nie jest byt wiele i może się uginać .
jednak aparat trochę waży - no chyba że to będzie " kompakt " :lol: .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Ostasz

Post napisał: Ostasz » 14 lip 2011, 20:08

przesuw pasek, silnik jeszcze nie wiem :smile:
Tak właśnie się też zastanawiam nad tymi wałkami, będą one miały długość 1m, ale trzeba od tego wymiaru odjąć 6mm na podpory (3mm na jedną stronę) tak więc będzie to około 94mm. Jakbym jakimś cudem nawiercił i nagwintował te stalowe wałki to zamocował bym je do profilu wtedy na pewno nie ugięły by się, a w sytuacji jak tego nie zrobię nie wiem jak się zachowają. Oczywiście jest to pod kamerę/lustrzankę tak więc od 500g do 2kg waga by wynosiła. Teraz jeszcze czekam na odpowiedź co do igusa :)

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 14 lip 2011, 20:46

witam .
metr wałków fi 2 będzie się wyginał pod własnym ciężarem .
nie piszę o jakiś cm - ale parę mm to z pewnością .
jak do tego dojdzie kamera to masz pewne wyginanie .
robiłem zestaw 24 aparatów po łuku - do takich tam projektów " 3d " .
kol. uparł się że ma to być cienkie - no i musiałem robić drugi :lol:
jak robiłem mu po kole na 48 aparatów - to już było odpowiednie .
zrobisz jak zechcesz - tylko piszę co mnie spotkało .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Ostasz

Post napisał: Ostasz » 15 lip 2011, 18:39

Właśnie chyba zrobię jak mówiłem i zamocuje je do aluminiowego profilu, ale wtedy będę potrzebował tulej otwartych, a z tego co się dopytałem to takie nie występują. Tak więc pytanie czy jeżeli przytnę takie http://www.akcesoria.cnc.info.pl/tuleje ... e_tup1.htm zamknięte tuleje to nic się tam nie obruszy z tej całej panewki ?

PS: Będę miał wałek hartowany 60HRC to czy do przewiercenia takich wałków wystarczy wiertło tytanowe lub widiowe do metalu, co za tym idzie czy zwykły gwintownik da rade nagwintować gwint w tym wałku ? jaką twardość te gwintowniki mają nie mam zielonego pojęcia, ale wałki są hartowane tylko powierzchniowo tak więc rdzeń jest męki.

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 16 lip 2011, 21:16

Ostasz pisze:Właśnie chyba zrobię jak mówiłem i zamocuje je do aluminiowego profilu, ale wtedy będę potrzebował tulej otwartych, a z tego co się dopytałem to takie nie występują. Tak więc pytanie czy jeżeli przytnę takie http://www.akcesoria.cnc.info.pl/tuleje ... e_tup1.htm zamknięte tuleje to nic się tam nie obruszy z tej całej panewki ?

PS: Będę miał wałek hartowany 60HRC to czy do przewiercenia takich wałków wystarczy wiertło tytanowe lub widiowe do metalu, co za tym idzie czy zwykły gwintownik da rade nagwintować gwint w tym wałku ? jaką twardość te gwintowniki mają nie mam zielonego pojęcia, ale wałki są hartowane tylko powierzchniowo tak więc rdzeń jest męki.
witam
robię takie prowadnice robiłem już na igusie http://www.igus.pl/wpck/default.aspx?pagenr=1994 (1mb 350 zł z 4 łożyskami i podstawą montażową)
i na gotowych z zastrzeżonym wzorem http://allegro.pl/prowadnica-liniowa-ts ... 85933.html
teraz robię własną konstrukcję na ćwierćwałkach w pełnym profilu z napędem sznurowym
własnie koncze prototyp i działa :wink:
Jeśli chodzi o wałki to kupisz gotowe i nagwintowane razem z podporami
W60HRC słabo widzę gwintowanie i wiercenie
Ja robię blok łożyskujący 120 mm długości i 4 łożyska oraz podparte wałki
I jeszcze jedno wałki na 1 mb musisz podeprzeć obowiązkowo bo nawet fi 14 sie ugnie pod aparatem :wink: http://allegro.pl/prowadnica-walek-z-po ... 63537.html

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”