tuleja hartowana
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
tuleja hartowana
Witam .
Mam do wykonania tuleję która musi mieć twardość około 40 hrc i muszę ją później obtoczyć na żądany wymiar tak sobie pomyślałem co by zrobić to ze stali 45 obrobić cieplnie i obtoczyć co o tym myślicie.
Jakie naddatki przyjąć przed hartowaniem wymiar muszę utrzymać po zewnętrznej stronie tulei w środek wchodzi trzpień na luźno tez będzie hartowany, kombinuję tak żeby po hartowaniu obrabiać tylko jedną powierzchnię ( zewnętrzna) bo mam tego 16 szt , wymiar tulei 57mm po zewnątrz, w środku trzpień wykonany z pręta ciągnionego średnicy 40mm, na ile materiał może się spęczyć przy hartowaniu.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam do wykonania tuleję która musi mieć twardość około 40 hrc i muszę ją później obtoczyć na żądany wymiar tak sobie pomyślałem co by zrobić to ze stali 45 obrobić cieplnie i obtoczyć co o tym myślicie.
Jakie naddatki przyjąć przed hartowaniem wymiar muszę utrzymać po zewnętrznej stronie tulei w środek wchodzi trzpień na luźno tez będzie hartowany, kombinuję tak żeby po hartowaniu obrabiać tylko jedną powierzchnię ( zewnętrzna) bo mam tego 16 szt , wymiar tulei 57mm po zewnątrz, w środku trzpień wykonany z pręta ciągnionego średnicy 40mm, na ile materiał może się spęczyć przy hartowaniu.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Oczywiście, że 40 HRC obrabia się pięknie, oczywiście narzędziami z węglika, czyli jeśli masz wiercenie, to zrób wcześniej, jeśli masz zwykłe wiertła. A co do naddatków, zostaw większe, jeśli pod przetoczenie, bo musisz najpierw przetoczyć z konkretnym naddatkiem (zmierzyć, czy nie odpycha), a później z tymi samymi parametrami zebrać naddatek na gotowo. Pamiętaj, że za mały naddatek przy toczeniu, to nóż nie zagłębia się w materiał (ślizga się, drży) i nie masz ani powierzchni, ani wymiaru. Nie wiem, jaka długa tuleja, ale czasem w piecu materiał puchnie w ten sposób, że wewnętrzny wymiar też się powiększa. Moim zdaniem potrzebne są naddatki i w środku.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
rozumiem ze zostawić naddatki na obu powierzchniach i później przetoczyć dodam tylko że tuleje maja być do łyżki koparki gość nie chce z brązu pewnie chodzi o cenę jak myślicie pochodzi trochę sworzeń który dostałem na wzór nie wygląda na hartowany ale tuleję są hartowane te naddatki to żąd jakiej wielkości
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: tuleja hartowana
Wytocz tuleje na gotowo w tym materiale i daj do azotowania.Borsi pisze:... kombinuję tak żeby po hartowaniu obrabiać tylko jedną powierzchnię ( zewnętrzna) bo mam tego 16 szt ,...

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
W łyżce koparki pasowanie jest luźne ze względu na zanieczyszczenia. Najlepiej wykonać ze stali stopowej konstrukcyjnej 35, nawęglić i zahartować. Powierzchnię tylko odprężyć, a środek będzie miał to swoje 35. Twarda powierzchnia nie dopuści do zużycia, a środek zabezpieczy przed pęknięciem. Wyroby nawęglane tak bardzo się nie odkształcają podczas hartowania jak hartowane w całości.