TSB 20 warto?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
TSB 20 warto?
Witam, wkraczam powoli w świat maszyn i staram się skompletować mały garaż na potrzeby własne, głównie hobbistyczne(motocykle) ale nie tylko. Chciałbym się was poradzić odnośnie tokarki TSB 20 bo taką chciałbym kupić, nie inna. Znalazlem ostatnio tą na allegro http://allegro.pl/tokarka-stolowa-tsb-2 ... 52095.html# , czy możecie mi coś powiedzieć o tej tokarce? Czy warto się nią zainteresować. Bo majątku nie kosztuje i na drugim końcu kraju też nie jest(3h drogi) Widzę że była chyba malowana, przeważnie odmalowuje się maszyny żeby wyglądały atrakcyjniej i aby ukryć usterki, ale łoże nie wygląda źle. Wiem że oględziny po zdjęciach to wróżenie z fusów, ale chce wiedzieć czy chociaż warto pojechać tam i ją zobaczyć. Może doświadczony forumowicz i wprawne oko potrafi coś dostrzec na tych zdjęciach.Powiem szczerze że nigdy nie toczyłem i jestem laikiem w tej sprawie ale nie zraża mnie to;) proszę was o pomoc. Pozdrawiam;)
Moje projekty itp. http://s44.photobucket.com/user/rafalkmiec/profile
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Moim zdaniem warto ją obejrzeć bliżej. Wygląda na czystą i zadbaną maszynę, co dobrze świadczy o użytkowniku. Zwróć uwagę na plastykowe zakończenia dźwigni - są w dobrym stanie, jeżeli są oryginalne ( nie były wymieniane), to świadczy o łagodnym traktowaniu i małym przebiegu. Te elementy łatwo się uszkadzają i żółkną przy intensywnym kontakcie ze smarami itp. Brak większych zadrapań i uszkodzeń części metalowych, dźwignia na wrzecienniku sugeruje obecność (być może tylko fragmentaryczną) zacisku do tulejek. Ocena łoża wymaga odp. pomiarów i przetoczenia wałka testowego. Zwracam uwagę, że łoże przeważnie nie był hartowane i często, jak we wszystkich tokarkach, jest wytarte dużo bardziej przy uchwycie niż przy koniku.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Przepraszam kolegów za chwilową nieobecność. Jak już mówiłem, nigdy nie toczyłem i jestem totalnie zielony:| znajomych fachowców też nie mam, więc kupić złom za duże pieniądze nie będzie trudno;| Rozmawiałem z właścicielem i jeśli chodzi o wyposażenie to szału nie ma, tylko to co na zdjęciach. Żadnych okularów, dodatkowych szczęk, kół zębatych itp. Ma ją od roku, rozkrecił, odmalował i tyle. Mówi że wszystko działa i poprzedni właściciel kupił ja z wojska. Ponoć sprzedaje bo kupił większą. Ale podchodze do tego z dystansem. Kurde nawet gdybym tam pojechał to co? Zobacze jak farba położona? Boje się kupować samemu bo się nie znam. Muszę zaprzyjaźnić się chyba z tokarzem;) dziadek mojej dziewczyny był mistrzem tokarzem, pracował na tokarniach o dł. 12m ale lata robią swoje i nie jest w stanie mi pomóc;| staram sie nie napalać na żaden sprzęt bo już się sparzyłem.
Moje projekty itp. http://s44.photobucket.com/user/rafalkmiec/profile
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2