TSB-20 Montaż podtrzymki .
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
TSB-20 Montaż podtrzymki .
Witam!
Jestem posiadaczem tokarki TSB-20. Ostatnio nabyłem do niej podtrzymkę stałą i ruchomą. Jeśli chodzi o montaż podtrzymki na łożu sprawa jest prosta, gdyż wykonuje się go za pomocą jednej śruby dociskającej płytkę od spodu łoża i unieruchamiającą podtrzykmę w dowolnym miejscu łoża. Sprawa się nieco komplikuje jeśli chodzi o drugą podtrzymkę. Domyślam się, że montuje się ją w przedniej części suportu, w miejscu jego podfrezowania na płasko. Jednak nie ma tam niezbędnych trzech otworów do których możnaby ją przykręcić. Może Któryś z Kolegów posiadałby wiedzę lub zdjęcie pokazujące zamocowanie tejże podtrzymki i zechciałby się nim ze mną podzielić... Jak się domyślam, niezbędne będzie wykonanie trzech gwintowanych otworów w suporcie. Czekam na sugestie i porady w tym względzie.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące podtrzymek. Jak prawidłowo należy ustawić wysuwane z nich ramiona, aby spełniały swoje zadanie? Z jaką siłą powinny one obejmować obrabiany przedmiot? Czy należy smarować miejsce styku podtrzymki z obrabianym materiałem? Wspomnę tylko, że koncówki podtrzymki mają mosiężne ślizgacze i one będą się stykać z materiałem.
Jestem posiadaczem tokarki TSB-20. Ostatnio nabyłem do niej podtrzymkę stałą i ruchomą. Jeśli chodzi o montaż podtrzymki na łożu sprawa jest prosta, gdyż wykonuje się go za pomocą jednej śruby dociskającej płytkę od spodu łoża i unieruchamiającą podtrzykmę w dowolnym miejscu łoża. Sprawa się nieco komplikuje jeśli chodzi o drugą podtrzymkę. Domyślam się, że montuje się ją w przedniej części suportu, w miejscu jego podfrezowania na płasko. Jednak nie ma tam niezbędnych trzech otworów do których możnaby ją przykręcić. Może Któryś z Kolegów posiadałby wiedzę lub zdjęcie pokazujące zamocowanie tejże podtrzymki i zechciałby się nim ze mną podzielić... Jak się domyślam, niezbędne będzie wykonanie trzech gwintowanych otworów w suporcie. Czekam na sugestie i porady w tym względzie.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące podtrzymek. Jak prawidłowo należy ustawić wysuwane z nich ramiona, aby spełniały swoje zadanie? Z jaką siłą powinny one obejmować obrabiany przedmiot? Czy należy smarować miejsce styku podtrzymki z obrabianym materiałem? Wspomnę tylko, że koncówki podtrzymki mają mosiężne ślizgacze i one będą się stykać z materiałem.
Tagi:
-
Witam Kolegę Jorgo
.
Chodzi mi o coś innego, a mianowicie o okular i podtrzymkę. Dla ułatwienia zamieszczę zdjęcia z zaznaczonymi miejscami mocowania- na zdjęciach oznaczone czerownymi kołami.
Przy okazji zapytam kiedy stosuje się przeciwimak?

Chodzi mi o coś innego, a mianowicie o okular i podtrzymkę. Dla ułatwienia zamieszczę zdjęcia z zaznaczonymi miejscami mocowania- na zdjęciach oznaczone czerownymi kołami.
Przy okazji zapytam kiedy stosuje się przeciwimak?
- Załączniki
-
- Podtrzymka okular.jpg (221.15 KiB) Przejrzano 4026 razy
-
- Otwory mocujące..JPG (213.78 KiB) Przejrzano 4021 razy
-
- Miejsce mocowania..JPG (216.92 KiB) Przejrzano 4025 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
A witam kolegę co do twoich podtrzymek to naprawdę ciężko mi cokolwiek powiedzieć moja maszyna też niema w tym miejscu otworów jedyna sugestia to czy są do tego typu maszyny,natomiast co do przeciw-imaka często wykonuję drobne elementy i mocuję w nim przecinak.Tak więc po wyprowadzeniu wymiaru nie obracam imaka nożowego tylko od razu odcinam przedmiot pozdrawiam.
jorgo
-
Do Kolegi Jorgo: Kto wykonał Ci ten przeciwimak? Muszę przyznać, że konstrukcja wygląda bardzo solidnie
.
Wracając do tematu. Podtrzymki napewno pochodzą od tokarki TSB-20. Prawdopodobnie były one na wyposażeniu tokarek idących na eksport, gdyż posiadały one bogatsze wyposażenie. Myślę, że w miejscu podfrezowania-płaska powierzchnia suportu- fabrycznie wiercono otwory mocujące podtrzymkę ruchomą. W mojej tokarce producent ograniczył się jedynie do wykonania płaskich powierzchni, na których opcjonalnie wiercono otwory.
Szkoda, że nikt z Szanownych Kolegów nie wyjaśnił mi jak prawidłowo korzysta się z podtrzymek
, może jednak znajdzie się taka osoba...

Wracając do tematu. Podtrzymki napewno pochodzą od tokarki TSB-20. Prawdopodobnie były one na wyposażeniu tokarek idących na eksport, gdyż posiadały one bogatsze wyposażenie. Myślę, że w miejscu podfrezowania-płaska powierzchnia suportu- fabrycznie wiercono otwory mocujące podtrzymkę ruchomą. W mojej tokarce producent ograniczył się jedynie do wykonania płaskich powierzchni, na których opcjonalnie wiercono otwory.
Szkoda, że nikt z Szanownych Kolegów nie wyjaśnił mi jak prawidłowo korzysta się z podtrzymek

-
Przeciw-imak zakupiłem razem z tokarką ale jest naprawdę dobrze wykonany i dopasowany tak więc nie jestem wstanie ci pomóc.Wrazie gdybyś potrzebował wymiary i zdjęcia to chętnie służę pomocą pozdrawiam.
Może to ci coś pomoże
http://pubserv.uprp.pl/PublicationServe ... 6546B1.pdf
Może to ci coś pomoże
http://pubserv.uprp.pl/PublicationServe ... 6546B1.pdf
jorgo
-
- Posty w temacie: 1
Witam
Na dzień dzisiejszy frezuję imaki szybkozmienne
https://www.cnc.info.pl/topics89/imak-s ... t17434.htm
Myślę że z takim przeciwimakiem też nie będzie problemów
Jeśli jest ktoś zainteresowany to wystarczy podesłać rysunki Na pewno się dogadamy
Pozdrawiam
Na dzień dzisiejszy frezuję imaki szybkozmienne
https://www.cnc.info.pl/topics89/imak-s ... t17434.htm
Myślę że z takim przeciwimakiem też nie będzie problemów
Jeśli jest ktoś zainteresowany to wystarczy podesłać rysunki Na pewno się dogadamy
Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re: TSB-20 Montaż podtrzymki .
Witam
Myślę nad dorobieniem sobie podtrzymki ruchomej.
Nie mam u siebie powierconych otworów mocujących w suporcie. Chciałbym je wykonać tak,
aby podtrzymka wymienna była z oryginalną.
Czy moglibyście podać trzy wymiary zaznaczone na rysunku? Pozdrawiam
Myślę nad dorobieniem sobie podtrzymki ruchomej.
Nie mam u siebie powierconych otworów mocujących w suporcie. Chciałbym je wykonać tak,
aby podtrzymka wymienna była z oryginalną.
Czy moglibyście podać trzy wymiary zaznaczone na rysunku? Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: TSB-20 Montaż podtrzymki .
a może taj jak w tsa16 podtrzymka ruchoma jest mocowana z drugiej strony suportu ???HeniekL pisze:Chodzi mi o coś innego, a mianowicie o okular i podtrzymkę. Dla ułatwienia zamieszczę zdjęcia z zaznaczonymi miejscami mocowania- na zdjęciach oznaczone czerownymi kołami.