tsa - 16 wymiary pasków klinowych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
tsa - 16 wymiary pasków klinowych
Witam.
Jestem w trakcie renowacji naszej rodzimej tokarki stołowej TSA-16 i do ukończenia dzieła brakuje mi w zasadzie instalacji elektrycznej oraz pasków klinowych. W związku z tym mam pytanie - prośbę - czy ktoś mógłby podesłać oryginalne wymiary pasków klinowych ? Nie musiałbym kombinować - dobierać ich długości metodą prób i błędów czy np. sznurka. Jeżeli chodzi o instalację to poszukuję oryginalnego walcowego przełącznika obrotów - może ktoś posiada takowy na zbyciu? Wolałbym zainstalować oryginał niż zamienniki o powiedzmy "nowoczesnej linii".
Jakby ktoś potrzebował posiadam oryginalną DTR, z tym że jest ona nie najlepszej jakości, ale może się uda jakoś zeskanować (rysunki techniczne są w miare, gorzej z samym opisem). Jeżeli ktoś jest zainteresowany - popróbuję.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrowienia.
Jestem w trakcie renowacji naszej rodzimej tokarki stołowej TSA-16 i do ukończenia dzieła brakuje mi w zasadzie instalacji elektrycznej oraz pasków klinowych. W związku z tym mam pytanie - prośbę - czy ktoś mógłby podesłać oryginalne wymiary pasków klinowych ? Nie musiałbym kombinować - dobierać ich długości metodą prób i błędów czy np. sznurka. Jeżeli chodzi o instalację to poszukuję oryginalnego walcowego przełącznika obrotów - może ktoś posiada takowy na zbyciu? Wolałbym zainstalować oryginał niż zamienniki o powiedzmy "nowoczesnej linii".
Jakby ktoś potrzebował posiadam oryginalną DTR, z tym że jest ona nie najlepszej jakości, ale może się uda jakoś zeskanować (rysunki techniczne są w miare, gorzej z samym opisem). Jeżeli ktoś jest zainteresowany - popróbuję.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrowienia.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Z DTRki :
1. Pas klinowy wymiar A900 PN-66/M-85201 1 szt.
2. Pas klinowy wymiar Z1250 PN-66/M-85201 1 szt.
Radzę falownik, można wtedy usunąć pierwszy przy silniku komplet kół pasowych i pasek nr 2 i nie trzeba dodatkowego przełącznika obrotów.
Jeśli to nie wystarczy mogę podać dokładne oznaczenia paska nr.1. Są problemy z kupnem - kupiłem we Wrocławiu, nie pamiętam firmy. Producent OPTIBELT.
Pozdrawiam
Andrzej
1. Pas klinowy wymiar A900 PN-66/M-85201 1 szt.
2. Pas klinowy wymiar Z1250 PN-66/M-85201 1 szt.
Radzę falownik, można wtedy usunąć pierwszy przy silniku komplet kół pasowych i pasek nr 2 i nie trzeba dodatkowego przełącznika obrotów.
Jeśli to nie wystarczy mogę podać dokładne oznaczenia paska nr.1. Są problemy z kupnem - kupiłem we Wrocławiu, nie pamiętam firmy. Producent OPTIBELT.
Pozdrawiam
Andrzej
-
Dziękuję kolego za wymiary - właśnie takiej informacji szukałem. Jeżeli chodzi o dostępność to wspomniane optibelty znalazłem np w sklepie z linku podanego wyżej przez kolegę tuptus59. Sprawdzę również w najbliżej hurtowni motoryzacyjnej - wymiary wydają się standartowe a i właściwości pasków stosowanych w autach raczej nie gorsze (oryg. silnik 0.37kW, z kondensatorem - przeróbka na zasilanie 1-faz jeszcze słabszy).
O płynnej regulacji obrotów myślałem, jednak na razie pozostanę przy 2 paskach i przystawce. Posiadam oryginalną DTR do tej tokarki (powielaną jeszcze za pomocą kalki i maszyny do pisania) ale nie znalazłem w niej wymiarów pasków - czy to możliwe że poszczególne DTR różnią się między sobą zawartymi danymi - na to wychodzi chyba - dla mnie zastanawiające... (?)
O płynnej regulacji obrotów myślałem, jednak na razie pozostanę przy 2 paskach i przystawce. Posiadam oryginalną DTR do tej tokarki (powielaną jeszcze za pomocą kalki i maszyny do pisania) ale nie znalazłem w niej wymiarów pasków - czy to możliwe że poszczególne DTR różnią się między sobą zawartymi danymi - na to wychodzi chyba - dla mnie zastanawiające... (?)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Dane pasków pochodzą z DTRki poznańskiej. Internetowa jest z wrocławskiej. Cieńszy pasek ma długość zewnętrzną między 900 a 920 mm i szerokość 8 na 5 mm. Nie mogę podać dokładnej długości, bo mam przerobiony ( z takim kupiłem) napęd na 1 pasek, falownik i silnik z tyłu tokarki. Jeśli Koledzy znajdą odpowiednik samochodowy tego paska, to proszę o informację.
Pozdrawiam
Andrzej
Pozdrawiam
Andrzej
-
Paski podane przez kolegę Andrzeja pasują. Właśnie je założyłem ( producent Stomil, oznaczenie producenta HA900 i HZ 1250, cena det. za oba niecałe 30zł w zwykłej hurtowni z łożyskami, pasami itp) i działa - wszystko się ładnie napręża i klinuje na mimośrodzie przystawki. Jeżeli chodzi o DTR to moja pochodzi z Zakładów Metalowych Wrocław - Pilczyce ( i nie zawiera ww danych... ). Przy okazji dowiem się czy ich zamienniki stosowane są w autach. Dziękuje wszystkim kolegom za pomoc - problem rozwiązany.