TSA-16 remont
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: TSA-16 remont
Fabory w Poznaniu na ulicy Lutyckiej, sprzedaje na sztuki.
Kupowałem w zeszłym roku, chyba w październiku lub listopadzie.
Kupowałem w zeszłym roku, chyba w październiku lub listopadzie.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 93
Byłem u nich wczoraj. Mają na sztuki, po 3,- z groszami za M6x40. Krótszych akurat nie mieli, podobno mogą ściągnąć na życzenie w ciągu 1-2 dni. Nie mieli też (i chyba nie prowadzą) "kwadratów" z gwintem poniżej M6. Wybór rozmaitych śrubek (i nie tylko) bardzo duży.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
A w Ferrodo kawałek dalej byłeś?
Tam też nie było?
Tam też nie było?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam Wszystkich,
chciałem się podpiąć pod temat. I tak wiem było już to przerabiane z 100 razy ale chciałbym się tylko upewnić. Musze wymienić łożyska w wrzecienniku tokarki TSA- 16. Zdjąłem koło pasowe, nakrętki zabezpieczające i pokrywę łożyska. Poluzowałem nakrętki oznaczone na zielono i czerwono. Czy robię coś z elementem oznaczonym na czarno czy wybijam wałek od strony uchwytu tokarskiego (nie chce nawet drgnąć) ?.
Jakieś sugestie

chciałem się podpiąć pod temat. I tak wiem było już to przerabiane z 100 razy ale chciałbym się tylko upewnić. Musze wymienić łożyska w wrzecienniku tokarki TSA- 16. Zdjąłem koło pasowe, nakrętki zabezpieczające i pokrywę łożyska. Poluzowałem nakrętki oznaczone na zielono i czerwono. Czy robię coś z elementem oznaczonym na czarno czy wybijam wałek od strony uchwytu tokarskiego (nie chce nawet drgnąć) ?.
Jakieś sugestie

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Okej. Już sobie poradziłem. Najpierw muszą wyjść łożyska od strony koła pasowego, później dystans zębatka, nakrętka i cały wałek wychodzi od strony uchwytu tokarskiego. Mam jeszcze pytanie dotyczące łożysk. Od strony koła pasowego powinno być stożkowe i oporowe, czy zwykłe kulkowe i oporowe. U mnie było kulkowe i oporowe i walczyłem dobre 3h żeby je wybić.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Były wersje ze stożkowo-rolkowym i kulkowym jednorzędowym, ja też mam z kulkowym
-
W DTRce masz narysowane obie wersje. Łożysko rolkowe jest o 1mm szersze od kulkowego. Łożyska oporowe są w obu wersjach identyczne.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 49
Witam.
Panowie, ma ktoś na zbyciu koło pasowe z przekładni pośredniej TSA-16, te współpracujące z kołem pasowym silnika? Kolega od którego brałem tokarkę niestety wywalił cały wałek z tym kołem na złom
. Wiem falownik itp, ale jednak obroty są zbyt wysokie jak dla mnie na bezpośrednim przełożeniu (ok 400). A ja często toczę duże średnice, i dlatego chcę odbudować oryginalny napęd plus falownik. Mam u siebie kilka kół pasowych, ale albo średnica nie ta, albo pasek nie ten ( 9mm). Od biedy coś tam poskładam, ale to nie będzie to samo.
Pozdrawiam.
Panowie, ma ktoś na zbyciu koło pasowe z przekładni pośredniej TSA-16, te współpracujące z kołem pasowym silnika? Kolega od którego brałem tokarkę niestety wywalił cały wałek z tym kołem na złom

Pozdrawiam.