TSA 16 nieznany element wyposażenia!
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
TSA 16 nieznany element wyposażenia!
Dostałem do uruchomienia tokarkę TSA 16. Części były dostarczone luzem i chodziło o dorobienie brakujących elementów, poskładanie w całość i wyregulowanie. Była okazja porobić zdjęcia, które stopniowo pojawią się w moim albumie. Tokarka miała typowe wyposażenie normalne i specjalne, ale znalazły się tam też dwa elementy, z którymi nie miałem okazji nigdy się zetknąć i nie wiem do czego są przeznaczone. Być może znalazły się tu przypadkowo, ale nie mam pewności. Proszę o pomoc w identyfikacji.
- Załączniki
-
- tsa162 (34).JPG (14.69 KiB) Przejrzano 3371 razy
-
- tsa162 (35).JPG (80.48 KiB) Przejrzano 3399 razy
-
- tsa162 (32).JPG (78.91 KiB) Przejrzano 3374 razy
Tagi:
-
Nie chciałem tego napisać, żeby nie sugerować, ale też tak myślałem. Tylko, że to na zasadzie przewidywania, a nie pewności. W wyposażeniu dodatkowym ( specjalnym ) tokarki TSA 16 wpisany jest trójząb jako zabierak do drewna. Te elementy mogą spełniać funkcje centrowania przy obróbce ( stożek ), ale z zabezpieczaniem materiału przed obrotem może być kłopot z powodu kąta krawędzi powstałych przez prostopadłe nacięcia.
-
Zaświtała mi taka myśl. Może to jest zabierak do drewnianych klocków o przekroju kwadratowym? Klocek się wycentruje na wewnętrznym stożku a jego narożniki wpadną w wycięcia i zamocowanie gotowe. Tylko, że drugi taki musiałby być od strony konika żeby mocowanie następowało szybko tzn bez wyłączania wrzeciona.
-
Tak jak wcześniej pisałem, wewnątrz jest stożek a boki nacięć sa pod kątem względem siebie. Zrobiłem próbę na wyciętym z tektury kwadracie. Wpada do środka dopóki nie oprze się na stożku a rogi kwadratu znajdują się w tych wycięciach. Przy sile dociskającej osiowo może to tworzyć całkiem pewny zabierak. Później zrobię próbę z prętem kwadratowym i zamieszczę zdjęcie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Fotki zabieraków
Obiecałem fotki zabieraków do toczenia drewna .Pierwszy mocowanie na stożku Mk1 dwa następne nakręcane na wrzeciono i następne mocowane w uchwycie .Sorki za fotkii ale taki aparat.( i fotograf)
- Załączniki
-
- zabieraki II.jpg (42.04 KiB) Przejrzano 3417 razy