TruTops

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

jonny
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Reasumując

Post napisał: jonny » 17 maja 2010, 19:33

Dzięki wielkie za zainteresowanie moim problemem
Przejrzałem wszystkie Wasze załączniki i spróbowałem porad, wnioski nasuwają się same aczkolwiek mogę się mylić i też proszę o poprawienie mnie jeśli tak jest:

Pierwsza sprawa Dxf-y przesłane przez sgrucha4 i andryjan po przeróbce na GEO i zrobieniu technologii są gotowe do cięcia mój TOPS nagle widzi napisy:) więc wniosek jest raczej oczywisty - źle robie rys e AutoCad-zie:/
Do tej pory za wszystko obwiniałem Topsa ale niestety się myliłem
Bri dzięki za poradę ale niestety u mnie nie zadziałała ale fakt że kiedyś przez przypadek mordując się z jakąś technologią użyłem "create" potem "enable" i w tamtym przypadku pomogło:)

Ok tylko teraz chciałbym pojąć tego Cada
Może są jakieś konkretne czcionki pod cięcie?
Albo używać jakiegoś zewnętrznego prog?
A może mój AutoCad 2004 ma mały wybór czcionek?
Więcej pytań jakoś mi nie przychodzi do głowy

Z góry dziękuje za podpowiedzi
Pozdrawiam jonny :grin:

Tagi:

sgrucha4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: sgrucha4 » 17 maja 2010, 20:33

przeslalem tobie czcionki ktore AC widzi i nie trzeba wstawiac tz.mostkow.
Załączniki
TTF.rar
(380.74 KiB) Pobrany 378 razy

pawelekb
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: pawelekb » 03 cze 2010, 18:25

witam
ja mam takie pytanie ponieważ firma w której pracuje kupiła True Laser 3530 a ja programuje tą maszynę i mam problem bo maszyna od biura stoi jakieś 150 m a pliki z programem przenosimy na pendrive jest strasznie dużo chodzenia, czy podpowie mi ktoś jak podłączyć tą maszynę do sieci i wrzucać jej pliki z komputera na którym pracuje

dawidzip
Posty w temacie: 2

Post napisał: dawidzip » 03 cze 2010, 19:51

Witam
Mam pytanie, tyle tu mądrych i doświadczonych głów na temat trutopsa więc chciałbym się spytać czy ma może ktoś trutopsa w polskiej wersji jezykowej ponieważ jestem początkującym operatorem i chciałbym się podszkolić. Prośzę o kontakt mailowy, najlepiej;)
Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Autor tematu
ganzi
Posty w temacie: 24

Post napisał: ganzi » 03 cze 2010, 21:38

dawidzip pisze:Witam
Mam pytanie, tyle tu mądrych i doświadczonych głów na temat trutopsa więc chciałbym się spytać czy ma może ktoś trutopsa w polskiej wersji jezykowej ponieważ jestem początkującym operatorem i chciałbym się podszkolić. Prośzę o kontakt mailowy, najlepiej;)
Z góry dziękuje

Pozdrawiam
Witamy nowego Kolegę po fachu! :)
To zależy którego TruTopsa masz na myśli. Każda nowa wersja jest dostępna w kilku wersjach językowych, m. in. polskiej. Napisz czego chciałbyś się dowiedzieć.

Pozdrawiam

dawidzip

Post napisał: dawidzip » 04 cze 2010, 13:30

W zasadzie to chciałbym zdobyć program trutops najlepiej w wersji spolszczonej ponieważ chciałem jak już pisałem podszkolić się a w zasadzie to nauczyć obsługi. Pracuje na trulaser 5030 triumpfa i jestem poprostu zielony:D także jakbyście mogli mnie jakoś wspomóc byłbym wdzięczny:)

Autor tematu
ganzi

Post napisał: ganzi » 04 cze 2010, 20:13

dawidzip pisze:W zasadzie to chciałbym zdobyć program trutops najlepiej w wersji spolszczonej ponieważ chciałem jak już pisałem podszkolić się a w zasadzie to nauczyć obsługi. Pracuje na trulaser 5030 triumpfa i jestem poprostu zielony:D także jakbyście mogli mnie jakoś wspomóc byłbym wdzięczny:)
Kolego, jeśli jesteś rzeczywiście nowicjuszem to proponował bym w pierwszej kolejności dokładnie, ze zrozumieniem przeczytać dokumentację maszyny, a później poprosić któregoś z kolegów w pracy o pomoc w wyjaśnieniu trudniejszych kwestii. I przede wszystkim zanim zaczniesz kombinować z programami naucz się dobrze obsługiwać maszynę.
Co do TruTopsa – musisz wiedzieć, że są generalnie 2 wersje tego programu. Jedna jest przeznaczona dla programisty, instaluje się ją na PCie. Pierwsza zła wiadomość w tym przypadku jest taka, że program zabezpieczony jest kluczem sprzętowym (takim granatowym pendrivem z czerwonym światełkiem). Nawet jeśli programista pozwolił by Ci skopiować instalkę na nic Ci się ona nie przyda, bo bez klucza program się nie uruchomi. Kolejna zła wiadomość jest taka, że TruTops to rozbudowana aplikacja i jeśli nie masz o tym pojęcia to raczej ciężko Ci będzie nauczyć się ją obsługiwać.
Skoro pracujesz na TruLaser 5030 to masz tam drugą wersję TruTopsa, tzw. wersję warsztatową. Wygląda ona zupełnie inaczej niż ta zainstalowana na komputerze programisty. Ma spore ograniczenia (największe to brak nestingu), ale i w tym przypadku jeśli nie masz kompletnie o tym pojęcia to ciężko Ci będzie się w tym połapać. Jak zapewne zauważyłeś jest polska wersja językowa, ale o instalce możesz raczej zapomnieć, bo dostęp do niej mają zapewne tylko serwisanci, a i w tym przypadku potrzebny jest pewnie jakiś klucz, albo jakiś komponent maszyny. Kiedyś krążyła po necie stara wersja TruTopsa (wygląda tak jak wersja warsztatowa), co prawda mogła działać bez klucza, ale nie było polskiego interfejsu.

jolo-laser

Post napisał: jolo-laser » 15 lip 2010, 07:36

Witam serdecznie

Jestem nowym programistą maszyny TRUMPF-a

pod Swoim władaniem mam TRU LASER 3030 z lift masterem i automatycznym magazynem blach firmy STOPA :-)

Maszyna wczoraj odpalona i zrobiłem pierwszy rozkład i odbyło sie pierwsze cięcie :) - wyszło rewelacyjnie

Chciałem sie serdecznie przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum i pozdrowić wszystkich :-)

Julian

ps. Mam nadzieję że jeśli będe miał jakiekolwiek trudności z Topsem po pomożecie mi :)

Autor tematu
ganzi

Post napisał: ganzi » 15 lip 2010, 07:42

jolo-laser pisze:Witam serdecznie

Jestem nowym programistą maszyny TRUMPF-a

pod Swoim władaniem mam TRU LASER 3030 z lift masterem i automatycznym magazynem blach firmy STOPA :-)

Maszyna wczoraj odpalona i zrobiłem pierwszy rozkład i odbyło sie pierwsze cięcie :) - wyszło rewelacyjnie

Chciałem sie serdecznie przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum i pozdrowić wszystkich :-)

Julian

ps. Mam nadzieję że jeśli będe miał jakiekolwiek trudności z Topsem po pomożecie mi :)
Witamy nowego Kolegę w naszych szeregach! :)
Jasne, jeśli będziesz miał jakieś pytania, pisz śmiało. Myślę, że ktoś z tu obecnych będzie potrafił Ci pomóc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 15 lip 2010, 08:11

jolo-laser pisze: Chciałem sie serdecznie przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum i pozdrowić wszystkich :-)

Julian
:)
Bardzo dobre "wejście" na początku kariery na forum ;). My również Cię serdecznie witamy i zapraszamy do dyskusji.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”