dawidzip pisze:W zasadzie to chciałbym zdobyć program trutops najlepiej w wersji spolszczonej ponieważ chciałem jak już pisałem podszkolić się a w zasadzie to nauczyć obsługi. Pracuje na trulaser 5030 triumpfa i jestem poprostu zielony:D także jakbyście mogli mnie jakoś wspomóc byłbym wdzięczny:)
Kolego, jeśli jesteś rzeczywiście nowicjuszem to proponował bym w pierwszej kolejności dokładnie, ze zrozumieniem przeczytać dokumentację maszyny, a później poprosić któregoś z kolegów w pracy o pomoc w wyjaśnieniu trudniejszych kwestii. I przede wszystkim zanim zaczniesz kombinować z programami naucz się dobrze obsługiwać maszynę.
Co do TruTopsa – musisz wiedzieć, że są generalnie 2 wersje tego programu. Jedna jest przeznaczona dla programisty, instaluje się ją na PCie. Pierwsza zła wiadomość w tym przypadku jest taka, że program zabezpieczony jest kluczem sprzętowym (takim granatowym pendrivem z czerwonym światełkiem). Nawet jeśli programista pozwolił by Ci skopiować instalkę na nic Ci się ona nie przyda, bo bez klucza program się nie uruchomi. Kolejna zła wiadomość jest taka, że TruTops to rozbudowana aplikacja i jeśli nie masz o tym pojęcia to raczej ciężko Ci będzie nauczyć się ją obsługiwać.
Skoro pracujesz na TruLaser 5030 to masz tam drugą wersję TruTopsa, tzw. wersję warsztatową. Wygląda ona zupełnie inaczej niż ta zainstalowana na komputerze programisty. Ma spore ograniczenia (największe to brak nestingu), ale i w tym przypadku jeśli nie masz kompletnie o tym pojęcia to ciężko Ci będzie się w tym połapać. Jak zapewne zauważyłeś jest polska wersja językowa, ale o instalce możesz raczej zapomnieć, bo dostęp do niej mają zapewne tylko serwisanci, a i w tym przypadku potrzebny jest pewnie jakiś klucz, albo jakiś komponent maszyny. Kiedyś krążyła po necie stara wersja TruTopsa (wygląda tak jak wersja warsztatowa), co prawda mogła działać bez klucza, ale nie było polskiego interfejsu.