Tokarka zbudowana z pralki, a to dobre

Zapewne musisz wywalić te wszystkie elektrozawory itd bo inaczej tokarka będzie musiała nabrać wody zanim ruszy

Generalnie dość trudny temat. Trzeba by dogrzebać się w schematach gdzie jest falownik a potem doczytać jakie sygnały przyjmuje. Jeśli jest to osobny cyfrowy układ to wystarczy podać napięcie na odpowiednie przewody. No ale producenci robią po taniości, wszystko wsadzają w jeden koszyk itp (np silnik z głupimi uchwytami).
Dodane 6 minuty 2 sekundy:
Tokarka zbudowana z pralki, a to dobre

Zapewne musisz wywalić te wszystkie elektrozawory itd bo inaczej tokarka będzie musiała nabrać wody zanim ruszy

Generalnie dość trudny temat. Trzeba by dogrzebać się w schematach gdzie jest falownik a potem doczytać jakie sygnały przyjmuje. Jeśli jest to osobny cyfrowy układ to wystarczy podać napięcie na odpowiednie przewody. No ale producenci robią po taniości, wszystko wsadzają w jeden koszyk itp (np silnik z głupimi uchwytami).
Chyba masz świadomość że samo wrzeciono musi mieć oddzielne łożyskowanie a ten silnik będzie tylko napędem? Przemyśl czy nie taniej kupić używany silnik.
Sam wyciągnąłem silnik z pralki, ale będzie służył do napędzania szlifierki.
Nakupiłem elementów na zrobienie falownika 1-fazowego ale ciągle nie mam czasu żeby się do tego zabrać. A za elementy dałem kilkadziesiąt złotych