Traktowanie przedmiotu jako symetryczny

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
krzym1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Traktowanie przedmiotu jako symetryczny

Post napisał: krzym1 » 10 kwie 2011, 17:48

Witam,

Otóż mam korpus który z grubsza to podstawa do której na żebrach przymocowana jest rura. I ową rurę musiałem podtoczyć z jednej strony do nieco mniejszej średnicy aby łatwiej było ją podczas spawania umocować, ale straciłem przez to oś symetrii.

Teraz na drugim rysunku który ukarze korpus już jako całość, przez utratę osi symetrii musiałbym kombinować żeby ukazać pewne szczegóły.
Powiedziano mi, że przedmiot można by potraktować jako symetryczny, nawet nie podając osi symetrii na rzucie, oraz, że w innym rzucie na którym nie widać rury można zaznaczyć oś symetrii.

Czy stosuje się takie techniki czy może wprowadzono mnie w błąd? Jakoś nie mogę tego przełknąć żeby narysować oś symetrii na rzucie który jest symetryczny, ale już cała bryła w tej płaszczyźnie nie jest.

Tagi:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 10 kwie 2011, 19:25

nie do końca rozumiem bez rysunku ale są osie symetrii powiedzmy "częstkowe". Tj jedna os dotyczy części przedmiotu a druga innej części. Przykladem jest wałek z powierzchnią mimośrodową. Rysuje sie oś symetrii jednej części a własciwie powierzchni walcowej i oś symetri drugiej części (innych powierzchni) i jest to poprawne.
Nie wiem tez dlaczego chcesz dorabiac rysunek do detalu a nie odwrotnie.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Autor tematu
krzym1
Posty w temacie: 2

Post napisał: krzym1 » 11 kwie 2011, 16:33

Obrazek

Mniej więcej tak wygląda półwyrób. Gdyby nie to podtoczenie (różnica 4mm w średnicach) to miałbym pionową oś symetrii, która znacznie by mi ułatwiła ukazanie otworów na rysunku wykończeniowym, które mają być wywiercone w podstawie. Traktowanie bryły jako symetrycznej znacznie by robotę ułatwiło.

Rysunek do detalu mam dorabiać bo tak mi kazano :wink:

mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mdg » 12 kwie 2011, 07:49

Nie rozumiem za bardzo po co się tak uczepiłeś tej drugiej osi symetrii, zrób rzut z góry i po sprawie. I tak będzie on potrzebny do zwymiarowania otworów w podstawie. Z resztą, to co w tej chwili masz narysowane, to przekrój przez rzut z góry (linie kreskowe), w związku z tym rzut z góry jest potrzebny.
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”