TPC 40 - co to za gały ?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
TPC 40 - co to za gały ?
Ostatnio dokupiłem do kolekcji TPC40, zakupiłem też DTR do niej, ale chyba były różne wersje tej tokarki i nie trafiłem. Wszystko ogólnie wiadomo ale nie mogę dojśc do czego są te dwie gałki pokazane na zdjęciu.
- Załączniki
-
- gały.jpg (92.47 KiB) Przejrzano 1085 razy
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam
-pierwsza raczej na pewno to zakres obrotów (lub szybkość posuwu )
-ta na dole jest to dźwignia do zazębienia skrzyni po zmianie obrotów
-w tokarce brak nacinania gwintu z tego co widzę na zdięciu
-
[ Dodano: 2010-10-30, 08:25 ]
Wybacz pierwszy post napisałem nie na temat
te gałeczki to raczej zaślepki albo zabezpieczenie do zdemontowania obudowy
powinny się wykręcać porównywałem ze swoją podobną ,różnica taka ze mam możliwość wykonania gwintu i w miejscu gałeczek mam tablicę ze skokami .
-pierwsza raczej na pewno to zakres obrotów (lub szybkość posuwu )
-ta na dole jest to dźwignia do zazębienia skrzyni po zmianie obrotów
-w tokarce brak nacinania gwintu z tego co widzę na zdięciu
-
[ Dodano: 2010-10-30, 08:25 ]
Wybacz pierwszy post napisałem nie na temat
te gałeczki to raczej zaślepki albo zabezpieczenie do zdemontowania obudowy
powinny się wykręcać porównywałem ze swoją podobną ,różnica taka ze mam możliwość wykonania gwintu i w miejscu gałeczek mam tablicę ze skokami .
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Godzinę temu to rozszyfrowałem.
Gały się wykręca i ciągnie i schodzi obudowa pod którą są dwa koła zębate do zmiany posuwów. Przy malowaniu maszyny zaszpachlowałem na równo szczeliny i przez to nie mogłem zajarzyc co to jest. Wcześniej maszyna była tak grubo pomalowana że szczelin nie było też i farba przykeiła do siebie części. Dziś się głowiłem jak się wybiera te większe posuwy i doszedłem że trzeba to wywrac. Pod spodem są dwa koła zębate które się zamienia miejscami i uzyskuje w ten sposób zdwukrotnienie ilości posuwów. Z tego co widzę w DTR od nowszej maszyny to zrobili to na wjachę z zewnątrz.
Gały się wykręca i ciągnie i schodzi obudowa pod którą są dwa koła zębate do zmiany posuwów. Przy malowaniu maszyny zaszpachlowałem na równo szczeliny i przez to nie mogłem zajarzyc co to jest. Wcześniej maszyna była tak grubo pomalowana że szczelin nie było też i farba przykeiła do siebie części. Dziś się głowiłem jak się wybiera te większe posuwy i doszedłem że trzeba to wywrac. Pod spodem są dwa koła zębate które się zamienia miejscami i uzyskuje w ten sposób zdwukrotnienie ilości posuwów. Z tego co widzę w DTR od nowszej maszyny to zrobili to na wjachę z zewnątrz.