wydatek energetyczny palnika zalezy od jego wielkosci, nie da sie przeskoczyc temperatury spalania danego gazu to prawda ale moc to inna sprawa - wiekszy palnik -wieksdza moc! no i wieksze zuzycie gazu
ale ja nie o tym chcialem...
wystaczy koks i dmuchawa w ciagu 8 min mozna stopic zlom stalowy w zeliwiaku domowej konstrukcji
kociolek opisany wyzej jest rzeczywiscie do metali kolorowych, ale kostruykcja zeliwiaka nie rozni sie bardzo
ale to wszystko jest malo wazne, bo nie chodzi o to zeby stopic metal tylko zeby cos sensownego z tego stopionego metalu zrobic - to wydaje mi sie duuuzo wazniejsze
ktos tam pisal ze chodzi mu tylko o to zeby stal stopic, no i co z tego ze stopi, do kieszeni sobie naleje? w glowe sie popukac i z kapiszonow na odpuscie strzelac.
najupierw to trzeba miec pomysl lub potrzebe, zrobic model, zrobic forme i dopiero wtedy zabrac sie za topienie wedle potrzeby i mozliwosci.
pozdrawiam
[ Dodano: 2007-10-21, 19:55 ]
a dodam tylko ze w kociolku tez sie da stal stopic - oto przyklad :
http://backyardmetalcasting.com/ironcasting01.html
opalane palinkiem na zuzyty olej silnikowy
[ Dodano: 2007-10-21, 20:06 ]
a tutaj "zeliwiak" tylko taki troche wiekszy - dla kogos z duzym ogrodkiem
gosc mial zdaje sie zbyt kiepska dmuchawe na tej wielkosci piec i do konca mu nie wyszlo, ale widzialem gdzies 3x mniejszy piec i ladny wytop
na zdjeciach widac gdzie sa otwory nadmuchowe i otwor do spuszczania stopionego metalu
http://backyardmetalcasting.com/cupola01.html
[ Dodano: 2007-11-13, 08:30 ]
Witam ponowne!
Cos mi sie wydaje ze zainteresowanie tematem upadlo...
Nic to, zdaje sie ze zmieni sie troche moja praca i moze bede mial troche wiecej czasu, wiec wyzej wspomniana strona ma jednak szanse sie pojawic.
Chetnie podziele sie posiadanymi wiadomosciami a i nie zabraknie zdjec z wytopow z prawdziwego zdazenia.
Odlewanie w piaskach formierskich to naprawde prosta i przyjemna sprawa, a dla kogos z glowa moze sie okazac bardzo uzyteczna.
Dla artystow jest troche trodniej bo z reguly formy sa bardziej zaawansowane i wymagaja wlasciwej masy, ale dla chcacego nic trodnego.
Pozdrawiam