Witam,
Jestem nowy na tym forum i mam mały problem ze swoim cnc z 2012 roku które niedawno nabyłem.
W czwartek rano po uruchomieniu maszyny wyskoczył mi błąd i nie ma możliwości uruchomienia maszyny/komputera niebieskim przyciskiem...
"Waiting System Initializing or Emergency Pressure Switch !!"
W załączeniu dodaje również foto.
I teraz pytanie czy to wina jakiegoś wyłącznika ciśnieniowego ( jeśli tak to gdzie on się znajduje bo szukałem w dokumentach, szukałem przy maszynie i nic nigdzie nie widzę).
A może to wina jest czegoś innego ?
Pozdrawiam
Damian
FORMAT 4 PROFIT H 20 - problem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: FORMAT 4 PROFIT H 20 - problem
Nie znam maszyny ale często jeżeli brak powietrza to maszyna się nie zainicjalizuje. Sprawdź czy w ogóle jest i czy jest odpowiednie ciśnienie (może być wymagane w jakimś przedziale). Może ci się tylko gdzieś przewód złamał...
Czujnik jest na ogół "blisko" wejścia powietrza lub przy pierwszej wyspie zaworowej. Poza czujnikiem może być przerwa w jego podłączeniu do PLC lub sterownika bezpieczeństwa.
No i to tylko połowa komunikatu bo problem z inicjalizacją może być inny.
Czujnik jest na ogół "blisko" wejścia powietrza lub przy pierwszej wyspie zaworowej. Poza czujnikiem może być przerwa w jego podłączeniu do PLC lub sterownika bezpieczeństwa.
No i to tylko połowa komunikatu bo problem z inicjalizacją może być inny.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: FORMAT 4 PROFIT H 20 - problem
No właśnie włączając ciśnienie zaworem to wszystkie elementy głowicy reagują jakby odpowiednio - i ciśnienie 8 bar jest tak jak powinno.
Jutro zrobię kolejny "przegląd" w poszukiwaniu problemu
Jutro zrobię kolejny "przegląd" w poszukiwaniu problemu