Turcite/Rulon czy blacha z brązu?

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
marviz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Turcite/Rulon czy blacha z brązu?

Post napisał: marviz » 14 mar 2025, 19:24

Cześć, doprowadzam swój sprzęt przez zimę do używalności i stoję teraz nad dylematem prowadnic.
Łoże jest niehartowane i muszę się zabezpieczyć przed jego wyrobieniem już teraz. Myślałem nad Turcite na support ale myślę też nad naklejeniem bezpośrednio płaskownika z brązu. Na allegro jest wybór różnych blach CuSn6. Myślałem nad przyklejeniem dosłownie 1-1,5mm na wcześniej w miarę dopasowaną i doskrobaną powierzchnię i później jeszcze dodatkowo doskrobać już lekko ten naklejony.

Czy taki sam płaskownik może być lepszym wyborem niż Turcite i inne wynalazki? Czym taki płaskownik z brązu najlepiej byłoby przykleić do żeliwa/staliwa? Jakie są opcje klejenia (droższe/lepsze?) Wolałbym to zrobić porządnie niż oszczędzać 20-50zł na kleju jeśli miałoby to być lepsze.

Dylemat nad Turcite mam taki że to jednak nie jest super sztywny materiał i jakieś siły działające na niego mogą sprawić mniejszą sztywność konstrukcji względem rozwiązania z surową blachą z brązu. Koszt wydaje się podobny w obu przypadkach.

Edit: Czy taki Multibond z allegro to dobry pomysł?

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Turcite/Rulon czy blacha z brązu?

Post napisał: rc36 » 16 mar 2025, 16:07

marviz pisze:Cześć, doprowadzam swój sprzęt przez zimę do używalności i stoję teraz nad dylematem prowadnic.
Łoże jest niehartowane i muszę się zabezpieczyć przed jego wyrobieniem już teraz. Myślałem nad Turcite na support ale myślę też nad naklejeniem bezpośrednio płaskownika z brązu.

Jak chcesz zabezpieczyć łoże przed zużyciem to po pierwsze zastosuj osłonę łoża jak na foto, 99% syfu w ogóle nie ma kontaktu z prowadnicami, po drugie nowe zgarniacze prowadnic i po trzecie olej z dwusiarczkiem molibdenu, można zrobić własną miksturę z proszku MoS2 i oleju o małej lepkości.

Obrazek

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Robert_K » 16 mar 2025, 18:43

rc36 pisze:olej z dwusiarczkiem molibdenu

To do smarowania prowadnic? W czym jest lepszy?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rc36 » 16 mar 2025, 20:22

Tak do smarowania prowadnic, dwusiarczek molibdenu zmniejsza tarcie, czuć to na korbie posuwu.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 16 mar 2025, 20:51

marviz pisze:
14 mar 2025, 19:24
Dylemat nad Turcite mam taki że to jednak nie jest super sztywny materiał i jakieś siły działające na niego mogą sprawić mniejszą sztywność konstrukcji względem rozwiązania z surową blachą z brązu.
Też kiedyś mi to wyglądało słabowicie, ale jak policzyłem jaka jest powierzchnia przylegania i wynikające z tego (i z siły) ugięcie, to mi przeszło. To pracuje głównie na ściskanie, a przy takim obciążeniu jest całkiem sztywne. Ugięcia obliczeniowe wychodziły mi poniżej mikrometra (przy setkach kg siły).

Autor tematu
marviz

Post napisał: marviz » 17 mar 2025, 22:22

Dziękuję wszystkim.

Mimo wszystko szukam dalej odpowiedzi w związku z klejeniem i użytecznością surowej blachy z brązu. Robił ktoś tak kiedyś?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 18 mar 2025, 16:27

Współczynnik rozszerzalności liniowej stali i żeliw to 10.8 m/m*K * 10-6. Po polsku, to jak meter łoża ogrzejesz o jeden stopień, to się wydłuży o niecałe 11 mikronów. Ten sam współczynnik dla brązu to 18.7.

Nie wiem, jak to niby klej miałby trzymać. Turkajt jest elastyczny, ale brąz i żeliwo są dość sztywne i wówczas całe siły wynikające ze zmiennej rozszerzalności musiałby przenieść jakiś elastyczny klej. Tylko czy elastyczny klej zapewni sztywność wymiarową? Oczywiście, że robi się nakładki np. przykręcane, ale klejonych z brązu ja przynajmniej nie spotkałem.

Autor tematu
marviz

Post napisał: marviz » 19 mar 2025, 12:35

jasiu... pisze:
18 mar 2025, 16:27
Oczywiście, że robi się nakładki np. przykręcane, ale klejonych z brązu ja przynajmniej nie spotkałem.
Czyli to co czytałem, właśnie przykręcane wkrętami mosiężnymi (które będą się ścierać razem z brązem) to jedyny rozsądny sposób aplikacji. Tak jak piszesz, trafiłem też na informację o problemie z rozszerzalnością.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”