Zbudowałem maszynę CNC na silnikach Nema23 i listwach zębatych. Początkowo sterowanie odbywało się za pomocą kontrolera BSMCE04U-PP i oprogramowania MACH3, chciałem jednak przejść na coś nowszego, dlatego zdecydowałem się na oprogramowanie OpenBuilds Control, program jest darmowy i cały czas rozwijany, więc ma potencjał, jednak żeby z niego korzystać, musiałem zmienić kontroler na Arduino z CNC Shield z zainstalowanym GRBL 1.1h. Z tego co mi wiadomo, w tej wersji GRBL, zostały zamienione piny od PWM, teraz sterowanie 0-5V PWM odbywa się na Pinie Z+ , a END STOP osi "Z" jest teraz na pinie SpnEn. Z racji tego, że mój falownik obsługuje sygnał 0-10V i nie ma możliwości zmiany na 0-5V, musiałem zastosować konwerter sygnału 0-5V PWM na 0-10V PWM, oprócz tego posiadam czujniki zbliżeniowe NPN, które mogą być zasilane od 6-36V, w moim przypadku zasilane są 24V, z tego powodu nie mogę ich podłączyć bezpośrednio pod Arduino, bo go spale, więc zastosowałem dzielnik napięć 5V/25V.
Z ciekawostek, oś "Y" jest na dwóch silnikach, w tym celu założone są dwie zworki w CNC Shield do sklonowania osi "Y" jako oś "A" (musiałem dodatkowo zamienić/skrosować na sterowniku silnika krokowego od osi "A" jedną cewkę, ponieważ jeden silnik jechał w przód, a drugi w tył przy poruszaniu się osią "Y") co prawda w ustawieniach programu OpenBuild Control jest opcja revers, ale nie chciało mi to coś działać.
Wrzeciono mam jeszcze niepodłączone, czekam na konwerter sygnału PWM, ale byłbym wdzięczny gdyby ktoś obeznany w temacie, rzucił okiem na uproszczony schemat. Chętnie wysłucham wskazówek i uwag. Człowiek uczy się całe życie

Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam serdecznie