Tolerancje wałek-piasta-wpust
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Tolerancje wałek-piasta-wpust
Witam, mam wałek fi 22 w silniku elektrycznym z rowkiem pod wpust( szerokość 6mm) . Na wałku chcę zamocować koło pasowe. Jaka powinna być tolerancja wałka i otworu w takim połączeniu?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
Re: Tolerancje wałek-piasta-wpust
czopy silników el. robią często w j6 lub k6 . Jeśli można zabezpieczyć śrubą od czoła to otwór może być w H7.
http://home.agh.edu.pl/~kmtmipa/dydakty ... owania.pdf
str. 15
Dodane 12 minuty 58 sekundy:
jeśli silnik nabyłeś używany to dobrze by było zmierzyć dokładnie bo nieraz się trafia ze ktoś przeszlifował sobie papierkiem na obrotach lub sklepał koniec
http://home.agh.edu.pl/~kmtmipa/dydakty ... owania.pdf
str. 15
Dodane 12 minuty 58 sekundy:
jeśli silnik nabyłeś używany to dobrze by było zmierzyć dokładnie bo nieraz się trafia ze ktoś przeszlifował sobie papierkiem na obrotach lub sklepał koniec

-
W znormalizowanych wpustach szerokość jest standardowo w h9.
Jeśli ma być to po połączenie spoczynkowe tak jak w tym przypadku ,gdzie wpust nie musi się przesuwać to rowek w wałku zwykle robi się najczęściej w N9 lub P9. Ale N9 (P9)/h9 to też są pasowania mieszane gdzie może wyjść wcisk lub niewielki luz. Od strony praktycznej żeby tego rowka nie rozbijało to wskazany byłby lekki wcisk. Jeśli wpust wchodzi w rowek wałka lekko odstukany młoteczkiem to można być zadowolonym.
Jeśli ma być to po połączenie spoczynkowe tak jak w tym przypadku ,gdzie wpust nie musi się przesuwać to rowek w wałku zwykle robi się najczęściej w N9 lub P9. Ale N9 (P9)/h9 to też są pasowania mieszane gdzie może wyjść wcisk lub niewielki luz. Od strony praktycznej żeby tego rowka nie rozbijało to wskazany byłby lekki wcisk. Jeśli wpust wchodzi w rowek wałka lekko odstukany młoteczkiem to można być zadowolonym.
-
kamar pisze:Nie wiem jak można być zadowolonym
Można, można, szczególnie wtedy gdy nie trzeba dorabiać nowego wałka bo rozpindoliło rowek

Ale może tylko ja mam takie traumatyczne doświadczenia

Dodane 7 minuty 27 sekundy:
np dla wpustu o szerokości 8mm przy N9/h9 możne wyjść w przedziale do luzu max. 0,036 do wcisku max. 0,036mm
Luz prawie 4 setki to jak dla mnie za duży dla wpustu na wale żeby to pochodziło trochę. Chyba że obciążenia jakieś bardzo symboliczne
-
Tyż prowda
Robiąc wg jakiegoś rysunku na zewnątrz też g. mnie to obchodzi. Liczy się tylko tolerancja na rysuneczku
Ale jak chce żeby to pochodziło to pilnuję ciasności.
Widać jakieś skrzywienie mam bo przez głupi rozbity rowek na wale musiałem parę grubszych akcji odwalać związanych z czasochłonnym demontażem kupy elementów.
Po zatym wiek taki że człowiek jeszcze lubi ciasne pasowania
. Z upływem lat pewnie trzeba będzie sfolgować

Robiąc wg jakiegoś rysunku na zewnątrz też g. mnie to obchodzi. Liczy się tylko tolerancja na rysuneczku

Ale jak chce żeby to pochodziło to pilnuję ciasności.

Po zatym wiek taki że człowiek jeszcze lubi ciasne pasowania