Tolerancja H7
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Tolerancja H7
Witam
Pewnie dla większości to pytanie wyda się głupie ale chciałbym się dowiedzieć co w branży CNC znaczy tolerancja i co to takiego te h7. Cały dzień szukam w necie i nigdzie nie jest napisane prostymi słowami o co chodzi.
Z góry dziękuje za jakieś pomocne posty albo linki do stron.
Pewnie dla większości to pytanie wyda się głupie ale chciałbym się dowiedzieć co w branży CNC znaczy tolerancja i co to takiego te h7. Cały dzień szukam w necie i nigdzie nie jest napisane prostymi słowami o co chodzi.
Z góry dziękuje za jakieś pomocne posty albo linki do stron.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
najprościej - gdy część mają być ze sobą połączone /mają współpracować (lub po prostu maja być bardzo dokładne -przyrządy pomiarowe itp.) zakłada się do ich wykonania pewne tolerancje np. chcemy osadzić łożysko na wałku -i jak zapewne wiesz takie łożysko zwykle siedzi na wałku dość ciasno - i żeby tak właśnie było wałek musie mieć ściśle określony wymiar -zakładając że w łożysku jest otwór średnicy 30mm to wałek musi mieć też taką średnicę ale jest pewien przedział tolerancji wykonania tej średnicy tzn. szlifierz może ten wałek na średnice 30,000mm lub 30,01 i to będzie dobre jak wyjdzie mu za mało 29,99 lub za wiele 30,02 to już będzie za ciasno lub za luźno .....oczywiście tolerancja może wynosić np. od +1mm do +2mm jeśli np. chcemy wykonać otwór w ścianie pod kabel
w taki wypadku lepiej aby otwór był większy od kabla o 1mm lub nawet 2mm ale już bardziej nie bo będzie to nieestetyczne --- to tyle o tolerancji wymiaru-- są jeszcze tolerancje kształtu i położenia czyli że wykonany otwór nie może być owalny bardziej niż np. 0,01mm a tolerancja położenia to na przykład ze dwie obrobione płaszczyzny maja być do siebie równoległe z dokładnością do 0,1mm
co do h7 H7 jest pewna tabela tolerancji (coś jak normy możesz w sklepie kupić śrubę seryjną według normy DIN 253 coś tam coś tam i zwykle jak konstruujesz maszynę to dajesz śruby znormalizowane )
no to samo z tolerancjami konstruktor korzysta z tej tabeli i by ułatwić sobie życie H7 (duże H bo otwór a małe h7 to wałek)
np od 50mm do 80mm dla otworu- możesz zrobić otwór za duży o 0,025
i tak na rysunku możesz mieć podane otwór fi 60H7 to znaczy fi 60mm z granica błędu od 0 do 0,025 czyli idealnie średnica 60mm lub większa ale nie większa niż 0,025mm

co do h7 H7 jest pewna tabela tolerancji (coś jak normy możesz w sklepie kupić śrubę seryjną według normy DIN 253 coś tam coś tam i zwykle jak konstruujesz maszynę to dajesz śruby znormalizowane )
no to samo z tolerancjami konstruktor korzysta z tej tabeli i by ułatwić sobie życie H7 (duże H bo otwór a małe h7 to wałek)

i tak na rysunku możesz mieć podane otwór fi 60H7 to znaczy fi 60mm z granica błędu od 0 do 0,025 czyli idealnie średnica 60mm lub większa ale nie większa niż 0,025mm
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 15
Re: Tolerancja H7
No a u mnie tolerancja H7 oznacza, że wymiar musi być zawsze na 0 i inny przypadek to błąd wykonania.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
no to ktoś kto ci kontrol przeprowadza i mówi że błąd wykonania nie ma pojęcia ani o robocie ani o tolerancjachheinePatryk pisze: ↑22 maja 2018, 10:38No a u mnie tolerancja H7 oznacza, że wymiar musi być zawsze na 0 i inny przypadek to błąd wykonania.
Na zero , to tylko teoretycznie.Praktycznie zawsze jest jakaś odchyłka.Jest tylko kwestia skali.heinePatryk pisze: ↑22 maja 2018, 10:38No a u mnie tolerancja H7 oznacza, że wymiar musi być zawsze na 0 i inny przypadek to błąd wykonania.
Jeśli chcesz się trzymać bardzo blisko nominału,to należy to tolerować inaczej niż H7.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To spore te otwory robisz - wszystko poniżej 1000mm musi się mieścić w 0.0heinePatryk pisze: ↑22 maja 2018, 10:38No a u mnie tolerancja H7 oznacza, że wymiar musi być zawsze na 0 i inny przypadek to błąd wykonania.