tokarka "zuch - 8"
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
tokarka "zuch - 8"
Witam.
Mam prośbe do kol. z forum :
poszukuję opisu ,schematu , instrukcji do tokareczki produkowanej dośc dawnio temu w Zasadniczej Szkole Metalowej w Bytomiu o nazwie "Zuch - 8".
poszukuję opisu ,schematu , instrukcji do tokareczki produkowanej dośc dawnio temu w Zasadniczej Szkole Metalowej w Bytomiu o nazwie "Zuch - 8".
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: tokarka "zuch - 8"
Nie było odpowiedzi, ale minęły 4 lata i może ktoś stał się posiadaczem DTRki. Na Allegro pojawiła sie tokarka Zuch - 1. Czy było kilka typów tych tokarek?Tomasz pisze:Witam.
Jak widać są jeszcze używane i w związku z tym odnawiam prośbę kol. Tomasz.
-
Dzięki BYDGOST
No to prośba do upadłego kolegi o wyspowiadanie się
.
Przy okazji pytanie do konstruktorów obrabiarek - czy nie zastosować we wrzecienniku w miejsce łożysk 6204 łożysk kulkowych skośnych, rolkowych skośnych lub kombinację tych łożysk. Wady i zalety poszczególnych rozwiązań.
Proszę nie zamieszczać wypowiedzi " wydaje mi się". Proszę o konkrety z uzasadnieniem.
No to prośba do upadłego kolegi o wyspowiadanie się

Przy okazji pytanie do konstruktorów obrabiarek - czy nie zastosować we wrzecienniku w miejsce łożysk 6204 łożysk kulkowych skośnych, rolkowych skośnych lub kombinację tych łożysk. Wady i zalety poszczególnych rozwiązań.
Proszę nie zamieszczać wypowiedzi " wydaje mi się". Proszę o konkrety z uzasadnieniem.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, 01:13 przez Andrzej 40, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 2
witam.
z jakiego powodu czujesz odrazę do łożysk 6204 ?
otóż WYDAJE mi się , że mi się NIE WYDAJE - mogą być ( skoro były ) .
zależy jaką masz konstrukcję tego co masz - co to mianowicie jest ?
jak było - po jednym z przodu i z tyłu ?
inaczej ?
oporowe występuje ?
narysuj - jeżeli to możliwe - przekrój jakiś .
w moim " samopale " mam z przodu 2 kulkowe - z tyłu oporowe i jedno kulkowe .
i idzie .
pozdrawiam .
z jakiego powodu czujesz odrazę do łożysk 6204 ?
otóż WYDAJE mi się , że mi się NIE WYDAJE - mogą być ( skoro były ) .
zależy jaką masz konstrukcję tego co masz - co to mianowicie jest ?
jak było - po jednym z przodu i z tyłu ?
inaczej ?
oporowe występuje ?
narysuj - jeżeli to możliwe - przekrój jakiś .
w moim " samopale " mam z przodu 2 kulkowe - z tyłu oporowe i jedno kulkowe .
i idzie .
pozdrawiam .
-
Witam kol. pukury . Twój "samopał " jest wagi cięzkiej w porównaniu do ZUCHA ( taki mniejszy HARCERZ
)
Jak mówi przysłowie pszczół - lepsze jest wrogiem dobrego. W ZUCHU są tylko 2 łożyska 6204, 1 z przodu i 1 z tyłu, nie ma oporowego, stąd moje pytanie.
Nie jestem wrogiem łożysk 6204, wręcz je uwielbiam
, ale może skośne w tym rozwiązaniu byłyby lepsze.
Rysunek 2 łożysk na końcach wrzeciona chyba nie jest potrzebny. Nie napisałem, że są tylko 2 i masz! Diabeł leży w szczegółach i należy je opisywać
.
Czuwaj !
[ Dodano: 2011-05-12, 00:43 ]
To jaki jest optymalny komplet łożysk dla tokarki stołowej z uchwytem max.100mm i tylko dwoma łożyskami. Taki jak w OUS-1, 2 rolkowe?
Pozdrawiam

Jak mówi przysłowie pszczół - lepsze jest wrogiem dobrego. W ZUCHU są tylko 2 łożyska 6204, 1 z przodu i 1 z tyłu, nie ma oporowego, stąd moje pytanie.
Nie jestem wrogiem łożysk 6204, wręcz je uwielbiam

Rysunek 2 łożysk na końcach wrzeciona chyba nie jest potrzebny. Nie napisałem, że są tylko 2 i masz! Diabeł leży w szczegółach i należy je opisywać

Czuwaj !
[ Dodano: 2011-05-12, 00:43 ]
To jaki jest optymalny komplet łożysk dla tokarki stołowej z uchwytem max.100mm i tylko dwoma łożyskami. Taki jak w OUS-1, 2 rolkowe?
Pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Odkopię temat, gdyż na Allegro pojawiła się oferta sprzedaży tokarki Zuch-1 wraz z DTR.
DTR do Zucha jednak istnieje, jest to chyba jeden z niewielu egzemplarzy, który się zachował. Może ktoś kto potrzebuje zapyta się sprzedającego o ksero (odpłatne oczywiście)
Link: http://allegro.pl/tokarka-stolowa-zuch-i3257592558.html

DTR do Zucha jednak istnieje, jest to chyba jeden z niewielu egzemplarzy, który się zachował. Może ktoś kto potrzebuje zapyta się sprzedającego o ksero (odpłatne oczywiście)
Link: http://allegro.pl/tokarka-stolowa-zuch-i3257592558.html

-
Dzięki za link. Sprzedający chce zrobić interes na DTRce i życzy sobie 60,- zł z elektroniczną a 70 za ksero. Cena jak za DTRki do profesjonalnych maszyn.mrtomjar pisze:Odkopię temat, gdyż na Allegro pojawiła się oferta sprzedaży tokarki Zuch-1 wraz z DTR.