Tokarka tum25b ciągnie stożek
Kasowanie luzów czy ustawienie konika
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
Tokarka tum25b ciągnie stożek
Witam szanownych kolegów. Proszę o pomoc w małej naprawie. Przy pewnej robocie z wiercenie otworu fi 40 wierzyłem w tokarce pociągnęło materiał i wiertło pękło. Od tego czasu mam problem z uturlaniem wałka. Mianowicie jak skrawam wałek na fi 35mm przy koniki to przy wrzecionie ma 36. Probowalem konik przestawic i jak juz w miare wymiar sie zgadzal to byly ogromne naprezenia ze az slychac łożysko na kle konika. Od czego zacząć. Pomocy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka tum25b ciągnie stożek
Weź wałek powiedzmy fi50, wystaw go 100-120mm z uchwytu i nie podpieraj konikiem. Przetocz i zobacz czy jest stożek. Jak tak, to masz krzywo wrzeciono, a nie konika.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
lepi pisze:Kiedyś jeden dobry tokarz powiedzial: jak jest krzywo to trzeba konia walnąć w mordę
A jak odda?
Dodane 35 sekundy:
Matus1607 pisze:Już tak robiłem i na 10 cm jest równo.
To ustaw konik. Wiesz jak to zrobić?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
Tak srubami regulacyjnymi. Próbowałem. I jak udało się to ustawić to wałek wkrecony w uchwyt i podparty konikiem jest tak naprezony że słychać łożysko na kle ale niby toczy równo
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
No to splanuj ten wałek, aż zniknie nakiełek. Wykonaj nowy nakiełek z tego ustawionego konika i zobacz jak wierci.
Później załóż kieł i podeprzyj.
Wbij trzpień pomiarowy w gniazdo konika, zablokuj go na łożu. Załóż czujnik na podstawie magnetycznej na powierzchnię czołową uchwytu tokarskiego i ręcznie obróć wrzecionem. Końcówka czujnika oparta na trzpieniu pokaże Ci przesunięcie osi konia.
Wysuń pinole konika o 100mm i zmierz ponownie.
Później załóż kieł i podeprzyj.
Wbij trzpień pomiarowy w gniazdo konika, zablokuj go na łożu. Załóż czujnik na podstawie magnetycznej na powierzchnię czołową uchwytu tokarskiego i ręcznie obróć wrzecionem. Końcówka czujnika oparta na trzpieniu pokaże Ci przesunięcie osi konia.
Wysuń pinole konika o 100mm i zmierz ponownie.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt: