Tokarka TSB-20

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

sero
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: sero » 01 mar 2017, 15:00

Tak mam właśnie taką śrubę. A masz może kpl. imak jest w nim taka śruba pod kątem, jeśli możesz zrobić fotkę co jest w środku(zapadka).

Tagi:

Autor tematu
ghul666
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11

Post napisał: ghul666 » 01 mar 2017, 18:38

W tym wątki nadal nie dostałem odpowiedzi na punkt 1 na pierwszej stronie wątku gdyby kolega zrobił mi parę fotek i z wymiarował te brakujące blachy ze swojej maszyny to się jutro dobiorę do tego imaka i posprawdzam co i jak....
Gdyby kolega miał jakieś informacje na temat głowic rewolwerowych na konik do TSB-20 to też byśmy się dogadali. Przepraszam że tak „kupczę” ale temat stary a nikt się nie kwapi aby z wymiarować te blachy choć pewnie z 80 % użytkowników TSB-20 je posiada :(

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc36 » 01 mar 2017, 19:27

Jak szukasz głowicy na stożek mk2 to tu jest ich trochę.

sero

Post napisał: sero » 01 mar 2017, 21:21

Tak to wygląda.

Autor tematu
ghul666

Post napisał: ghul666 » 02 mar 2017, 18:11

Hmm..., chyba zaszła drobna pomyłka...
Cytując mój punkt - "1.Oryginalnie kupiona tokarka miała zainstalowaną "instalację wodnego chłodzenia" - pompkę, niestety nasz rusznikarz zrezygnował z niej już przy zakupie. Tak na marginesie, sposób w jaki wtedy kupowało się tokarki nadawał by się na osobną historię, ci którzy pamiętają wiedzą o co chodzi W każdym razie obecnie pod tokarka widnieje "wielka dziura".

Obrazek

Zdajemy sobie sprawę że dokupienie oryginalnego wyposażenia jest nierealne dlatego chcielibyśmy spróbować odtworzyć stan pierwotny. Niestety żadna ze znanych nam DTR-ek nie pokazuje jak zbudowana jest w tej części ta tokarka.
- czy któryś z szanownych forumowiczów który posiada tokarkę tego typu mógł by sfotografować i z wymiarować te brakujące elementy...

W kwestii osłony uchwytu to już wszystko wyjaśnione, tak że czekam na właściwe zdjęcia aby muc zakończyć ten wątek...

adniem21

Post napisał: adniem21 » 03 mar 2017, 08:20

jak nie zapomnę to pstrykne jak bym przez weekend nie podeslal to prosze przypomnij sie na pw w poniedziałek

adniem21

Post napisał: adniem21 » 04 mar 2017, 19:53

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ta blacha u gory ma 12 cm szerokoći i po przytknieciu do mocowań licuje ze spodem wany
jezeli potrzebujesz jakieś wymiary to pisz ale podejrzewam ze dziury na mocowania będą w innych miejscach a żeby je zmierzyć to nie problem

Autor tematu
ghul666

Post napisał: ghul666 » 05 mar 2017, 22:46

do rc36
Problem jest w tym że nie wiem jak wyglądało głowica rewolwerowa do TSB-20. Domyślam się że montaż był na stożku 2" ale nie mam już pojęcia ile było uchwytów montażowych w oryginalnej głowicy ani jak wyglądał montaż samego narzędzia - czy też na stożku morsa czy chwyt walcowy.
Kombinuję żeby dokupić oryginalną głowicę rewolwerową od TSA-16 i dorobić nowy stożek montażowy pasujący do TSB-20/w TSA-16 stożek to niestety 1"/. Wiem też że w TSB-16 był stożek w koniku 2" ale nie wiem czy były dedykowane do tej tokarki głowice rewolwerowe. Tak to już jest ze starymi maszynami..., teraz to nawet o zwykłe zdjęcia w necie trudno. :(

do adniem21
Bardzo pomocne więc poleci punkcik..., już rozumiem jak zamocować tą blachę na punktach montażowych.
Problem w tym że ta moja tokarka to jakaś inna wersja - wszystko jest inne. Inna jest nawet wysokość umiejscowienia samych punktów montażowych. Im więcej odpowiedzi tym więcej pytań:

- tuż przy górnych punktach montażowych są zamocowane jeszcze jakieś dodatkowe listwy prowadzące - ciekawe co na nich było osadzone. Może to być jakiś rodzaj zlewu który zbierał chłodziwo które trafiało ze stołu do "szafki" i kierował je do zbiornika przy pompce. Zaprzeczają temu jednak śruby pod sitem które pozwalają taki zlew przykręcić wraz z uszczelnieniem bezpośrednio pod siatkę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

- jak to wyglądała przestrzeń dalej za tą blachą – tam gdzie był system chłodzenia. W tej wnęce zapewne była pompka/leży u kolegi na zdjęciu/, czy nie powinno tu być jakiegoś zbiornika w którym była ta pompka/

adniem21

Post napisał: adniem21 » 06 mar 2017, 10:37

Z wanny na wióry wystaje u mnie króciec na który nakłada sie wąż gumowy który wchodzi do zbiornika na chłodziwo którego nie mam na zdjęciach i który niestety jest dorabiany a nie oryginalny, tych prowadnic poniżej wanny u mnie nie ma

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”