Tokarka Tech-Mig LD 550 z podstawą
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Problem w tym że to w cale nie taka super cena. Byłem w Piątek w LiroyMerlin w Warszawie stoi LD550 za 2790 o ile dobrze pamiętam, to tylko 500zł więcej od LD250 stały obok.
Serwis Tech-Mig ma fajne ceny, koło zębate do napędu LD250 40zł ale to normalne i nie wygurowane, ale za pasek chcą 80zł mimo że można takie paski kupić za 20zł. Odpowiedź serwisu "Ale ten jest orginalny".
Serwis Tech-Mig ma fajne ceny, koło zębate do napędu LD250 40zł ale to normalne i nie wygurowane, ale za pasek chcą 80zł mimo że można takie paski kupić za 20zł. Odpowiedź serwisu "Ale ten jest orginalny".
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie wiem czy tak jest w tym przypadku, ale do niektórych tokareczek (m/in mojej) pasek był z nietypowego jasnego tworzywa (nie pomnę teraz nazwy, bodaj neoprenu), charakteryzujący się dużo większą wytrzymałością niż typowe. Stąd może być różnica w cenie.karol75 pisze:ale za pasek chcą 80zł mimo że można takie paski kupić za 20zł.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 1
Witam.
Moja też się tłukła (tłucze nadal
)
Kombinowałem z naciągiem paska, szukałem luźnych elementów itp.
Okazało się, że to przekładnia na najniższym biegu ma takie luzy na kołach zębatych. Na wyższych jest zdecydowanie ciszej.
Dumam co z tym zrobić; czy przywyknąć, czy jednak reklamować, bo z czasem luzy mogą się powiększyć i zniszczyć maszynkę.
Moja też się tłukła (tłucze nadal

Kombinowałem z naciągiem paska, szukałem luźnych elementów itp.
Okazało się, że to przekładnia na najniższym biegu ma takie luzy na kołach zębatych. Na wyższych jest zdecydowanie ciszej.
Dumam co z tym zrobić; czy przywyknąć, czy jednak reklamować, bo z czasem luzy mogą się powiększyć i zniszczyć maszynkę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wątpię abyś dostał inne koła. Jedyna rada to, albo dorobić nowe z ciaśniejszym pasowaniem (nieznacznie większe), albo zastosować mimośrodowe tuleje ślizgowe w których będzie łożyskowany wałek pośredni. Można wtedy obrócić i zakontrować tak mimośrody, aby zmienić rozstaw wałków, i tym samym skasować nadmierny luz kół. Jest z tym trochę roboty, bo trzeba roztoczyć oryginalne gniazda w korpusie, ale wykonalne jak się ma czym.
Możesz kolego popróbować też z wlewowym (teflonowym bodajże) preparatem do regeneracji skrzyń biegów, ale jeśli luzy są duże, to raczej nie wróży powodzenia.
Możesz kolego popróbować też z wlewowym (teflonowym bodajże) preparatem do regeneracji skrzyń biegów, ale jeśli luzy są duże, to raczej nie wróży powodzenia.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-