Na tym zdjęciu zaznaczyłem x miejsce luzu oraz 1 gdzie nie ma luzu i 2 element głowicy który ma luz

bob35 pisze:Jest to tokarka do masowej produkcji . Ten luz to ona miała jak była nowa bo żadna kobieta nie dała by rady na niej robić zwłaszcza na akord . Wiertło się wprowadza podpierając np: trzonkiem noża . Tylko potrzeba pewnej ręki, praktyki i wyczucia.
Mam tokarkę RV-40 oraz DTR do RVM-40(są podobne), luz likwiduje się zdejmując przykrycie tam gdzie jest dźwignia od ręcznego obracania głowicą. Należy wsunąć klin 818 który likwiduje luz na ryglu 817. Możliwe też że rygiel jest zużyty. Powinien być z jednej strony lekko zfazowany a z drugiej kąt prosty(mam tez dokumentację remontu kapitalnego RV-32).Nstan pisze: ↑13 wrz 2012, 19:17W ubiegłym miesiącu kupiłem tokarkę RV-32 i rozpoczynam dopiero wykonywanie drobnych elementów. Mam problem gdyż nie posiadam DTR a z wykształcenie mam elektryczne i z tokarkami miałem do czynienia tylko w czasie napraw. Tokarkę kupiłem gdyż bardzo często potrzebuje dorobić uszkodzone części elektryczne. Problem mam z wykonaniem otworu wiertłem gdyż ucieka w lewą stronę o około 5mm. Na suporcie ustawiłem kliny tak że usunąłem luz ale pozostał na samej głowicy i nie za bardzo wiem jak go zlikwidować. Czy jest możliwość usunięcia tego luzu?
Na tym zdjęciu zaznaczyłem x miejsce luzu oraz 1 gdzie nie ma luzu i 2 element głowicy który ma luz
![]()