Tokarka rewolwerowa RV-32
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Tokarka rewolwerowa RV-32
Mam możliwość kupienia tokarki rewolwerowej RV32. Co mogę na niej robić ? Nie znam tokarek rewolwerowych a dawniej toczyłem na tokarce uniwersalnej jeszcze na warsztatach szkolnych. Tokarki uniwersalne maja konika gdzie można założyć wiertło lub kła. Czy w tokarce rewolwerowej można podobnie zamontować wiertło i kła do podparcia w obracanym uchwycie? Czy można również na niej wykonywać gwinty nożem tokarskim ?

Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
W mojej opinii, to była jedna z lepszych tokarek do małoseryjnej obróbki. Dzięki głowicy można naprawdę szybko wykonać kilka średnic otworów (nawiertak, wiertło takie siakie i owakie, narzynka i/lub gwintownik). Serię np dziesięciu końcówek do hydrauliki, można wykonać szybciej niż na tokarce numerycznej - jeśli pod uwagę bierzemy czas programowania. Ma bardzo przydatną cechę: wrzeciono włącza się przez sprzęgła cierne. Jest to nieocenione przy gwintowaniu, w znacznym stopniu zapobiega ukręcaniu małych gwintowników.
Niestety ma też sporą wadę, to jest sprzęt z minionej epoki. Mam taka w moim warsztacie, a obok stoi numeryczna. Z czystego lenistwa wolę wykonać te wspomniane końcówki na automacie, choćby dlatego, że po napisaniu programu, potem naciska się tylko zielony guzik.
Marek.
Niestety ma też sporą wadę, to jest sprzęt z minionej epoki. Mam taka w moim warsztacie, a obok stoi numeryczna. Z czystego lenistwa wolę wykonać te wspomniane końcówki na automacie, choćby dlatego, że po napisaniu programu, potem naciska się tylko zielony guzik.
Marek.