Tokarka rewolwerowa RV-32

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
libstan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Tokarka rewolwerowa RV-32

Post napisał: libstan » 03 sty 2012, 19:18

Mam możliwość kupienia tokarki rewolwerowej RV32. Co mogę na niej robić ? Nie znam tokarek rewolwerowych a dawniej toczyłem na tokarce uniwersalnej jeszcze na warsztatach szkolnych. Tokarki uniwersalne maja konika gdzie można założyć wiertło lub kła. Czy w tokarce rewolwerowej można podobnie zamontować wiertło i kła do podparcia w obracanym uchwycie? Czy można również na niej wykonywać gwinty nożem tokarskim ?

Obrazek

Tagi:

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 03 sty 2012, 19:51

Kieł czy wiertło zamocujesz bez problemu, toczenie gwintów nożem nie jest możliwe.
Takie tokarki szły na produkcję często są w stanie agonalnym, wytarte łoże luzy na śrubach, i kołach zębatych.

typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: typhon » 03 sty 2012, 19:53

W głowicę rewolwerki można założyć głowicę Pitlera jeżeli masz dużo gwintowania .Chyba nie można gwintować nożem albo żle widzę ale nie ma wałka śrubowego, jest tylko wałek pociągowy.

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: margor » 04 sty 2012, 20:39

W mojej opinii, to była jedna z lepszych tokarek do małoseryjnej obróbki. Dzięki głowicy można naprawdę szybko wykonać kilka średnic otworów (nawiertak, wiertło takie siakie i owakie, narzynka i/lub gwintownik). Serię np dziesięciu końcówek do hydrauliki, można wykonać szybciej niż na tokarce numerycznej - jeśli pod uwagę bierzemy czas programowania. Ma bardzo przydatną cechę: wrzeciono włącza się przez sprzęgła cierne. Jest to nieocenione przy gwintowaniu, w znacznym stopniu zapobiega ukręcaniu małych gwintowników.
Niestety ma też sporą wadę, to jest sprzęt z minionej epoki. Mam taka w moim warsztacie, a obok stoi numeryczna. Z czystego lenistwa wolę wykonać te wspomniane końcówki na automacie, choćby dlatego, że po napisaniu programu, potem naciska się tylko zielony guzik.

Marek.

Autor tematu
libstan
Posty w temacie: 2

Post napisał: libstan » 05 sty 2012, 15:06

Może ktoś posiada DTR i mógłby wstawić schemat elektryczny i opis dźwigni i pokręteł do czego służą.

Potera

Post napisał: Potera » 06 kwie 2012, 21:37

Szukam schematu elektrycznego tej tokarki. Mam DTR lecz brakuje niektórych stron. Opis o który kolega prosi był też na brakującej stronie. Oznaczenie tej strony ,tego rysunku to RV32- T26 na którym było przeznaczenie poszczególnych organów obsługi
Potera

Nstan
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: Nstan » 07 kwie 2012, 10:44

Może ktoś posiada tabelę lub link przedstawiający jakich używamy szybkości wrzeciona do toczenia poszczególnych materiałów.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 07 kwie 2012, 15:17

Tabelki z takimi wartościami znajdziesz w DTR innych tokarek.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

jedrek81

Post napisał: jedrek81 » 25 lis 2013, 11:59

Witam proszę o pomoc kupiłem tokarke RV-32 niestety zdekompletowana po kradzieży czy posiada ktoś jakieś materiały dzięki którym mógłbym ją odtwożyć chodzi mi o DTR, schematy instalacji, rysunki budowy, części itd. Proszę o pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”