Tokarka poniżej tysiąca dla początkującego?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Ja proponuje kupić TSA 16, TSB czy MN to już inny przedział cenowy ale taka TSA za 2000zł lub mniej jest do kupienia.
Można to nazwać tokarką ... Przetoczysz, splanujesz, nagwintujesz ... Ma nawrotnicę, skrzynkę nortona. Jest bardzo przyjemna nie za duża ... Zucha miałem ale to mało ambitna "tokarka".
Tokarka bez posuwu i możliwości gwintowania wbrew pozorom szybko Cie zawiedzie.
Wiadomo ideału się też nie kupi ale lepiej kupić tokarkę i sobie ją poprawić zmodernizować niż kupić pseudo tokarkę wsadzić kasę i nie mieć dalej tokarki.
Można to nazwać tokarką ... Przetoczysz, splanujesz, nagwintujesz ... Ma nawrotnicę, skrzynkę nortona. Jest bardzo przyjemna nie za duża ... Zucha miałem ale to mało ambitna "tokarka".
Tokarka bez posuwu i możliwości gwintowania wbrew pozorom szybko Cie zawiedzie.
Wiadomo ideału się też nie kupi ale lepiej kupić tokarkę i sobie ją poprawić zmodernizować niż kupić pseudo tokarkę wsadzić kasę i nie mieć dalej tokarki.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jakiej tokarki byś nie kupił to musi być ona kompletna i musi robić gwinty. Ja kupiłem kiedyś TSA 16 bez gitary i kół zmianowych to samą gitarę szukałem po całej polsce przez pół roku. Budżet 1000zl jest o wiele za mały, za takie pieniądze kupisz jakiegoś niekompletnego rzęcha a później będziesz żałował zakupu, szczególnie, że do budowy silników jest potrzebna duża precyzja.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Osobiście jestem całkowitym przeciwnikiem kupowania takich małych maszyn, bo to tylko wyrzucenie pieniędzy w błoto. Jeśli masz tylko miejsce, to dozbieraj przez rok do 4 tysięcy i znajdziesz coś na czym można popracować. Na tej małej tokarce nawet nie nauczysz się dobrze toczyć. Nie zrobisz praktycznie nic. Zawsze będzie za duże, za twarde, za siakie. Kup coś co Ci posłuży już przez dłuższy okres. Zrobisz robotę dla siebie i jeszcze chwycisz parę groszy od sąsiadów.