Myślę, że różnią się jedynie drobnymi detalami a co do jakości to jak zwykle loteria.
Tokarka MTP 360x1000 CZ1440G/1 Testy pomiary informacje
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 23
Re: Tokarka MTP 360x1000 CZ1440G/1 Testy pomiary informacje
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
faber33 pisze:zastanawiam się na ZENITH niby są dostępne. Czy ktoś z kolegów ma ? Czy to w zasadzie jeden czort która "firma" ?
W firmie w której miałem pracować mają tokarkę Zenith 410x1000 po dwóch latach pracy na jedna zmianę, nic od niej nie odpadło i nic się nie popsuło.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 19
Czy mógłby mi ktoś jakoś pomóc (pokazać obrazowa, zaznaczyć na zdjęciach czy coś) jak oddzielić tokarkę od całego stołu? W najbliższym czasie będę jechał po swoją używaną od gościa, który dostał taką w spadku i nie ma o tym pojęcia większego. Sprzedaje, bo mu to nie potrzebne. Tak wiec muszę sobie poradzić jakoś sam z ojcem w wyciagnięciu tokarki z ciasnego garażu, który jeszcze jest w dole. Jedyne co mi przychodzi do głowy to żuraw silnikowy i oddzielenie góry od dołu dla łatwiejszego zapakowania na przyczepę. tokarki, a dół w częściach, aby pomieścić ją.
Może ma ktoś jakieś pomysły jak się z tym uporać?
Może ma ktoś jakieś pomysły jak się z tym uporać?
-
No właśnie nie wiem... Dobrze by było dźwignąć to w dwie osoby! Tokarka teoretycznie waży 560kg w całości. Ja wiem, że ona wazy mniej, ale pytanie ile faktycznie może ważyć tokarka starszej produkcji (2014) w dwóch elementach?
No i jak się zabrać za demontaż tego na 2 części? Gdzie jakie śruby są, aby nie odkręcić tego co nie trzeba
No i jak się zabrać za demontaż tego na 2 części? Gdzie jakie śruby są, aby nie odkręcić tego co nie trzeba
-
- Posty w temacie: 23
Nie sądzę żebyście w dwie osoby ją podnieśli, my w cztery osoby nie daliśmy rady. Tylko żuraw warsztatowy.
-
Też tak mi się wydaję, ale niech ktoś napisze, zaznaczy na zdjęciach, które to śruby oddzielające górę od dołu?
-
- Posty w temacie: 20
Steryd pisze:Przecież to się we 2 dźwignie bez większego wysiłku po odkręceniu od stołu.
ale chyba tylko po zażyciu podwójnej dawki sterydów

jak będziemy dźwigać to ty od strony wrzeciona

reactor pisze:które to śruby oddzielające górę od dołu?
są to te śruby widoczne na stopach łoża,
cztery pod skrzynką posuwów(pod wrzecionem) i dwie na stopie gdzie odpoczywa konik.
trzeba też pamiętać aby rozpiąć cięgło hamulca, znajduje się ono z prawej strony i widać je gdy się otworzy obudowę gitary.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 88
Adam Domański pisze:Tylko żuraw warsztatowy.
Dokładnie. Mona albo unieść tokarkę razem z podstawą przekładając przez (zakryte pokrywkami) przelotowe otwory w kolumnach podstawy odp. wielkości rurki lub pręty, za które można zahaczyć zawiesia żurawia,

albo tokarkę samą bez podstawy.
Trzeba wykręcić śruby przytwierdzające nogi łoza do podstawy(stołu), zazwyczaj jest ich 6

- cztery pod wrzeciennikiem,

i dwie pod konikiem.

Jeśli tokarka ma nożny hamulec, to trzeba też odłączyć jego cięgno(1109) od dźwigni hamulca (53) znajdującego się na wrzecionie pod kołem pasowym, które jest złączone z wałkiem(1123) pedału w podstawie.

Podstawę można rozkręcić na części - słupki osobno, wanna osobno, a tokarkę, najlepiej po zdjęciu blaszanej osłony gitary która mogła by się pogiąć od zawiesia, można podnieść 2-tonowym żurawikiem(udźwig 500kg przy max wysunięciu ramienia) za pomocą pasa transportowego (ma udźwig 5T) który jest dostatecznie długi by przełożyć go 2 razy przez tokarkę po obu stronach nogi pod wrzeciennikiem. Od strony gitary pod pasy trzeba podlożyć drewniane klocki by nie pogiąć wałków kół zębatych lub innych części.

Poniżej plik DTR-ki naszych wersji tokarki, niestety bardzo lakonicznej i okrojonej, ale można sobie ściągnąć(i wydrukować) bardzo dobrze opracowaną DTR-kę do konstrukcyjnie bardzo podobnej tokarki(inny wybierak obrotów) na rynek amerykański (UWAGA! instalacja 110V!), wraz z listą części. Na pewno się przyda.
https://cdn0.grizzly.com/manuals/g0824_m.pdf
https://cdn0.grizzly.com/partslists/g0824_pl.pdf
pozdrawiam,
Roman
Roman