Witam. rok temu kupiłem tokarkę Maktek CQ9332/915 http://allegro.pl/tokarka-precyzyjna-ma ... l#imglayer
Dziś sobie chciałem olej wymienić w przekładni przez co doszłem akurat do jednego problemu. Chodzi mi o tyknięcie podczas lekkiego obrotu w lewo a potem w prawo uchwytem tokarskim.
Właśnie nie wiem czy to jest normalnie i czy było od początku czy coś jest nie tak
Żeby prościej było wiadomo o co chodzi to powiem tak
Szczególnie czułe to jest przy najnizszym obrocie jakie ustawie na przekładni tokarki, potem reką obracając ten uchwyt w jedną strone, wszystko jest ok, zaś zmieniając obrót ręką w drugą stronę czuć stukniecie a potem jest już wszystko ok.
patrząc od środka to nie widać żeby zębatki były wyrobione lecz mówiąc szczerze nawet lekko pracują i bez problemu zmieniają biegi.
tylko jedno co przyuważyłem to zębatka w przekładni co jest na głównym wale uchwytu zaciskowego stykającego się poniżej z inną zębatką ona to powoduje.
POMÓŻCIE MI CZY PRACOWAĆ MOŻNA DALEJ NA TOKARCE CZY NIE
Tokarka Maktek CQ9332/915
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Witam,
jeżeli jest taki efekt to należy dokładnie sprawdzić zębatkę, powodem może być wykruszanie sie zęba lub usterka po obróbce ewentualnie mogło coś podejść ( wiór lub opiłek ). Jeżeli koło zębate miałoby ubytek to należy wymienić na nowe bo może uszkodzić całą przekładnie a jeżeli powodem jest ciało obce to należy wyczyścić ( wypłukać ) całą skrzynkę i wlać czysty olej przekładniowy.
jeżeli jest taki efekt to należy dokładnie sprawdzić zębatkę, powodem może być wykruszanie sie zęba lub usterka po obróbce ewentualnie mogło coś podejść ( wiór lub opiłek ). Jeżeli koło zębate miałoby ubytek to należy wymienić na nowe bo może uszkodzić całą przekładnie a jeżeli powodem jest ciało obce to należy wyczyścić ( wypłukać ) całą skrzynkę i wlać czysty olej przekładniowy.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka Maktek CQ9332/915
Witam. Posiadam taką samą tokarkę Maktek cq9332a/915. Kupiłem używaną bez instrukcji. Oczywiście było grzebane w skrzynce i nie działają czujniki bezpieczeństwa, wsteczny bieg i pompa wody. Szukam instrukcji ze schematem instalacji, a firma Cormak dawniej Maktek nie zamierza mi w tym pomóc. Czy przesłał by mi Pan tą instrukcję jeśli ją Pan jeszcze posiada? Pozdrawiam